שתף קטע נבחר

 

"סייעני הטרור" מהשמאל: ליברמן רק ימריץ אותנו

אחרי שקידם בכנסת חקירה למימון ארגוני שמאל, שר החוץ כינה אותם "סייעני טרור". פעילי שטח סיפרו ל-ynet על תחושות סכנה, אך הבטיחו "להמשיך בעבודת קודש". הכעס מופנה לאחרים: "נתניהו וברק שותקים". בצבא לא יתנגדו לעזור לחקירה: "יש תלונות ענייניות, אבל מפריזים ופוגעים בחיילים"

מפחדים - אבל מבטיחים להגביר פעילות. ביום שבו ניסח שר החוץ אביגדור ליברמן כתב אישום חסר תקדים נגד ארגוני שמאל, לפיו הם "סייעני טרור נטו" וממומנים על-ידי גורמים זרים, פעילים בכמה ארגונים מספרים ל-ynet על שיא בתחושת הרדיפה. "הדברים האלו מפריעים ומקוממים, אבל זה גם מעורר אותי לפעול ביתר שאת, גורם לעוד אנשים להצטרף ולהרחיב את המעגל", אמר רומן חלפין, פעיל שטח ב"שלום עכשיו".

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

חלפין שותף לפעילות הארגון אחת לשבוע ונוטל חלק כפעיל שטח מן המניין בארגון הפגנות, חוגי בית, חלוקת פליירים ומפגשים עם פלסטינים. "התגובות בארץ משתנות, אבל אף אחד לא נותר אדיש. או שאומרים לך - אני אתכם, או שמגיבים בזעם, לפעמים גם באלימות".

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חלפין לא הופתע משר החוץ, אך כן מהשתיקה שגזרו על עצמם פוליטיקאים אחרים: "ליברמן תמיד היה אדם עם השקפת עולם פשיסטית הזויה. הוא לא מפתיע כי הוא שקוף וברור.

 מה שהפתיע אותי זו השתיקה של ראש הממשלה, יו"ר האופוזיציה ושר הביטחון, ועל הרקע הזה הדברים בולטים יותר. אני עדיין חושב שאנו דמוקרטיה חזקה, אך הוא גורם לנו נזק בינלאומי ותוך לאומי".

 

רעיה ירון מ"מחסום ווטש", מספרת שהחלה את פעילותה אחרי שהבינה באחת העצרות לזכר רבין שבארגון תוכל "לסייע באופן הכי עמוק לאותם אנשים, פלסטינים, שאין להם אוזן קשבת, ושאנו בצפייתנו ובתיעוד במחסומים נאיר ונביא לציבור את שגרת חייהם".

 

דבריו של שר החוץ הדהדו בעוצמה בקרב פעילי הארגון ואף הובילו להתכנסות בהולה. "ישבנו היום (אתמול) כעשרים חברות וחשבנו כיצד להתייחס לדבריו", אמרה ירון. "ליברמן הרודף את ארגוני זכויות האדם בטענה שהם סייעני הטרור, הוא הטרוריסט העיקרי בפוליטיקה ובציבוריות הישראלית במהלך השנים האחרונות. ליברמן, שר החוץ, הוא ולא ארגוני זכויות האדם הביא את ישראל לשפל חסר תקדים, ולדה-לגיטימציה בעיני העולם הנאור".

 

"כנסת ישראל נשלטת בידי חוליגנים"

הלל בן ששון, צעיר שומר מצוות מירושלים, מספר שהעביר את הבישולים לשבת ליום חמישי, כדי להשתתף בהפגנות של "סולידריות שייח ג'ראח". בכל יום שישי, הוא וחבריו "מצילים את מעט הכבוד שנותר

 לדמותה היהודית והדמוקרטית של המדינה. שייח ג'ראח הוא מיקרוקוסמוס. בישראל יש מערכת חוקים אחת ליהודים ואחרת ללא יהודים. יש ערבים פליטי 48' שלא מקבלים את נכסיהם במערב העיר".

 

אחרי דברי ליברמן, בן ששון מגדיר את תחושתו כ"מיאוס": "ברמה האישית, אין ספק שהדברים האלה מפחידים אותי. אני חושב שאנו קרובים יותר מאי פעם לרדיפה פוליטית. למרות זאת, אני לא רואה איך זה יכול להרתיע אותי מלעשות את מה שאני חושב שחשוב ונכון. חבל לי שחוליגנים כאלה מסתובבים בבית שלי. זה מצב עגום שנפלנו אליו, שכנסת ישראל נשלטת בידי חוליגנים".

 

כרים ג'ובראן, מנהל שטח של "בצלם", עוסק בריכוז מידע מעדים וצלמים. "אחרי שאני מנפה את הדיס-אינפורמציה, אני שולח את החומר לתרגום ולמחלקת ריכוז המידע במטרה לערוך בדיקה צולבת נוספת ולמנוע אי דיוקים וטעויות. השלב האחרון מתמקד בהפצת החומר למדיה בארץ ובעולם".

