שייח ג'ראח: "הסיכוי לשלום נהרס עם המלון"
מחוץ למלון שפרד התקבצו ישראלים ופלסטינים שהתבוננו בהריסת המבנה, שבשטחו ייבנו דירות ליהודים. הם ראו מחזות שונים בתכלית: "זה כמו להרוס להיטלר את האמת", אמר פעיל ימין, על הבית ששימש את חאג' אמין אל-חוסייני. תושב ערבי תיאר "הרס בלב הבירה הפלסטינית"
המבנה שימש במקור ביתו של המופתי של ירושלים, חאג' אמין אל-חוסייני, שהיה ידוע בקשריו הענפים עם הצורר הנאצי, אדולף היטלר. אחרי מלחמת ששת הימים שימש כמפקדה של משמר-הגבול, עד שלפני כ-25 שנה נרכש על-ידי איש העסקים היהודי-אמריקני ארווין מוסקוביץ'. התוכנית לבנות במקום שכונה יהודית עוררה עם חשיפתה מתח לא שלא נותר רק בגבולות שייח ג'ראח, אלא הגיע גם עד וושינגטון - שם דרשו באופן נחרץ לעצור את התקדמות התוכנית.
אחרי שהכלים הכבדים פעלו בשטח במשך כמה שעות, נהרס מחציתו של המבנה. החלק שנותר אמור לשמש חלק מפרויקט הבנייה, שהפך משעות הבוקר לאתר עלייה לרגל עבור עיתונאים, פעילים מעמותת הימין "עטרת כוהנים" ולצדם גם מעט פעילים פלסטינים, ביניהם עדנאן אל-חוסייני, מושל ירושלים מטעם הרשות הפלסטינית. אליו התלווה מופתי מסגד אל-אקצה, ולמרות נוכחות הנצים - לא נרשמו במקום הפרדות סדר. בניסיון למנוע כל מקרה של התלקחות, אבטח את העבודות במתחם כוח משטרתי קדם.
דניאל לוריה, אחד מאנשי "עטרת כהנים" שהגיעו למתחם המלון, התקשה להסתיר את סיפוקו מהמתרחש - כשהדחפורים נגסו עוד ועוד במבנה. "הקולות האלו הם צליל מיוחד. זה כמו להרוס את ביתו של היטלר או הימלר", הוא סיפר. "חאג' אמין אל-חוסייני שיתף פעולה עם הנאצים והקים מחלקה מוסלמית שהייתה אחראית לרצח 90 אחוזים מיהודי יוגוסלביה. האיש הזה רצה להרוג כל יהודי שחי בארץ, ולכן אין דבר טוב יותר, נכון יותר ומספק יותר מלהרוס את הבית הזה".
זה מה שנשאר. עבודות הריסה במתחם מלון שפרד (צילום: נועם מושקוביץ)
את הטענות שהושמעו נגד הבנייה במקום הוא דחה מכל וכל. "יהודים רכשו את השטח הזה כדין. יש כאלה שאומרים שזה אזור ערבי, אבל אנחנו נמצאים ליד רמת אשכול, הגבעה הצרפתית והר הצופים. זה לב ליבו של אזור יהודי, ולכן אין שום סיבה למנוע מיהודים שרכשו את השטח באופן חוקי לבנות כאן את ביתם".
עדנאן אל-חוסייני, מושל האזור מטעם הרשות, ראה באופן טבעי את הדברים בעין שונה בתכלית. הוא אמנם עמד והסתכל באין מפריע על העבודות במשך דקות ארוכות, אך עמיתו מפתח, נידאל אבו-גרבייה נעצר על-ידי המשטרה ונלקח מהמקום בניידת. "מדובר במהלך מסוכן מאוד", קבע אל-חוסייני. "בית המלון הזה הוא סמל שנהרס, אבל לצערי הוא לא היחיד. בתי פלסטינים רבים נוספים עוד ייהרסו, כל זאת בבירה הפלסטינית העתידית. אם חשבנו שאולי יש עדין ישראלים שמעוניינים להשיג שלום, ברור היום שטעינו ושאין כאלה. מה שנשאר לנו לעשות זה לקרוא לקהילה הבינלאומית להתערב, כדי להציל את מה שניתן מתהליך השלום".
התושבים מתכוננים למחאה: "ישראל מצפצפת עלינו"
גם ראוי נאסר, אחד מתושבי שייח ג'ראח שהבחין בהתפתחויות, סיפר על תחושות קשות בזמן שהדחפורים החלו במלאכת הכשרת הקרקע לקראת בניית דירות לשכנים היהודים החדשים. "זאת התנחלות חדשה כאן, במזרח-ירושלים", הוא אמר בפתח דבריו. "אני פלסטיני ואנחנו נמצאים בבירת המדינה הפלסטינית שתקום. זו הסיבה שאני מוחה על מה שקורה פה, מכיוון שההרס הזה הוא גם הרס הסיכוי לשלום עם ישראל. כל השכנים שדברתי איתם מרגישים רע, כי ישראל ממשיכה לצפצף על הזכות שלנו לחיות כאן בשלום ובביטחון" .
נאסר הבהיר כי הוא ושכניו הפלסטינים בשייח ג'ראח אינם מתכוונים לעבור על ההתפתחויות לסדר היום. "התחלנו להתארגן, ובהחלט נפגין ונמחה על מה שקורה כאן. הכל פתוח מבחינתנו. ההתנגדות שלנו היא לכלל הכיבוש, שהוא אסור לפי החוק הבינלאומי".
כך זה נראה לפני. מלון שפרד, לפני פינוי המתחם (צילום: רויטרס)
כמו נאסר ובניגוד לסיפוק שהביעו ב"עטרת כהנים", היו גם יהודים שמחו בחריפות על הבנייה במתחם מלון שפרד.
"מה שאנחנו רואים פה הוא צעד נוסף בתהליך האכזרי שקוראים לו 'ייהוד מזרח-ירושלים'", אמר אסף שרון מתנועת סולידריות שייח ג'ראח. "המטה של המהלך הזה היא לחבל בכל סיכוי להשיג שלום וחיים משותפים בעיר הזאת. אין במעשים האלה שום אינטרס לטובת ישראל. זו מדיניות של התאבדות".
בשונה מפעיל "עטרת כהנים", גם העובדה שבמקום התגורר משתף פעולה עם הנאצים לא הצליחה לשנות את עמדתו. "אין לי עסק במצוות או בנקמות היסטורית. מדיניות פוליטית עכשווית לא יכולה להיות מבוססת על נקמות. האינטרסים שלי, כמי שרוצה לגדול כאן ולגדל את ילדיי, נפגעים היום בגלל קומץ מתנחלים שמכתיבים לנו את ההווה והעתיד ממניעים של שנאה".
Read this article in English