שתף קטע נבחר

 

אוניברסיטת בן-גוריון למרצים: אל תביכו בראיונות

לאחר שורת התבטאויות של אנשי סגל מאוניברסיטת בן-גוריון, החליטו במוסד לשנות את התקנון - ולאסור על מרצים להזכיר את שמה בנאומים פוליטיים. נאסרה גם הבעת דעה מפלגתית בשיעורים. המרצים: "החלטה מגוחכת"

חופש אקדמי או סתימת פיות? בשנה האחרונה סבלה אוניברסיטת בן-גוריון משורת התבטאויות של מרציה, אשר יצרה לה תדמית של אוניברסיטה המזוהה עם פלגים קיצוניים בקשת הפוליטית. ל-ynet נודע כי בעקבות ההתבטאויות, החליטו במוסד האקדמי לשנות את קוד האתי כך שיאסר על מרצים להביע דעות פוליטיות במהלך השיעורים ולהשתמש בשמה של האוניברסיטה כשהם מתבטאים בנושאים פוליטיים בצורה פומבית.

 

אחת הפרשיות מעוררות המחלוקת הייתה כאשר פרופ' ניב גורדון מהמחלקה לממשל ופוליטיקה פרסם מאמר בלוס אנג'לס טיימס בו קרא להחרים את מדינת ישראל עקב היותה מדינת "אפרטהייד". בתקנון החדש נקבע, כי "במתן ביטוי ציבורי לדעותיהם הפוליטיות או הדתיות, להבדיל מדעות מקצועיות ספציפיות, יימנעו חברי הסגל מלעשות שימוש כלשהו בשמה של אוניברסיטת בן גוריון". המרצים התבקשו להבהיר כי מדובר בדעתם ולא בדעת המוסד.


אוניברסיטת בן-גוריון. "השפעה לא הוגנת" (צילום: הרצל יוסף)

 

עוד נקבע בקוד החדש כי "על חברי סגל האוניברסיטה מוטלת האחריות להפריד את פעילותיהם המקצועיות והאזרחיות אלה מאלה. הבעת דעה מפלגתית במסגרת שיעור אקדמי היא מעשה פסול, שכן עלולה להיות בה השפעה לא הוגנת ואף איום סמוי על תלמידים המשתתפים באותו שיעור. האוניברסיטה רשאית להסדיר את התבטאויותיהם המפלגתיות והדתיות של המרצים, אף שהן חלק מחירותיהם האזרחיות, כך שהוראה ומחקר לא ינוצלו למטרות מפלגתיות".

 

גורם באוניברסיטה אמר ל- ynet כי הסיבה לשינוי בקוד האתי נובעת בין היתר מכך שבחודשים האחרונים נפגעה תדמיתה של האוניברסיטה, לאחר שמרצים בעלי דעות קיצוניות עשו שימוש לא נאות בשמה ושלא בטובתה.

 

"פעם התגאו במעורבות מרצים בעשייה חברתית"

השינויים בקוד האתי, אשר קיבלו לאחרונה את אישורו של סנאט האוניברסיטה, עוררו את זעמם של המרצים שהתבשרו על כך בתחילת השבוע. "אני רוצה להאמין שמדובר בטעות בשיקול דעת של אלה שניסחו את הקוד האתי מטעם האוניברסיטה, שלא היו ערים למשמעות של הדברים, וכי לא מדובר במדיניות מכוונת", אמר פרופ' יוסי יונה מהמחלקה לחינוך.

 

"אני מכיר את המחויבות של ראשי האוניברסיטה לחופש הביטוי ומאמין כי מחשבה נוספת הייתה עוזרת להם לחזור בהם מההתבטאות האומללה", הוסיף. "במפגש בלתי פורמאלי שנערך לאחרונה עם הנשיאה, פרופ' רבקה כרמי, היא אמרה לנו שהיא גאה בסגל האקדמי של האוניברסיטה ושלא תיתן יד לפגיעה בחופש הביטוי".

  

לטענת מרצה אחר, מדובר ב"החלטה הזויה. בעבר היינו מתבקשים לציין את שם האוניברסיטה, שביקשה להראות שהמרצים שלה מעורבים בעשייה החברתית ולא חיים במגדל שן, ואילו עכשיו הגלגל התהפך ומבקשים מאיתנו להתעלם מהאוניברסיטה. אלו ימים מוזרים מאוד, ומדובר בהחלטה מגוחכת שתפגע בחופש הביטוי האקדמי ותאלץ מרצים להתבטא בצורה סמויה ועקיפה, במקום ללמד ולהתבטא בהתאם להשקפתם וללא משוא פנים".

 

מאידך, טוען פרופ' יצחק נבו, מרצה לפילוסופיה בבן-גוריון ומחבר הקוד האתי, כי אין בשינויים כל הגבלה על חופש ההתבטאות הפוליטית של חברי הסגל, אלא הבהרה שעמדותיהם הפוליטיות נאמרות על דעתם האישית בלבד. "הצהרת הסנאט אומרת למעשה שחבר סגל מתבקש כאשר הוא מתבטא התבטאות

ציבורית פוליטית, לציין שדבריו נאמרים על דעתו בלבד. הבסיס לדרישה זו הוא ששם האוניברסיטה הוא קניין ציבורי משותף של כולם, ושהאוניברסיטה היא מוסד המחויב לכלליות ולהעניק מקום לבעלי כל הדעות".

 

פרופ' נבו הדגיש כי "לגבי נורמה כללית של התבטאות פוליטית בכיתה, כמובן שורר חופש אקדמי, והמרצה לא רק רשאי, אלא חייב לומר מה שנראה לו כאמת במסגרת תחום ההתמחות שלו. לעתים זה נושק לפוליטיקה וזה לגיטימי. מה שלא נאות על פי הקוד האתי של אוניברסיטת בן-גוריון, הוא לצאת מן התחום האקדמי המקצועי ולהטיף הטפה מפלגתית וקריאה לסטודנטים לצאת ולהפגין בנושאים פוליטיים. מדובר במגבלות העולות בקנה אחד עם חופש הביטוי והחופש האקדמי בישראל", הבהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
בן-גוריון. "ימים מוזרים מאוד"
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: דני מכליס
נשיאת האוניברסיטה, רבקה כרמי. הבטיחה לא לתת יד
צילום: דני מכליס
פרופ' יוסי יונה. "טעות בשיקול דעת"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים