המשבר בחוף השנהב: השגרירות בפריז "נכבשה"
הנשיא לורן גבאגבו עומד בסירובו לפנות את כסאו חרף הלחץ הבינלאומי ההולך וגובר. כ-50 מתומכיו של הנשיא הנבחר אואטרה פרצו לשגרירות חוף השנהב בצרפת והצהירו: לא נעזוב לפני שאנשיו של גבאגבו יסולקו". חשש מהתלקחות צבאית
כ-50 מתומכיו של נשיא חוף השנהב הנבחר, אלאסן אואטרה, השתלטו אחר הצהריים (יום ב') על שגרירות המדינה בפריז. גורמים במשטרת צרפת מסרו כי ההשתלטות על השגרירות, הנמצאת סמוך לארק דה טריומף, בוצעה ללא אלימות.
עדי ראייה ועיתונאים שהגיעו למקום דיווחו כי תומכיו של אואטרה מתכוונים להישאר במקום עד שימונה שגריר חדש מטעם הנשיא הנבחר.
"איננו מכירים עוד בכל אלה שמונו על-ידי לורן גבאגבו (הנשיא המכהן שהפסיד בבחירות). עליהם לעזוב את משרותיהם. גם צרפת אינה מכיר בהם. העם בחוף השנהב אמר את דברו - נמאס לו", אמר מרסל יופה, נשיא מחנה תומכיו של אואטרה בצרפת בהודעה לעיתונות.
בינתיים, בחוף השנהב עצמה, נמשך הכאוס הפוליטי. תומכיו של אואטרה קראו היום לכל האזרחים והאיגידם המקצועיים לפתוח בשביתה כללית עד שגבאגבו יואיל לפנות את כסאו - אולם קריאה זו לא נענתה. נמלי הבירה אביג'ן פעלו כרגיל וגם הסוחרים בשווקים ובמרכזי הסחר פתחו את עסקיהם כבכל יום.
הפגנה של נשים נוצריות התומכות בנשיא, היום באביג'ן (צילום: AFP)
במפלגתו של אואטרה טוענים כי כישלון השביתה נובע מכך שהיא לא הובאה לידיעת הציבור בכלי התקשורת הממלכתיים, הנשלטים על-ידי גבאגבו. אואטרה וממשלת הצללים שלו, אמנם זכו להכרה מצד הקהילה הבינלאומית, אך עודם נצורים באחד המלונות בבירה אביג'ן תחת אבטחה כבדה של כ-800 חיילים בינלאומיים. כוחות הביטחון, הסרים אף הם למרותו של גבאגבו, מסיירים ברחובות ואינם מאפשרים מחאות ברחובות.
מבחנו הבא של גבאגבו צפוי מחר כשייפגש עם משלחת מטעם גוש מדינות ECOWAS (מדינות מערב אפריקה הסמוכות לחוף השנהב). בדומה לעמדת האיחוד האפריקני, צפויה המשלחת לקרוא לגבאגבו לפרוש מתפקידו לאלתר ולא יישא בסנקציות ואולי אף במהלומה צבאית. גבאגבו הזהיר היום כי איום צבאי על חוף השנהב עלול לדרדר את האזור למלחמה ולסכן מיליוני מהגרים ממערב אפריקה החיים בחוף השנהב.
"אם תהיה מלחמת אזרחים - יצוצו סכנות כיוון שלא נוכל לתת לחוקה שלנו להיפגע. אנשים צריכים להכניס את זה טוב טוב לראש שלהם. אנחנו לא פוחדים. אנחנו אלה שהותקפנו. החוק עומד לצדנו. כמה רחוק התוקפים הללו מוכנים ללכת?", אמר גבאגבו בראיון לעיתון הצרפתי "לה פיגארו". הוא גם האשים את ארה"ב וצרפת בניהול המזימה להדחתו ובזיוף הבחירות.
"משבר שני הנשיאים" בחוף השנהב מבטא במידה רבה את הפערים העמוקים בין צפונה המוסלמי העני, ובין הדרום הנוצרי והעשיר יותר. אואטרה זוכה לתמיכת מיליציית המורדים המוסלמים השולטים מצפון לקווי הפסקת האש ב-2003. גבאגבו ואנשיו שולטים בדרום המרכזת את עיקר הפעילות הכלכלית של חוף השנהב - הכוללת נתח של שליש מייצאו הקקאו העולמי
מאז פרץ המשבר בחוף השנהב נמלטו לליבריה לפחות 14 אלף אזרחים. לפחות 173 בני אדם נהרגו במהומות שאירעו בשבועות האחרונים באביג'ן על-רקע חוסר היציבות הפוליטית. באו"ם מעריכים כי מניין הקורבנות גבוה הרבה יותר לאור דיווחים על כך שהרוגים רבים נקברו בקברי אחים ללא כל רישום.