שתף קטע נבחר
 

הערעור נדחה: חקלאי שהרעיל חיות בר - ישלם ביוקר

חקלאי שהורשע בהרעלת חיות בר בעקבות נזקים שנגרמו לכרמי הגפנים שלו, הכחיש את מעורבותו וניסה לערער על גזר הדין, שפסק לו קנס של 10 אלף שקל. ביהמ"ש הותיר את העונש על כנו, אף שאין כל עדות ישירה המזהה אותו כמבצע ההרעלה

חקלאי שהרעיל חיות בר ונקנס ב-10 אלף שקל לפני כשנתיים, ניסה לערער על גזר הדין שנפסק לו, אך בית המשפט המחוזי בחיפה דחה היום (ג') את ערעורו והותיר את העונש על כנו.
 
החקלאי הכחיש את מעורבותו בהרעלה, שבוצעה ככל הנראה לאחר שחזירי בר גרמו נזקים לשטחי המטעים שלו. בפסק הדין צוין, כי ההחלטה התקבלה בעקבות שורת ראיות נסיבתיות שביססו את אשמת החקלאי מעל לכל ספק סביר, ולמרות שלא הייתה כל עדות ישירה המזהה אותו כמבצע ההרעלה.
 
ברשות הטבע והגנים מציינים, כי בדרך כלל קיים קושי משפטי לקשור את עברייני ההרעלות לראיות בשטח. גם במקרה הנוכחי לא היתה עדות ישירה למעשי החקלאי, אך ברשות טוענים שעבודת איסוף ממצאים בשטח אפשרה להציג די ראיות שקשרו אותו להרעלה.
 
בהרעלה מתו חמישה תנים זהובים חזיר בר וצבי ארץ-ישראלי. בפסק הדין צוין אמנם, כי בדיקות מעבדה העלו שהחקלאי אחראי רק להרעלה של תן אחד מתוך חיות הבר שנמצאו בשטח, אך הדבר לא מקל מעונשו. 
 
"אף שנקבע כי המערער אחראי רק להרעלה של תן יחיד מתוך כל חיות הבר שנמצאו בשטח, אין בכך להקל בעונשו", צוין בפסק הדין, "המערער הניח את הפיתיונות המורעלים, לאחר שעבר הכשרות לשימוש ברעל המסוים בו השתמש, ואף היה לו בעבר רישיון לשימוש בו. המערער היה ער לסיכונים הרבים הטמונים בשימוש בו, שהינו חומר הדברה מסוכן פי 8 מכל חומר הדברה אחר. כל אלה לא הרתיעו את המערער מלהשתמש בו, ובכך רואה ביהמ"ש חומרה יתירה".
 


 

תן זהוב שהורעל (צילומים: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)

 
החקלאי, עופר וילדר (60), תושב זכרון-יעקב, הורשע לפני כשנתיים בעבירות של ציד חיית בר מוגנת, ציד ללא רשיון ציד וציד בהרעלה. בית המשפט גזר עליו קנס כספי בסך 10 אלף שקל או שלושה חודשי מאסר. בנוסף הוא חויב לחתום על התחייבות להימנע מלעבור את העבירות שבהן הורשע למשך שנתיים, אחרת ישלם קנס בסך של 20 אלף שקל או ירצה חמישה חודשי מאסר בכלא.
 

על פי כתב האישום, בשנת 2006 הניח הנאשם "פתיונות רבים של לחם, פירות ומזון כלבים שהכילו רעל מסוג אלדיקרב (טמיק). הפתיונות המורעלים הונחו במטרה להרעיל חיות בר... בסמוך לפתיונות המורעלים נמצאו פגרים של חמישה תנים, חזיר בר וצבי ארץ-ישראלי, אשר הורעלו". בית המשפט ציין אז כי מדובר בחיות בר מוגנות וכי לנאשם לא היה רשיון ציד או היתר חוקי למעשיו. 

 

בחוות דעת של ד"ר נועם לידר מרשות הטבע והגנים, נטען כי "הרעל משתק את תאי העצב והשיררים של החיה ולפיכך המוות הוא מוות ביסורים, כלש נשימתי שגורם לחיית הבר לאבד את חייה. החומרה הינה לא רק במותה של אותו חיית בר מוגנת , אלא בהרעלות המשניות...הסכנה היא ברורה, קשה והרסנית לטבע". ברשות הוסיפו שהנאשם הכיר היטב את הרעל, היה מודע להשלכות השימוש בו מאחר שעבר קורס בנושא ואף ידע שיש דרכים אחרות להפסיק את הנזק שנגרם לו בכרמים שברשותו.

 

השופטת: הרעלת בע"ח עלולה להמיט אסון אקולוגי סביבתי

מטעם ההגנה נטען, כי וילדר המעבד למעלה מ-200 דונם של שטחי חקלאות, הוא חקלאי ותיק ודור רביעי במשפחתו העוסק בחקלאות וכי עיבד את הקרקעות לאורך כל השנים באופן תקין, שלא פגע בסביבה. כמו כן נטען, כי הוא סבל מנזקי חקלאות קשים בשנים האחרונות ואף שביקש מהרשות אישורי ציד והיתרים נוספים לטיפול בבעיה.

 

השופטת אורית קנטור ציינה בהחלטתה כי "הרעלת בעלי חיים כדרך להילחם בבעלי חיים הפוגעים בחקלאות, כגון חזירי בר, יש לה השלכות על מערכות אקולוגיות שלמות, עלולה להמיט אסון אקולוגי סביבתי חמור, אם על דרך של הכחדת מינים נדירים או על ידי גרימת שינויים בהרכב אוכלוסיות בעלי חיים וכאשר בעל חיים הנחשף לחומר הרעל מת מוות בייסורים קשים".

 

השופטת הוסיפה, כי "אין הצדקה להלחם בתופעת חזירי הבר על דרך של הרעלה מאסיבית באמצעות רעל קשה כגון טמיק, יש דרכים חלופיות והאנשם היה מודע להן שפנה לפקח ברשות הטבע והגנים והפנה את תשומת ליבו לבעיה הספציפית". השופטת סיכמה כי מאחר שמדובר באדם נורמטיבי ללא עבר פלילי, "עצם ההרשעה כמו גם העונש מהווים הרתעה משמעותית צופה פני עתיד וגם קנס משמעותי מהווה הרתעת הרבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תן זהוב שנמצא מת בשטח
צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים
חיפוש במחסן של החקלאי
צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים
מומלצים