שתף קטע נבחר
 

תמלוגי ששינסקי: תמר בחוץ, לוויתן בפנים

בשורה ליצחק תשובה: מחר יפורסם הדו"ח הסופי של ועדת ששינסקי, ממנו עולה כי קידוח תמר לא יחויב בתשלום תמלוגים מוגדלים עד שנת 2021. פרויקט לווייתן, שבו התגלתה בשבוע שעבר כמות אדירה של גז, לא יזכה להקלות מס

יזמי הקידוח "תמר" לא ישלמו תמלוגים מוגדלים עד לתחילת העשור הבא, כך עולה מהמסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי, שיפורסמו מחר. ל"ממון" נודע כי גם בפרויקט "ים תטיס" לא ישולמו תמלוגים מוגדלים, והכנסות הפרויקט יוכרו כהשקעה בפרויקט תמר. עם זאת, פרויקט "לווייתן" לא יזכה להקלות.

 

 

היקף התמלוגים והמסים הכולל, בכל הפרויקטים, לא יפחת באופן משמעותי, וירד מ-60% במסקנות הביניים לכ-58% בדו"ח הסופי של הוועדה. אם הלחצים הפוליטיים שמופעלים בימים האחרונים לא יצליחו, משרד התשתיות מתכוון להציג במסקנות הסופיות חוות דעת מיעוט שבה יציע להרחיב בפועל את היקף ההחרגות שיקבל פרויקט תמר עד ל-15 שנים.

 

המסקנות לגבי חישוב הקפי התמלוגים, כדאי לדעת, עוד יצריכו שינויי חקיקה, כך שהלחצים להקלות ולשינויים ימשיכו מול הדרג הפוליטי גם לאחר הגשת דו"ח ועדת ששינסקי. מאידך, את ההחלטות לגבי ביטול ניכוי האזילה (ההנחה שניתנת לפרויקטים על אובדן הגז במאגר והקיטון בהכנסות) ניתן ליישם באופן מיידי באמצעות מיסוי.

 

מסקנות דו"ח ששינסקי גובשו לאחר הליך של שימוע ציבורי, בו נשמעו בין היתר באופן מסודר טענותיהם של יזמים שונים בתחום חיפושי הגז והנפט, ובראשם השותפים בפרויקטים הגדולים מקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, נובל אנרג'י וישראמקו. במקביל נמשכו מכל עבר הלחצים החיצוניים על הוועדה באמצעות קמפיינים והתבטאויות בכנסים פומביים ובעיתונות.

 

לפי מסקנות הביניים של הוועדה, שפורסמו לפני חודש וחצי ועוררו סערה, היקף המסים והתמלוגים שישלמו היזמים בפרויקטי הגז הטבעי היה אמור להגיע בהדרגה ל-60%. פרופ' איתן ששינסקי, שעמד בראש הוועדה, לא התאפק ובסוף השבוע, לאחר הדיווחים על כך שנמצאו כמויות גדולות מאוד של גז טבעי בקידוח לווייתן, התראיין ל'ניו-יורק טיימס" ואמר כי הדו"ח הסופי ימליץ על תשלום מסים ותמלוגים בהיקף של 55% עד 60%.

 

ששינסקי אמר עוד כי הדו"ח הסופי כבר זכה לתמיכת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, קרן המטבע הבינלאומית וארגון ה-OECD. "שיעור המס על אנרגיה בישראל הוא מהנמוכים בעולם, והגיע הזמן לעדכן זאת," אמר ששינסקי בראיון. "הצענו כי המס על הרווחים ייושם לאחר שהחברות ירוויחו במידה נאותה על השקעותיהן. בדקנו את הדברים עם הבנקים, ואנחנו צפויים להיות במקום טוב ביחס לממוצע העולמי", אמר.

 

המערכה על המסקנות הסופיות לא הסתיימה

באופן פורמלי תודיע הוועדה כי אין כוונה לבצע החרגות לפרויקטים השונים באופן קבוע, אולם יש הסכמה שלמעשה תחריג את הפרויקטים הגדולים הקיימים - תמר וים תטיס. הכוונה היא להחיל הוראת שעה או הליך חוקי אחר, שיעכבו את יישום מסקנות הוועדה, כך שהמצב הקיים (הן מבחינת מיסוי והן מבחינת תמלוגים) ימשיך לחול על הפרויקטים הללו.

 

לפי ההחלטות שגובשו בימים האחרונים, שיטת המיסוי והתמלוגים לפרויקט תמר לא תשונה במשך כ-10 שנים: 3 השנים הראשונות יוכרו כשנים של השקעה ישירה, ולאחר מכן יוכר הצורך בהחזר ההשקעות ובנושאים פיננסיים אחרים. בפועל, יזמי תמר יתחילו לשלם, לפי המלצות ועדת ששינסקי, רק בשנת 2021. לגבי לווייתן, כאמור, לא יהיו החרגות וכל מסקנות הוועדה, אם יאומצו על ידי הממשלה, יוחלו עליו.

 

גורם במשק האנרגיה אמר כי "לתמר יש חשיבות מבחינת המשק הישראלי. אם השדה לא יפותח והגז לא יגיע, נהיה בבעיה קשה, ולכן חייבים למצוא פתרון. העיכוב הנוכחי כבר הביא לכך שכנראה לא נראה כאן את הגז ב-2013, וחייבים למנוע עיכובים נוספים. המשמעויות של פרויקט לווייתן שונות, ולכן אין צורך בהקלות והחרגות".

 

ובכל זאת, המערכה על המסקנות הסופיות עדיין לא הסתיימה. בסוף השבוע נפגש שר האוצר, יובל שטייניץ, עם שר התשתיות, עוזי לנדאו, וראש הממשלה, בנימין נתניהו, כדי לגייס את תמיכתם במסקנות. שר התשתיות ואנשי משרדו שוקלים להציג חוות דעת מיעוט, שתרחיב במספר שנים נוספות את ההקלות לתמר, מכיוון שהדבר נחוץ, לדעתם, לעידוד הפיתוח המהיר של הפרויקט ויכולות המימון שלו.

 

כדאי לזכור שוועדת ששינסקי היא רק גוף מייעץ, ומכיוון ששינויים בחישוב תשלום התמלוגים מצריכים שינוי בחוק הנפט, עוד צפויה מערכה ארוכה בנוגע אליהם בממשלה ובכנסת, שתבוא לידי ביטוי בקמפיינים תקשורתיים נרחבים ובפעילות רבה מאחורי הקלעים של לוביסטים ושתדלנים. את שינוי המיסוי, כמו למשל ביטול הקלות האזילה, יכול האוצר להעביר יותר בקלות, באמצעות רשות המסים.

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמר 1
צילום: "אלבטרוס"
קידוח לוויתן
צילום: אלברטוס
מומלצים