שתף קטע נבחר

 

השרים אישרו: יוגבל תוקף צווי איסור פרסום

בדברי ההסבר להצעת החוק שתזכה לתמיכת הקואליציה, נכתב כי שימוש נרחב מדי ללא ביקורת ציבורית ראויה בכלי זה - עשוי לפגוע קשות בזכויות האדם: "הצו עשוי לאפשר באופן גורף מעצר לחקירה של חשודים במחשכים ורחוק מהעין הציבורית"

האם בקרוב לצווי איסור הפרסום תהיה הגבלת זמן? ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ב') הצעת חוק, לפיה יוגבל התוקף של צווי איסור פרסום. על-פי ההצעה, תוקף צו שניתן מטעמים של פגיעה בחקירה או גרימת נזק לחשוד - לא יהיה יותר משבוע. את הצו יהיה ניתן להאריך מטעמים מיוחדים לתקופות נוספות, שכל אחת מהן לא תעלה על שבועיים. לאחר האישור, ההצעה תזכה לתמיכת הקואליציה בהליכי החקיקה בכנסת.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק, אותה הגישו חברי הכנסת נחמן שי, יריב לוין, מירי רגב, איתן כבל וח"כים נוספים, נכתב כי בתי המשפט עושים שימוש נרחב בסמכותם לאסור פרסום

 בפרשיות שונות, חלקן בעלות חשיבות ציבורית גבוהה. הצווים ניתנים בדרך כלל לבקשת המשטרה וגופי בטחון אחרים.

 

לדברי חברי הכנסת, לא אחת קורה שהמידע שנאסר לפרסום מופיע לפרטי פרטים באתרי אינטרנט ובגופי תקשורת זרה, כך שממילא אין עוד כל טעם בקיומו של הצו, אולם הצו בכל זאת לא מבוטל. עוד נכתב בדברי ההסבר, כי צווים אלו פוגעים בחופש המידע ובזכות הציבור לדעת וכי שימוש נרחב מדי ללא ביקורת ציבורית ראויה בכלי זה - עשוי לפגוע קשות בזכויות האדם. יוזמי החוק אמרו כי "הוא עשוי לאפשר באופן גורף מעצר לחקירה של חשודים במחשכים ורחוק מהעין הציבורית".

 

לגבי תוקף הצו, נכתב בהצעה כי הגבלה בזמן של צווי איסור הפרסום תכפה על המשטרה להשלים את תהליכי החקירה מהר יותר ותחייב את

 בתי המשפט לשקול היטב את הבקשה. בנוסף קובעת הצעת החוק, כי במקרים בהם החליט בית המשפט לאסור פרסום, יתקיים דיון במעמד הצדדים בתוך שבוע לאחר מתן הצו.

 

לדיון זה יזומנו נציג מועצת העיתונות ונציגים של גופים אחרים, שיציגו את האינטרס של "זכות הציבור לדעת" וחופש המידע. "בכך מובטח כי פרשיות שיש להן חשיבות ציבורית לא יתנהלו במחשכים, אלא תהיה בקרה ציבורית על ההליך ויישמרו האינטרסים החשובים של זכות הציבור לדעת וחופש המידע", נכתב בהצעת חברי הכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נדע הכל? אילוסטרציה
צילום: איי אף פי
מומלצים