התוכנית הפלסטינית: גינוי לישראל, ללא סנקציות
נוסח הצעת ההחלטה שיעבירו הפלסטינים לאישור מועצת הביטחון של האו"ם אינו כולל בקשה להכרה חד-צדדית במדינה, ומתמקד בדרישה לגינוי רשמי של 15 החברות בה לבנייה בהתנחלויות והכרזה עליהן כלא-חוקיות. בוושינגטון הסתייגו
הפלסטינים מתכוונים לפנות למועצת הביטחון של האו"ם לנוכח הקיפאון המדיני, אבל דרישה להכרה חד-צדדית במדינה - בינתיים לא עומדת על הפרק. עותק מהצעת ההחלטה שתבקש הרשות לאשר במועצת הביטחון פורסם הערב (יום ד'), ובו דורשים הפלסטינים מחברות המועצה לגנות את הבנייה בהתנחלויות ולהכריז כי הן אינן חוקיות, מבלי לאיים בהטלת סנקציות על ישראל.
בכירים אמריקניים הביעו הסתייגות מהיוזמה, שאולי מרמז על כוונתה של וושינגטון לעשות שימוש בזכות הווטו שלה, אם התוכנית אכן תובא לבסוף לאישור מועצת הביטחון.
גם בישראל דחו בזעם את התוכנית, שלפי מחזיק תיק המשא-ומתן ברשות, סאיב עריקאת, תוצג לחברות מועצת הביטחון כבר בימים הקרובים.
לפי המסתמן, לא כוללת ההצעה מהלך יוצא דופן באופיו, שכן ישראל כבר ספגה כבר פעמים בעבר גינוי מצד חברות מועצת הביטחון.
לפי טיוטת התוכנית, מ-21 בדצמבר, יבקשו הפלסטינים מהמועצה להצהיר כי "ההתנחלויות אינן חוקיות ומהוות מכשול גדול בדרך להשגת שלום", אך הן אינן קוראות להטיל על ישראל, כאמור, צעדי ענישה בעקבות זאת. הפלסטינים דורשים כי ישראל תקפיא באופן מוחלט את הבנייה בגדה, כולל במזרח-ירושלים, כדי "לקדם את השלום והבטחת הביטחון באזור, באמצעות משא-ומתן על הסדר קבע של שלום במזרח-התיכון".
נוסף על כך, דורשים הפלסטינים מהקהילה הבינלאומית להגביר את מאמציה בקידום תהליך השלום. דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, מחה על רוח הדברים והאשים כי ברשות לא נוקפים אצבע כדי לקדם באופן מעשי המגעים. "הכרזה חד-צדדית על המדינה כמוה כהצהרה מפורשת של הפלסטינים על כך שהם ויתרו לגמרי על דרך השלום", הוא האשים.
פלמור ציין גם כי "הפלסטינים בוחרים שלא לחדש את המשא-ומתן ועושים כל צעד אפשרי כדי לזקוף לזכותם הישגים קלים. חוץ מלדבר, הם באמת עושים הכל".
ברשות מחדדים מסרים
גורמים פלסטינים הודו כי גם במקרה שהצעת ההחלטה תקבל את אישור מועצת הביטחון, יהיו לה השלכות מיידיות זניחות מאוד בשטח.
למרות זאת, הם ציינו כי מדובר בניסיון להעביר מסר חד וברור לקהילה הבינלאומית נגד מדיניותו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שלדבריהם אינו רציני בהצהרותיו על נכונותו לקיים משא-ומתן להסדר קבע.
דובר מחלקת המדינה האמריקנית, מארק טונר, הסכים כי "הבנייה בהתנחלויות מכרסמת במאמצים להשגת שלום", אך הדגיש כי הוא "מאמין שניתן יהיה להגיע אליו רק באמצעות משא-ומתן שיוביל להסכם".
טונר אמר כי "אנו מתנגדים נחרצות לכל ניסיון להעביר את ההכרעה בסוגיות הנוגעות להסדר הקבע לידי מועצת הביטחון. אלו צעדים שלא מקדמים את הצדדים להשיג את המטרה, שהיא מימוש פתרון של שתי מדינות החיות זו לצד זו בביטחון".
Read this article in English