שתף קטע נבחר

 

הרשת לא הרגה את הנער

היום (ד') התאבד צעיר אחרי שהוקנט בפייסבוק, ובמקביל התגלה מקרה של ילדה בת 12 שנאנסה על ידי ילדים שפגשה ברשת החברתית. האם פייסבוק מסוכן לילדים; לאו דווקא

הבוקר פרסמנו שנער בן 16 מהמרכז התאבד, ככל הנראה בעקבות שיחה בפייסבוק. על פי החשד, הנער שוחח עם חברים שלו בפייסבוק, ואחרי שהוקנט תלה את עצמו. עדיין לא מצאו הוכחות לכך שההקנטות ברשת החברתית הן אלה שגרמו לנער להתאבד, אבל פייסבוק היה החלון הפתוח על המחשב של הנער כשמצאו את גופתו. באותו היום ממש גילינו שחבורה של נערים קיימו יחסי מין עם בת 12 שפגשו ברשת.

 

בואו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet

 

רגולטורים, עיתונאים והורים מכל העולם מותחים ביקורת על פייסבוק בכל פעם שצץ לו סיפור דומה. אבל פייסבוק לא משחק, על פי רוב, תפקיד משמעותי בסיפורים האלו. הקנטות וביריונות, למרבה הצער, תמיד היו. הרשת החברתית היא רק המדיום שבו חלק מהמקרים האלו מתרחשים. (מי שרוצה יכול למצוא גם דוגמאות הפוכות: למשל, האינטרנט גם הצילה חיים  כשנערה דיווחה לרשויות כשחבר איים להתאבד).

 

התקשורת התמלאה היום בשלל כתבות על "הנער שהתאבד בגלל פייסבוק", בלי להבין בעצם על מה המהומה. על פי דו"ח של משרד הבריאות, כ-400 אנשים מתאבדים בשנה, אבל מעט מאד מקרים מגיעים לכותרות. רק תאמרו את מילת הקסם "פייסבוק" וקיבלתם סנסציה ציבורית - ואצבע מאשימה לכיוון פייסבוק.

 

פייסבוק, בקיצור, לא שונה מאוד מחצר בית הספר, שבה יש סכנות, פיקוח חלקי בלבד וילדים שאולי לא היו נכנסים אליכם הביתה. מה הורים יכולים לעשות כדי להקטין את גורמי הסיכון? להכיר את פייסבוק, להציב גבולות, ולדווח לאחראי כשצריך.

  

למדו את "האויב"

אם אתם רוצים יותר שליטה וביקורת על מה הילד עושה ברשת, אל תפחדו להציב את המחשב המשפחתי בסלון. עוד אפשרות היא לפתוח עבור הילדים שלכם את חשבון הפייסבוק או האימייל, ולהחזיק את הסיסמה גם אצלכם. זו לא חטטנות, אלא עירנות.

 

כלי מאד חשוב שכל משתמש צריך להכיר, בין אם הוא ילד, נער או מבוגר אחראי, הוא לינק ה-"דווח" (Report). הלינק הזה, שנמצא מתחת לכל תמונה ועמוד פרופיל, יכול לעזור לכם ולילדכם למנוע פעילויות פוגעניות נוספות מאדם כלשהו. נציגים של פייסבוק מטפלים באופן אישי בכל פניה כזו, והטיפול יותר מהיר ככל שאדם או תמונה מקבל יותר דיווחים.

 

חשוב ללמד את הילדים שלא כל מי שנמצא ברשת הוא חבר, ולא כולם יתייחסו אליהם באופן יפה. כדאי ללמד את הילדים שבמקרה של הצקה או הטרדה, אם פונה אליהם אדם בלתי מוכר ומציע להם הצעות שלא נעימות להם, או אם חברים גורמים להם להרגיש רע - כדאי לשתף את ההורים, כלומר אתכם.

 

יש למי לפנות - הזוית הישראלית

אם נתקלתם (באופן אישי או מקרה של חבר) בבריונות רשת, תוכלו לפנות לאיגוד האינטרנט הישראלי ולקבל עזרה. איגוד האינטרנט הישראלי מפעיל קו חם שפתוח לכולם - הורים, ילדים, מורים ועוד.

 

יש מקרים של הטרדה מינית באינטרנט, בהם נדרשת עזרה נפשית ולא רק טכנית. במקרים כאלה, הקו החם של איגוד האינטרנט הישראלי מפנה את הנפגעים לעמותות אחרות לקבל עזרה.

 

ניתן לפנות לקו החם של האיגוד בטלפון 03-9700911, או לשלוח טופס דרך אתר "חכמים יותר מהאינטרנט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש למי לפנות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים