שתף קטע נבחר

 

ברק: ישראל עוקבת בדריכות אחר המצב בלבנון

המשבר אצל השכנה מצפון מעורר דאגה גם בירושלים. גורמים מדיניים: "הועברו לביירות מסרים בלתי ישירים שהאינטרס הוא לא להיגרר לפרובוקציות"

הטלטלה שפוקדת את לבנון מטרידה גם את הבכירים בירושלים. אחרי ששרי חיזבאללה ובני בריתה הפילו את הממשלה בביירות על רקע פרסומן הקרב של מסקנות דו"ח האו"ם לרצח רפיק אל-חרירי, התייחס הערב (יום ד') שר הביטחון, אהוד ברק, בדיון סגור לנושא ואמר כי "ישראל עוקבת בדריכות אחר המתרחש בלבנון".

 

 

גורמים מדיניים בירושלים העריכו כי הפלת הממשלה לא תוביל להסלמה בין המדינות. "ירושלים העבירה לביירות מסרים בלתי ישירים לפיהם האינטרס הלבנוני והאזורי הוא לשמור על רגיעה ולא להיגרר לפרובוקציות ולמעשים נמהרים". לדברי יוסי לוי ממשרד החוץ, "מדובר בעניין לבנוני פנימי. עם זאת, אנו עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות".  

 

11 משרי הממשלה בביירות, הנמנים על נציגי חיזבאללה ובני בריתה, הודיעו על פרישתם. בכך הם הביאו לקץ ממשלת האחדות שם וסתמו את הגולל על הניסיונות למצוא פתרון פוליטי למתח הגובר בלבנון כולה, לקראת פרסום הדו"ח שצפוי להטיל על חיזבאללה את האחריות להתנקשות באל-חרירי וכשברקע ממשיכים להדהד איומיו של מזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, לגרום לטלטלה במדינה אם כך אכן יהיה.

 

הדרמה הפוליטית בביירות מתרחשת בזמן שראש ממשלת לבנון, סעד אל-חרירי, נועד בוושינגטון עם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה.

 

זה זמן רב שבארגון השיעי מאיימים לפרוש מהממשלה, אלא אם כן תתקבל עמדתו בנוגע לחקירת הרצח. ממש במקביל להופעתם של אל-חרירי ואובמה מול העיתונאים בבית הלבן, החליט שר האנרגיה, ג'יבראן בסיל, לכנס מסיבת עיתונאים מיוחדת בביירות שבה הודיע באופן רשמי על התפטרות השרים. זמן קצר לאחר מכן הודיע השר עדנן סעיד חוסיין, הנחשב לנציגו של הנשיא סולימאן בממשלה, כי גם הוא יפרוש מתפקידו.

 

לפי החוקה הלבנונית, אם יותר משליש משרי הקבינט פורשים מתפקידם, הממשלה הופכת ל"ממשלת מעבר". בממשלת האחדות שפעלה בלבנון בשנה החולפת היו 19 אנשי המחנה של אל-חרירי, עשרה שרים מחיזבאללה ובעלי בריתו וכן השר חוסיין שאמור להיות עצמאי.

 

בכך הפך חרירי - תוך כדי פגישתו עם אובמה - מראש ממשלה לראש ממשלת מעבר. כעת נדרש הנשיא סולימאן לאתר את האיש שעליו תוטל מלאכת הרכבת הממשלה - צעד שיעמיק את המשבר בלבנון.

 

ראשית המשבר שמטלטל את לבנון ברצח של ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, בפיצוץ מכונית תופת בביירות בפברואר 2005. עמדותיו האנטי-סוריות העלו תחילה חשדות כבדים למעורבות דמשק, אולם מאז פנתה החקירה לכיוונים אחרים. לפי דיווחים במערב, צוות של האו"ם החוקר את החיסול צפוי להמליץ בקרוב על העמדתם לדין של בכירים בתנועת חיזבאללה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד ברק. מוטרד
צילום: AP
סעד אל-חרירי. בזמן הפגישה עם אובמה
צילום: AP
מומלצים