שתף קטע נבחר

קלינטון: הסנקציות אפקטיביות, יש בעיות באיראן

בביקור באבו-דאבי - תחנתה הראשונה במסע דילוגים במזה"ת - האשימה מזכירת המדינה האמריקנית את איראן בניסיון ליצור סכסוך באזור. בהתייחס למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים קראה קלינטון למדינות ערב לאשרר תמיכתן ביוזמה הערבית

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, האשימה הבוקר (יום ב') את איראן בניסיון ליצור סכסוך במזרח התיכון בניסיון להסיח את דעת הקהילה הבינלאומית מתוכנית הגרעין שלה. בביקור באבו-דאבי דחקה קלינטון במדינות ערב להתנגד לניסיונות אלה, להדק את משטר הסנקציות ולגבות את התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים.

 

 

קלינטון, שצפויה להמשיך מאיחוד האמירויות לעומאן ולקטאר, ציינה בראיון טלוויזיוני כי הסנקציות הבינלאומיות "מסבכות" את ההתקדמות האיראנית לעבר פצצת גרעין, אולם הדגישה כי על מדינות העולם לשמור על הלחץ.

 לדבריה, אם הרפובליקה האיסלאמית תצליח להפוך לגרעינית, הדבר יוביל למירוץ חימוש גרעיני הרסני במזרח התיכון.

 

"על-פי הערכות האחרונות שבידינו, הסנקציות מצליחות להיות אפקטיביות. הן מקשות מאוד על איראן במימוש השאיפות הגרעיניות שלה. איראן סובלת מבעיות טכנולוגיות שמעכבות מאוד את לוח הזמנים שלה, כך שיש לנו זמן אבל לא הרבה זמן... אנו מבחינים בבעיות מסוימות באיראן. אולם השאלה האמיתית כעת היא לדעת כיצד לשכנע אותה שנשק גרעיני לא יעניק לה יותר ביטחון אלא להיפך", אמרה מזכירת המדינה.


קלינטון בראיון. מדינות המפרץ נתקלות בקשיים בשל הסנקציות (צילום: AP)

 

ביקורה של קלינטון נועד בין היתר לטפל בקשיים שבפניהן עומדות מדינות המפרץ בסוגיית אכיפת הסנקציות על איראן. גורם בממשל הודה אתמול כי הצעדים נגד טהרן "פוגעים קשות" במדינות כמו איחוד האמירויות, קטאר ועומאן שמקיימות קשרים עסקיים עם שכנתן השיעית. לדבריו, ביקורה של מזכירת המדינה הוא "הזדמנות לדבר באופן גלוי על מה עובד, מה לא עובד וכיצד אנו יכולים לסייע".

 

סבב השיחות הבא בין שש המעצמות לבין איראן אמור להתקיים בעוד עשרה ימים בטורקיה. חרף הפסימיות ששוררת סביב השיחות, נציגי ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת, סין וגרמניה צפויים לנסות שוב לקדם עסקה להחלפת אורניום בתמורה לתמריצים. במקביל, שואפת ארה"ב להגביר את שיתוף הפעולה הבינלאומי באכיפת הסנקציות הקיימות ולאחרונה אף נודע כי בכוונתה לגבש סבב עיצומים נוסף.

 

"לאשרר היוזמה הערבית"

בתשובה לשאלות בנושאים מדיניים ובנוגע לתהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים, אמרה קלינטון: "אני מודעת לעובדה שיש מי שמכה בתופי המלחמה למטרות ציניות. אך בואו נהיה בהירים בנושא זה. אני חושבת שאין ספק שאיראן אינה רוצה לראות כל משא ומתן בין ישראל לפלסטינים. אנחנו לא יכולים לאפשר לשאיפות שלה להסיט אותנו מהמסלול. קונפליקט במזרח התיכון יהיה הרסני לכולם. על ההנהגה האחראית באזור לעשות הכל כדי למנוע קונפליקט כזה".

  

קלינטון הדגישה כי כחלק מהמאמצים לגבות את התהליך המדיני, על מדינות ערב לאשרר את תמיכתן ביוזמה הערבית שבבסיסה: הכרה של כלל מדינות ערב בישראל ונרמול היחסים עמה תמורת הסכם במתכונת של "שטחים תמורת שלום". לדבריה, אשרור היוזמה הערבית תעניק לישראל את הערבויות הביטחוניות להן היא זקוקה.

  

נושא מרכזי אחר על סדר יומה של מזכירת המדינה הוא חיזוק הקשרים בין מדינות המפרץ לעיראק, על-רקע עזיבתם של הכוחות האמריקניים את המדינה השסועה. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בירך בשבוע שעבר את העם העיראקי בעקבות הכרת הפרלמנט שלו בממשלה החדשה שהקים נורי אל-מליכי.

 

עם זאת, כמה ממדינות ערב עדיין לא מילאו את התחייבויותיהן לפתוח שגרירויות בבגדד כחלק מנורמליזציה של היחסים עמה. "אנחנו מקווים ליצור ביטויי תמיכה בממשלה העיראקית ואנחנו נקרא למדינות שטרם פתחו שגרירויות לעשות כן", אמר הגורם הבכיר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. הסנקציות מסבכות ומעכבות
צילום: AP
מומלצים