"החרגת תמר: לקיחת 40 מיליארד שקל מהציבור"
שר האוצר יוצא נגד הטייקונים: "בעלי הון מחזיקים את אוצרות הטבע של המדינה כבני ערובה". בנאום בכנס בהרצליה יצא שטייניץ נגד הדרישה להחריג את תמר ממסקנות ששינסקי: "המשמעות היא לקיחת 40-50 מיליארד שקלים שמגיעים לציבור והעברתם לכיס של המשקיעים הפרטיים"
"המשמעות של החרגת תמר היא לקיחת 40-50 מיליארד שקלים שמגיעים לציבור והעברתם לכיס של המשקיעים הפרטיים", כך אמר הבוקר (ג') שר האוצר, יובל שטייניץ בכנס במרכז הבינתחומי בהרצליה. "זה שיעור הרווח שצפוי למדינה ממאגר זה, על פי בדיקות שעשו מומחים. כשר האוצר, אני רואה בזה עזות מצח שלא תתואר. לבקש מתנה של 50-40 מיליארד שקל?! אין לזה הצדקה - לא חוקית, לא מוסרית. אני בעד שוק פרטי ויזמות ורוצה שירוויחו טוב ואפילו טוב מאוד, אבל מה שמגיע למדינה ואזרחיה אי אפשר לגזול".
לדברי שטייניץ, בכל המדינות שבהן נתגלה גז ונפט ב-30 השנים האחרונות, העלו הממשלות את שיעור התמלוגים והחילו את השיעור החדש על כל המאגרים - אלה שנתגלו ופותחו ואלה שיתגלו בעתיד. "החרגת תמר היא דרישה לא לגיטימית ולא חוקית, בקנה מידה בינלאומי ומקומי. ברשיונות עצמם (שמקבלים ממשרד התשתיות, א.ל) כתוב ששיעורי המס כפופים לשינויים".
שטייניץ התייחס במרומז לאיומים של חברות הגז כי לא יפתחו את המאגרים אם יתקבלו ההמלצות. "יש רק שתי אלטרנטיבות - או שמפתחים או שמחזירים את הרשיונות. איך אפשר לקבל את זה שחברות האנרגיה ירוויחו סכומים כפולים ולמעלה מכך ביחס לחברות בארה"ב, בקנדה ובאירופה והכל על חשבון המדינה ואזרחיה. מי שלקח סיכון והשקיע צריך להרוויח ויפה, עיני אינה צרה בו אבל מי שצפוי להרוויח עשרות ומאות מיליארדי שקלים לא יכול לבקש יותר".
"מי שמוכר את העתיד תמורת הצלת הכלכלה בהווה, סופו שהוא דופק את העתיד וגם אינו מציל את ההווה", אמר שר האוצר. "הקו שהנחה את ממשלתנו מאז פרוץ המשבר, הוא עשיית מעשים לטווחים ארוכים. גם הטיפול בנושא הגז והנפט היה טיפול לטווח ארוך. הגידול בהכנסות המדינה לא יהיה במשמרת שלי ועדיין אני חושב שחובתו של שר אוצר היא להסתכל לטווחים ארוכים".
"לאחר שני נסיונות נפל ב-2000 ו-2003, שממשלות ישראל נכנעו ללחץ של חברות האנרגיה ולוביסטים מהארץ ומחו"ל פעלנו באופן שונה. הקמנו ועדה מקצועית שתבחן את הנושא באופן שקול ומקצועי כדי שלא יהיו ספקות אמיתיים, ולא אינטרסנטיים, בנושא. ישבו בה איש אקדמיה, אנשים רציניים מהאוצר והתשתיות, משקיף מבנק ישראל ונציג ראש הממשלה במשך תשעה חודשים. הוועדה שמעה את חברות האנרגיה ומומחים בעלי שם מהעולם כולו והגיעה למסקנות שלפני כשבוע".
"והנה אנו רואים קמפיין, שחלקו לגיטימי וחלקו חוצה קווים אדומים נגד המסקנות. התקפות אישיות נגד ראש הוועדה ועמודים שלמים בתקשורת. אנחנו כדמוקרטיה צריכים להיזהר. הבעת דעה - כן, אפילו דעה אינטרסנטית. אבל אסור לנו כדמוקרטיה להגיע למצב שהמדינה לא יכולה לקבל החלטות כי בעלי הון מחזיקים את אוצרות הטבע שלה כבני ערובה". שטייניץ הדגיש: "אין סיבה שניראה כרפובליקת בננות".
בהמשך היום, צפוי שר האוצר להיפגש עם ראש הממשלה ולהציג בפניו את המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי. אם לשפוט מדבריו היום, שטייניץ צפוי להמליץ לנתניהו לאמץ את המסקנות הסופיות.
בהמשך הכנס: ששינסקי ותדמור
בכנס, שנערך על ידי מרכז רוטשילד קיסריה לשוק ההון ולניהול סיכונים בבית ספר אריסון למנהל עסקים, משתתפים גם: יו"ר ועדת ששינסקי, פרופ' איתן ששינסקי, שידבר על דו"ח הוועדה בראשותו; ראש המועצה הלאומית לכלכלה וחבר ועדת ששינסקי, פרופ' יוג'ין קנדל, שידבר על "גילוי משאבי הטבע בהיבטים של המדיניות הכלכלית"; מנכ"ל חברת דלק, גדעון תדמור, שיישא דברים בנושא "עצמאות באנרגיה כחול לבן לאור מסקנות ועדת ששינסקי"; וכן יו"ר ועד הפעולה האזרחי של הפורום להעלאת תמלוגי הגז, הרב מיכאל מלכיאור, שידבר על "השפעות דו"ח ועדת ששינסקי בהיבט הציבורי והמוסרי".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יפתח היום בסבב ארוך של פגישות עם הגורמים הנוגעים לרווחי הגז. תחילה, ייכנסו ללשכתו כאמור שר האוצר שטייניץ, וחברי ועדת ששינסקי. לאחר מכן, ייפגש ראש הממשלה עם בעלי רשיונות הקידוח במאגרי הגז, יצחק תשובה וקובי מימון ויישמע את טענותיהם.
במשרד האוצר נשמעים רגועים. שם מאמינים שראש הממשלה לא יוכל להתעלם מהמלצות הוועדה וכי למרות דבריו בישיבת הממשלה השבוע, מסקנות ששינסקי יתקבלו פחות או יותר כפי שהוגשו. "ראש הממשלה חייב לאמץ את המסקנות", אמר ל-ynet גורם באוצר. "אם הוא לא יעשה זאת, העליהום הציבורי עליו יהיה כל כך קשה שהוא לא יוכל לצאת מזה".