הלווין של ג'ורג' קלוני ימנע רצח עם נוסף בסודן?
ערב משאל העם שייערך בדרום סודן, שבו יוחלט אם המחוז הנוצרי ברובו יקים מדינה עצמאית, מזהיר כוכב הקולנוע האמריקני: "פשעי מלחמה מתבצעים בשעות החשיכה. אבל קשה יותר לבצע זוועות המוניות כשכל העולם צופה בך"
הלווין שישוגר למשימה הומניטרית יאסוף תמונות בזמן אמת מאזור הגבול שבין הצפון המוסלמי לדרום הנוצרי. כדי לקבל תמונת מצב טובה של המצב במדינה, מסרו יוזמי הפרויקט כי הם ישלבו את המידע שיגיע מהלווין עם ניתוחים שייעשו בשטח על ידי מומחים - חלקם מאוניברסיטת הרווארד האמריקנית - וארגונים הומניטריים.
תושבי דרום סודן מצביעים בבחירות לנשיאות (צילום ארכיון: AFP)
הנתונים שיתקבלו מתמונות הלוויין יעלו באופן מיידי לאינטרנט. הם יכללו תנועות של כוחות צבא וביטחון, תנועות של אזרחים ושל כל מה שרק עלול להוביל לסכסוך אלים. "אנחנו רוצים להראות לאנשים שעלולים לבצע רצח עם ופשעי מלחמה אחרים שאנחנו מסתכלים עליהם", אמר קלוני, שחבר בארגון "לא במשמרת שלנו".
כוכב הקולנוע האמריקני הוסיף כי "פשעי מלחמה מתבצעים בשעות החשיכה. אבל קשה יותר לבצע זוועות המוניות כשכל העולם צופה בך בכלי התקשורת".
תסריט האימים: מרחץ דמים
9 בינואר הוא התאריך שמעורר באזרחי סודן תקווה וחשש גם יחד. זהו היום שבו אמור להתקיים משאל עם גורלי בו יוחלט אם ייפרד מחוז דרום סודן הנוצרי ברובו, מהחלק המוסלמי הצפוני, ויקים מדינה עצמאית חדשה. שעון החול עד למשאל הולך ומתקתק ויחד עמו הולכת וגוברת המתיחות בין הצדדים וכן החשש מפני התלקחות אתנית.
תסריט האימים של סודן, כמו גם של האו"ם וארגוני זכויות אדם, הוא שמתווה השלום שנחתם בין הצפון לדרום ב-2005 ובמסגרתו אמור להתקיים המשאל - יקרוס, ואזורי החיץ בין שני החבלים ידרדרו למרחץ הדמים שאפיין אותם בתקופת מלחמת האזרחים של שנות ה-80 וה-90. לפחות שני מיליון בני אדם נהרגו באותה מלחמה.
כדי להבין את האתגר, או אם תרצו את התהום שלפניה ניצבת סודן, יש צורך במעט היסטוריה. אורכו של הסכסוך בין צפון סודן לדרומה הוא כשנות עצמאותה
של המדינה. ב-1956, זמן קצר אחרי הכרזת העצמאות, דרש הדרום הנוצרי אוטונומיה כדי שיוכל להגן על מורשתו התרבותית והדתית, והדבר הוביל לעימותים אלימים שהיו נחלתה של סודן במשך עשרות שנים.
ההתלקחות האלימה האחרונה פרצה ב-1984 ונמשכה עד 2005 אז הוכרזה הפסקת אש בין "מפלגת הקונגרס הלאומי" בראשות נשיא סודן, עומר אל-באשיר, ובין "התנועה העממית לשחרור סודן" (SPLM) המייצגת את הדרום. במסגרת ההסכם נקבע כי שני הצדדים יפעלו להפחתת המתיחות ולקירוב לבבות בין תושבי הצפון והדרום וכי 6 שנים בדיוק מיום החתימה - יתקיים משאל עם שבו יידרשו אזרחי סודן להחליט אם הם מסכימים לאיחוד מלא. אם ידחו הסודנים את ההצעה - יהווה הדבר למעשה הכרה ברצונה של דרום סודן להיפרד סופית מהצפון ולהקים מדינה ריבונית.