שתף קטע נבחר
 

יהלומן ישראלי הודח לאחר שסחר ב"יהלומי דמים"

הבורסה ליהלומים הודיעה כי הדיחה את הסוחר דוד ורדי לאחר שניסה להבריח "יהלומי דמים" מזימבווה לארץ, בשווי של כחצי מיליון שקל. ורדי הודה בחקירה כי אין בידיו את התעודות הנדרשות להוכיח כי היהלומים שייבא לארץ הם "נקיים"

יהלומים לא לנצח: בורסת היהלומים הישראלית הודיעה היום (ג') כי היא הדיחה חבר בורסה ותיק בעקבות ניסיון שלו להבריח "יהלומי דמים" לא חוקיים מזימבבווה אל ישראל.

 

 

דובר הבורסה, אסף לוין, אמר כי סוחר היהלומים דוד ורדי הורחק לאחר שנעצר בקשר למסחר ביהלומי גלם מזימבבווה בשווי של כחצי מיליון שקל. לוין אמר כי הארגון "לא יסבול מסחר ביהלומי דמים".

 

על זימבבואה מוטל איסור לייצוא יהלומים תחת "תהליך קימברלי" שהוא הפורום הבינלאומי, המורכב מארגונים לא ממשלתיים, ממשלות וגופים של ענף היהלומים שבוחנים את המדינות הסוחרות ביהלומי גלם ומפקח שלא מדובר ב"יהלומי דמים" (יהלומים הממנים מלחמות וכרייתם מתבצעת תוך כדי שימוש באלימות קשה). ישראל מכהנת כיו"ר הזמני של תהליך קימברלי העולמי.

 

רשות המסים הישראלית מסרה כי "במהלך פעילות של בודקי אולם הנוסעים במכס נתב"ג נלקח גלעד הלחמי לבדיקה לאחר שנכנס למסלול הירוק. במהלך הבדיקה נתפסו בכיס מכנסיו יהלומים גולמיים אשר הובאו על ידו מזימבבווה". החשוד נחקר על ידי חוקרי יחידת הסמים של מכס נתב"ג ומסר כי "הוא אינו חבר בורסת היהלומים ואינו עוסק בתחום היהלומים כלל, אלא משמש כיועץ מים בזימבבווה וכי הבריח את היהלומים ללא תיעוד המחויב על פי החוק עבור החשוד דוד ורדי".

 

ביוני האחרון דיווח עיתון הניו-יורק טיימס כי חפירות של מכרות חדשים בזימבבווה צפויות להניב מיליוני קראט של יהלומים שיזניקו את המדינה לרשימת יצרניות היהלומים הגדולות בעולם.

 

זימבבווה, שבתקופת רודנותו של רוברט מוגאבה הפכה ממדינה אפריקאית מפותחת שנחשבה לאחת הפוריות מבחינת גידולי מזון, הפכה למדינה ענייה ומושחתת ששיעורי האינפלציה בה הם מהגבוהים בעולם. במדינה שסובלת ממשטר עריצות, משמשת מכירת יהלומי הדמים למימון המאבקים הצבאיים של המדינה, שעל פי קרן המטבע הבינלאומית, התמ"ג הכולל שלה עמד על 4.4 מיליארד דולר בשנת 2009, והיא נאבקת ברעב מתגבר, מחלות ועוני קשה.

 

מרשות המסים נמסר כי מחקירתו של ורדי עולה כי הוא "אכן ביקש מגלעד הלחמי להביא עבורו יהלומים גולמיים מזימבבווה בעקבות קשר עסקי שנוצר בינו לבין יהלומן ממוצא לבנוני בזימבבווה בעת שהיה שם בביקור עסקים. החשוד ציין בחקירתו כי שווי היהלומים הגולמיים הוא כ-500 אלף שקל וכי אין בידו 'תעודת קימברלי' המעידה כי היהלומים שנתפסו אינם יהלומי דמים".

 

ברשות המסים ציינו כי "הברחת יהלומים בדרך זו, ללא תיעוד וללא העברתם למשרדי המפקח על היהלומים בבורסה ליהלומים, מעלה חשד לסחר ב'שוק השחור' של יהלומים המוגדרים כיהלומי דמים. כמו כן ישראל חתומה על הסכם מניעת סחר ביהלומי דמים בישראל ולפיכך לתעודת קימברלי חשיבות רבה בנוגע ליבוא יהלומי גלם מכל העולם ובעיקר מארצות אפריקה".

 

הערה: בינואר 2013, בעקבות המלצת בית המשפט, החליטה בורסת היהלומים הישראלית על ביטול ההשעיה של דוד ורדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל - האחראית על איסור סחר יהלומי הדמים (אילוס')
צילום: index open
מומלצים