 

את דבריו של ליברמן מכנה ג'ובראן "מצחיקים": "להפוך את ארגוני זכויות אדם שאמורים לשמור על המוסר והדמוקרטיה במדינה ולהתייחס להם כארגוני טרור גורם לי בעיקר לגחך. יחד עם זאת זה מקומם ומסוכן מאוד. אנו נמשיך בעבודה שלנו ולא נתייחס לכל רדיפה. זוהי עבודת קודש, ואנו עובדים באופן שקוף ומדויק. כל חומר עובר הרבה ידיים לכן אנו שלמים עם עצמנו ועם החומר שאנחנו מספקים, ולא צריכים להתנצל בפני אף אחד".

 

צה"ל: גורמים נזק בארץ ובחו"ל

מן הצד השני, לא רק בימין יש טענות. קצין בכיר בצה"ל אמר ל-ynet: "אין ספק שיש ארגונים שבוחרים להם מטרה ויעד ושוכחים שיש בדרך צבא וחיילים. יש מי שמאוד נפגע מהאופן שהם פועלים. לפעמים נזרקות טענות חסרות שחר, שפוגעות מאוד בצה"ל וגורמות נזק רב מחוץ לגבולות המדינה". אותו קצין הוסיף, כי צה"ל טרם קיבל פנייה להעביר מידע בנושא לוועדה שאמורה לקום בכנסת. "אם נתבקש - יהיה לנו מה לומר ברמת העובדות, יש כאן מלחמה על הלגיטימציה".


הארגונים שוכחים שיש בדרך חיילים. הפגנה בבילעין (צילום: יוחנן ויילר)

 

בפרקליטות הצבאית מנהלים זה שנים רבות, וביתר שאת בשנתיים האחרונות, קשר ישיר, כמעט רציף עם שורה של ארגוני שמאל, המבקשים לפתוח בחקירות מצ"ח או לבחון סוגיות משפטיות של אירועים שהתרחשו לכאורה במהלך פעילות צה"ל בגזרות שונות. "כל פנייה מקבלת את היחס הראוי. היא נבדקת במלוא תשומת הלב ובחלק מהמקרים גם מתקבלות החלטות כמו חקירת מצ"ח", הסביר הקצין הבכיר, "יחד עם זאת ניתן לומר כי אותם גופים, שפונים לצה"ל, דואגים גם להפיץ בתקשורת את העניין ברעש גדול".

 

לדבריו, משמעות העניין היא שלמעשה - עוד לפני שהנושא נבדק - מתחוללת סערה תקשורתית שפוגעת מאוד בצבא. "זה חלק מהמדיניות של אותם ארגונים וגופים ופה הם חוטאים". הקצין הסביר, כי יש גם גופים שמעלים טענות באופן ישיר בתקשורת ואפילו לא בודקים את אמיתותן. "מבלי להיכנס לדוגמאות, כולם מכירים את הפרסומים על התנהגות חיילי צה"ל לכאורה בשטחים. רק חבל שמאחורי העדויות הללו אין שמות, אלא רק עדות אנונימית. קוראים את זה בארץ, קוראים את בעולם. הנזק נעשה וזה משחק לא הוגן".


פוגעים בלגיטימציה? מפגינים בשייח ג'ראח (צילום: בן קלמר)

 

גם מפקדים בחיילות השדה אומרים כי אותם בעלי אינטרסים, שנמצאים בין גופים אלה, גורמים לעיתים נזק עצום. "אין לנו שום בעיה לקבל ביקורת, אבל היא צריכה להיות עניינית", אמר אחד מהם. "שיעמדו במחסומים, שיגבו עדויות מפלסטינים - זה מקובל וכאשר יש בעיה שיביאו אותה אלינו. טיפלנו בהרבה תלונות שקיבלנו וזה בסדר, אבל כאשר לוקחים מקרה ומפריזים בתיאור או מתארים מציאות חד צדדית - זה מגיע לפגיעה בחיילים עצמם".

 

בצה"ל לא מתייחסים ישירות לוועדת החקירה, עליה הוחלט בכנסת, אבל רומזים כי היכן שניתן להעמיד ארגונים וגופים במקומם - ראוי לעשות זאת. "שדה הקרב מודל 2011 אינו רק טנקים ומטוסים,

 אלא מלחמה על הלגיטימציה", אמר הקצין הבכיר. "עד היום, שנתיים אחרי 'עופרת יצוקה', יש גופים, חלקם ישראליים, שפועלים בארץ ובחו"ל ומנסים לערער על הלגיטימציה לפעול. יש קצינים בצבא בראשות הפצ"ר (האלוף אבי מנדלבליט), שניהלו מלחמת חורמה כדי למנוע שמצב כזה יקרה".

 

עם זאת, מודה הקצין הבכיר ועימו שורה של גורמים צבאיים אחרים, כי צה"ל נמצא במצב בעייתי מול אותם גורמים ונאלץ לא אחת לשתף איתם פעולה - באמצעות העברת מידע. "מידע זה הופך לעיתים ככלי במשחק נגד הצבא", אומרים בצה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. "הוא שקוף וברור, ומה עם השאר?"
צילום: גיל יוחנן
מופתעים משתיקתו. אהוד ברק
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
"לא נתייחס לכל רדיפה". הפגנה בבילעין
צילום :יוחנן ויילר
מומלצים