השווי המוערך של הגז בלוויתן – 45 מיליארד דולר
תגלית הגז הגדולה ביותר בעולם בעשור האחרון - 140 קילומטרים צפון מערבית לחופי חיפה. השותפות לאתר הקידוח "לוויתן" הרעידו את הבורסה כשדיווחו על הימצאות גז בהיקף של 453 מיליארד מ"ק באתר – 80% יותר מאשר בקידוח תמר. יו"ר קבוצת דלק: "יום גדול למדינת ישראל"
הודעה דרמטית בשוק האנרגיה. אתר "לוויתן", הממוקם 140 קילומטרים צפון-מערבית לחופי חיפה, מכיל כמות גז הגדולה ב-80% מזו שנמצאת באתר הקידוח "תמר", שנחשב עד כה לגדול ביותר מבין אתרי הקידוח בישראל. "הפוטנציאל הכלכלי של משאבי הגז הטבעי הניתנים להפקה (Gross Mean Resources) בשדה לוויתן מוערכים בכ-453 BCM (מיליארד מטר מעוקב - ת"ג)", כך נכתב בהודעה שפרסמה היום (ד') דלק לבורסה בתל-אביב.
- לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה
- הסכם עם קפריסין: יותר ודאות בחיפוש נפט בים
- מנכ"ל נובל אנרג'י: עליכם להיות יותר סבלניים
בעקבות ההודעה, הערכת שווי הגז ב"לוויתן" עומדת כעת על סכום של 45 מיליארד דולר (על פי חישוב של 100 מיליון דולר למיליארד מטר מעוקב). כך עולה מתחשיבים שביצעו בכירים במשק האנרגיה, בהתאם להערכות שפרסמו החברות המחזיקות ברישיון – נובל אנרג'י ודלק.
לפי מחירי הנפט והגז בשווקים העולמיים, ניתן להעריך את שוויו הכספי הנוכחי של BCM בכ-100 מיליון דולר. שווי הגז במאגר עומד, איפוא, על 100 מיליון דולר כפול 453 – כלומר, כ-45 מיליארד דולר.
מדובר בתגלית הגז הגדולה ביותר שנעשתה בעולם בעשור האחרון. הקידוח ממוקם בעומק מים של כ-1,634 מטר במרחק של כ-135 ק"מ מערבית לחיפה וכ-47 ק"מ דרום מערבית לתגלית "תמר". לפני כשבועיים חתם שר התשתיות, עוזי לנדאו על הסכם עם שר החוץ הקפריסאי, מרקוס קיפריאנו, לפיו קו גבול המים הטריטוריאליים הכלכליים הבלעדיים בין המדינות יעבור כ-150 ק"מ דרומית מערבית לחופי הארץ. בתחום זה יש למדינה בלעדיות כלכלית ומחקרית.
לפי הערכת החברות, שדה לווייתן משתרע על שטח גדול מאוד של כ-325 קמ"ר ועל כן יהיה צורך לבצע שני קידוחי הערכה או יותר על מנת להמשיך ולהעריך את היקף עתודות הגז בשדה. עבודות הקדיחה בקידוח יגיעו לעומק כולל של כ-7,200 מטר. "זהו יום גדול למדינת ישראל", אומר ל-ynet יו"ר קבוצת דלק, גבי לסט. "על זה אומרים: יגעת ומצאת – תאמין".
"התוצאות הן בשורה משמחת למשק האנרגיה בישראל ובעלות משמעות כלכלית ואסטרטגית עצומה. כדי שניתן יהיה לממש את הפוטנציאל האדיר", מוסיף מנכ"ל החברה, גדעון תדמור.
קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, מחזיקה ב-45.34% ממניות "לוויתן, באמצעות חברות הבת דלק קידוחים ואבנר השותפות הנוספות בקידוח הן נובל אנרג'י (39.66%) ורציו (15%).
ההודעה מגיעה בעיצומו של הדיון הציבורי החריף במסקנותיה של ועדת ששינסקי, שמונתה לבדוק את שיטת חישוב התמלוגים שמעניקות החברות למדינה בעבור השימוש באוצרות הטבע שלה.
מסקנות הביניים של ועדת ששינסקי, קובעות כי יש להעלות את התמלוגים למדינה על הפקת גז טבעי עד לרמה של 66%. חברות הקידוח ובעלי המניות שהשקיעו בהן, מתנגדים נחרוצות ומאיימים כי בתנאים אלה, לא משתלם להפיק את הגז ולהביאו לחופי הארץ.
שר התשתיות הלאומיות, ד"ר עוזי לנדאו בירך על התגלית ואמר כי "היום קיבלנו את הבשורה האנרגטית החשובה ביותר מאז הקמת המדינה, שבאופן וודאי, תביא ברכה ותשפיע משמעותית על תחומים רבים בישראל".
"זהו יום חשוב למשק הישראלי ולכלכלת ישראל", הוסיף השר. "בתחום זה, אי הוודאות הוסרה. הנתונים שאומתו מאשרים את העובדה, שבאמצעות התנהלות נכונה, שקולה ואחראית, יכולה ישראל ליהנות לא רק מהשימוש בגז, אלא גם, בפועל, להפוך באמצעותו לספקית גז באזור הים התיכון".