אל-חרירי בלבנון: איש אינו גדול יותר מארצו שלו
ראש ממשלת לבנון שב לארצו ונועד עם הנשיא סלימאן בעקבות הפלת ממשלתו בידי חיזבאללה. הוא אמר שמעולם לא חתר להחזיק בשלטון בכל מחיר, והבהיר כי ישתף פעולה בהתייעצויות על הקמת ממשלה חדשה: "הפלת הממשלה - תקדים מסוכן"
ראש ממשלת לבנון, סעד אל-חרירי, התייחס הערב (יום ו') לראשונה במסיבת עיתונאים להפלת ממשלתו בידי חיזבאללה שלשום. בנאום קצר - ודי מרוכך - שנשא בתום פגישתו עם נשיא לבנון, מישל סלימאן, נמנע אל-חרירי מביקורת חריפה על חיזבאללה, ואמר רק: "איש אינו יכול להיות גדול יותר מארצו שלו". בהמשך אמור לשאת דברים גם מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה.
אל-חרירי שב היום בתום מסע בארה"ב ובצרפת לארצו, שאותה פוקדת מאז שלשום טלטלה פוליטית. בזמן פגישתו
בוושינגטון עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ביום ד', הודיעו 11 שרים ממחנה חיזבאללה כי הם פורשים ממשלת האחדות בראשות אל-חרירי, ובכך למעשה הפילו את ממשלתו. המהלך עורר חשש שלבנון תיגרר כעת למלחמת אזרחים נוספת, שבמסגרתה עלול הארגון השיעי להשתלט על המדינה.
שרי חיזבאללה פרשו מהממשלה בעקבות התעקשותו של סעד אל-חרירי לתמוך בבית הדין הבינלאומי שהקים האו"ם לחקירת רצח אביו, ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי. לאחרונה דווח במערב כי בית הדין הגיע למסקנה שחיזבאללה הוא שרצח את אל-חרירי האב, וכי בכוונתו להגיש כתבי אישום נגד כמה מבכיריו. ארגונו של נסראללה איים במרומז כי אם כך יהיה - ישתמש בכוח וישתלט על ארץ הארזים.
סעד אל-חרירי עם ראש ממשלת טורקיה ארדואן אתמול (צילום: רויטרס)
בדבריו הערב אמר אל-חרירי כי החלטתם החלטתם של 11 השרים להתפטר היא זכות דמוקרטית, "אולם היא התפתחות חסרת תקדים בהיסטוריה של ממשלות לבנון". הוא הביע חשש שהפלת הממשלה תהפוך דגם לכשלונם של הלבנונים בהרכבת ממשלת אחדות. "בעבר סירבנו להיגרר אחרי כל רצון של מישהו לכפות את רצונו, אבל הנה - אנחנו מתמודדים עתה עם סערה פוליטית מהכיוון ההפוך", אמר.
אל-חרירי הדגיש כי מעולם לא חתר להחזיק בשלטון בכל מחיר: "בבחירה בין השלטון ובין כבוד עמי, אני מעדיף את כבודה
של לבנון ואת כבודם של הלבנונים. כבודה של כל עדה וקבוצה בלבנון הוא חלק מכבודי, ואיש לא יוכל לדחוק בי לזלזל בכך". הוא קרא לכל הצדדים "לראות עד להיכן הגיעו העניינים, וללמוד מניסיון העבר הקרוב והרחוק. איש אינו יכול להיות גדול יותר מארצו שלו".
ראש הממשלה הלבנוני הדגיש כי הוא ובני בריתו ישתפו פעולה עם הנשיא סלימאן ככל יכולתם וישתתפו בהתייעצויות כדי להקים ממשלה חדשה, שתהיה מחויבת לעקרונות ההסכמה הלאומית. "לבנון זקוקה למאמצים כאלו, אולם היא זקוקה גם לחוכמת המנהיגים, ולפיה אין חלופה לדיאלוג. שום צד אינו יכול לבטל צד אחר בלבנון", אמר ראש הממשלה המוכה.