"סחבת ברשות המסים - גזר דין מוות לעמותות"
העמותות החברתיות טענו בכנסת, כי הן מתקשות לקבל מרשות המסים אישורים לזיכוי התורמים שלהן בפטור חלקי ממס. אישורים אלה מאפשרים להן לגייס תרומות למימון פעילותן. יו"ר הוועדה לפניות הציבור: "העמותות מספקות לציבור שירותים שהמדינה אמורה לספק בתחומי החינוך והרווחה"
"הסחבת ברשות המסים היא גזר דין מוות עבור העמותות החברתיות" - טענה זו חזרה ועלתה אתמול (ג') בכנסת בוועדה לפניות הציבור מהתלונות שקיבלה מעמותות רבות (מלכ"רים). העמותות מתקשות לקבל מהרשות את האישור הדרוש להן כדי לזכות את התורמים שלהן בפטור חלקי ממס על תרומותיהם.
הרשות טענה כי הבעיה נובעת ממחסור בכוח אדם אבל הסכימה לדרוש תוספת תקנים מנציבות שירות המדינה לתגבור מחלקת המלכ"רים. זאת אחרי לחץ של יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) שאמר כי זו "המחלקה היחידה ברשות שלא מכניסה כסף, ולכן לא מקבלת כוח אדם מספיק למשימותיה".
מהתלונות של עמותות רבות עולה כי הן ממתינות חודשים רבים עד שנה לקבלת האישורים לפי סעיף 46 בפקודת מס הכנסה, המאפשרים להן לגייס תרומות למימון פעילותן. מקלב תבע מהסמנכ"ל למשאבי אנוש ברשות, יוסי יהודה, וממנהל מחלקת מלכ"רים, יהודה מונסנגו, לבצע רה-ארגון כדי לקצר את משך הטיפול בבקשות.
מקלב אמר כי "העמותות מספקות לציבור שירותים שהמדינה אמורה לספק בתחומי החינוך והרווחה, אבל המדינה רק מפנה אליהן את הנזקקים ביד אחת, ואילו ביד השניה מונעת מהן לתת את השירות הדרוש".
"הבקשות מעלות אבק ברשות"
רו"ח איריס שטרק מלשכת רואי החשבון, אמרה כי לא רק מתן האישורים נסחב זמן רב. לדבריה הרשות לא מעדכנת את העמותות לגבי השינויים בתנאים הנדרשים להגשת הבקשות. הן גם לא מקבלות הודעה על מסמכים חסרים המעכבים את הטיפול בבקשות.שטרק אמרה עוד כי "העמותות משקיעות מאמצים רבים להמציא את כל המסמכים הנדרשים, אך מנגד, אם לא מבקשים מהן להשלים את החסר, הבקשות מעלות אבק ברשות, ובלעדי האישור אין תרומות ופעילות העמותות דועכת ואפילו משותקת".
ראש רשות התאגידים לשעבר, עו"ד ירון קידר, ציין את החשיבות הגוברת של העמותות בשנים האחרונות כשהמחזור השנתי של פעילותן הגיע בשנה שעברה עד כמיליארד שקל. לדבריו, בלעדי הסחבת ברשות המחזור היה גדול בהרבה הודות לגידול בהיקף הפעילות ובמספר הנהנים מהשירותים.
הסמנכ"ל יוסי יהודה, דחה את טענת מקלב ממנה עולה כי יש לרשות די כוח אדם לגביית מיסים אך לא לטיפול במתן אישור לפטור ממיסים, אבל הוא הבטיח להתאמץ להגדיל את מספר עובדי מחלקת המלכ"רים.
"30%-40% מהמחזור חוזר למדינה במסים"
אחד מנציגי העמותות שהתלוננו, יוסף יוסקוביץ', אמר כי מקלב טועה באומרו שהענף איננו מניב הכנסות למדינה. "מתוך מחזור של מיליארד שקלים 30%-40% חוזרים למדינה במסים ישירים ועקיפים", משכר העובדים ומהניכויים החלופיים למע"מ תמורת השירותים.
מנכ"ל ארגון פעמונים, המסייע למשפחות במצוקה לבנות תכניות הבראה כלכליות, אמר, "בעצם ההתנהלות של רשות המסים יוצרת מעגל קסמים. אם אין אישור ואין גיוס כספים, לא ניתן לבנות תקציב מאוזן ורווחי ואז גם לא עומדים בתנאי הסף של הרשות לקבלת האישור".
מקלב לא הסתפק בהבטחת הרשות לפעול להגדלת התקן ששל מחלקת המלכ"רים, הוא קבע ישיבת מעקב לסוף מרס 2011 כדי לעמוד על קצב התייעלות המחלקה וסילוק מסלול המכשולים הביורוקרטי הגורם לסחבת.