ברוורמן: פניתי לזקן השבט בן אליעזר להיות יו"ר
לאחר שהשר יצחק הרצוג הודיע על התפטרותו מהממשלה, הודיע גם השר אבישי ברוורמן על פרישתו ודחק בבן אליעזר להתמנות ליו"ר הזמני שלה. "ברק מתפצל ממפלגת העבודה כדי להיות ליכוד ב' במקרה הטוב, וליברמן א' במקרה הרע"
אחרי המפץ הפוליטי הגדול, שנחשף ב-ynet, שני שרים התפטרו, השלישי בדרך: שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג, והשר לענייני מיעוטים אבישי ברוורמן, הודיעו על התפטרותם מממשלת נתניהו. האחרון קרא לשר בנימין בן אליעזר, אותו כינה "זקן השבט", לקחת את המושכות ולעמוד בראש המפלגה, באופן זמני. בשעה הקרובה צפוי בן אליעזר לכנס מסיבת עיתונאים, ולהכריז אף הוא על התפטרות מהממשלה. ynet יעביר אותה בשידור חי.
(צילום: אבי פרץ, מפיקת השידור: רוני גל)
לדברי ברוורמן, "פניתי לזקן השבט, לבנימין בן אליעזר, מי שיש לו יכולת והניסיון לעמוד באופן זמני לעמוד בראש מפלגת העבודה, לקחת את המושכות על מנת קודם כל לתקן את התקלות החוקתיות שהשית עלינו אהוד ברק". עם זאת, הדגיש ברוורמן כי כהונתו של בן אליעזר תהיה זמנית, והוא שב והודיע כי יתמודד בבחירות על ראשות המפלגה. השר לענייני מיעוטים תקף את המהלך שרקח שר הביטחון, ואמר כי "ברק מתפצל ממפלגת העבודה כדי להיות ליכוד ב' במקרה הטוב, וליברמן א' במקרה הרע".
קודם להתפטרות של ברוורמן, תקף שר הרווחה הרצוג במילים קשות ביותר את יושב ראש המפלגה, אהוד ברק, שהתפלג עם עוד ארבעה ח"כים: "מפלגת העבודה שייסדה את המדינה נפטרה היום מחטוטרת שהייתה על גבה. נשף המסכות של ברק הסתיים. נרקמה פה עסקה פוליטית אפלה". הרצוג הוסיף: "המשימה שלי ושל חברי היא לייצב את מפלגת העבודה. המפלגה היא איננה סמרטוט בידיו של אף אחד".
- העבודה מתפרקת: דיון מיוחד בפייסבוק של ynet
- הימין אישר את פירוק העבודה: "רגע של שפל"
- ברק מפרק את העבודה: גם שרון עשה את זה
- מאחורי הפילוג: דיל בין ברק לנתניהו
לדברי הרצוג, "מה שקורה היום אינו סוף התהליך אלא רק המשכו. אני שמח שברק הבין את המציאות והתפטר מראשות מפלגת העבודה. היום אנחנו יכולים להביט בעיני הציבור ולדבר ביושר. הגיע הזמן להפסיק לעשות שקר בנפשנו ועלינו לפרוש מהממשלה שהביאה אותנו למבוי סתום וכפתה עלינו את אביגדור ליברמן. הודעתי על התפטרותי מהממשלה. שוחחתי עם חברי השרים האחרים ואני משוכנע שהם יעשו כמוני, כיוון שהם מבינים היטב את המציאות ורוצים להציל את מפלגת העבודה".
הוא האשים את ברק שלא פעל נגד ההסתה שאיימה לחתור "תחת אושיות הדמוקרטיה הישראלית". לדבריו, "בשבועיים האחרונים עברנו גל הסתה מחפיר. את אהוד ברק לא שמעתי אומר מילה וחצי מילה על הדבר הזה. אהוד ברק לא היה מוכן להוביל אג'נדה חברתית אחת רצינית". בהתייחסו למהלך הפוליטי של ברק, אמר הרצוג כי בישראל "אוהבים לעשות בתי ספר, אבל האם הציבור אוהב אותם? הוא משלם לגביהם מחיר".
הרצוג הוסיף כי לא ידע על המהלך שתכנן ברק, אך הוסיף כי "לאחר המהלך הבוקר, דיבר אחד מהח"כים הפורשים והציעו לי להצטרף, ואני סירבתי". לדבריו, "אין לי ספק שזה מהלך של סידור עבודה". הרצוג אמר כי המפלגה תלך לאופוזיציה ותנסה לשקם את עצמה. "רוצים לעשות סידורי עבודה? בבקשה. לא בבית ספרינו", ציין הרצוג "אנחנו לא חלק מהסידור הזה. יחד עם השמאל במרכז היא צריכה לעבור את המשבר ואחר כך להחליט איך היא יוצאת".
מי הבא בתור? הרצוג במסיבת העיתונאים (צילום: גיל יוחנן)
מוקדם יותר נודע ל-ynet כי הרצוג וח"כ שלי יחימוביץ', שבלטה בהתנגדותה לברק, סיכמו הבוקר לשתף פעולה ולהוביל מהלכים פוליטיים יחד. השניים סיכמו על שיתוף פעולה במסגרת הציר הפוליטי המתהווה בפגישה בת כמה שעות הבוקר במשרד הרווחה. מוקדם יותר רמזה ח"כ שלי יחימוביץ' כי היא תתמודד בעתיד על כסאו המתפנה של ברק בראשות העבודה: "יותר מכל מתחדד היום הצורך בכינונה מחדש של מפלגה ציונית, סוציאל-דמוקרטית, חברתית ושפויה. אעשה כל שבכוחי כדי שמפלגת העבודה תשוב להיות אלטרנטיבה הזאת".
לדבריה, המהלך של ברק הוא "מהלך מושחת ואופורטוניסטי, שכל תכליתו לשמור על כסאו של ברק בממשלה". לדבריה, "ברק המיט אסון על מפלגת העבודה, סיאב אותה ופירק אותה. השם עצמאות הוא ציני לא פחות: עצמאים ממצע, מערכים וממחויבות לציבור ונאמנים לכסא".
"יותר מסריח מהתרגיל של פרס"
המפץ הפוליטי שנוצר עקב פרישת אהוד ברק וארבעה חברי כנסת מסיעת העבודה - מתן וילנאי, שלום שמחון, עינת וילף ואורית נוקד - הוביל לתגובות קשות במפלגת העבודה. "זה תרגיל מסריח 2", אמרו הגורמים ל-ynet, "יותר מסריח מהתרגיל של שמעון פרס". לדברי הבכירים, "אהוד ברק ברח ממפלגת העבודה מחשש כי יודח, זה לא יותר מתרגיל מסריח".
ולמי ששכח את התרגיל המסריח הראשון, להלן תזכורת קצרה: ב-1990 רקח שמעון פרס, שכיהן אז כשר האוצר וממלא מקום ראש הממשלה יצחק שמיר, הסכם סודי בסיוע חיים רמון, יוסי ביילין ואריה דרעי מש"ס בניסיון להקים ממשלת שמאל בשיתוף החרדים במקום ממשלת האחדות שכיהנה אז. בסופו של דבר המהלך, שזכה לכינוי "התרגיל המסריח", נכשל.
בתגובה לביקורת נגדו אמרו מקורבי ברק כי "אי אפשר לטעון שהוא הורס את המפלגה גם כשהוא במפלגה, וגם כשהוא עוזב אותה. אי אפשר להחזיק את המקל בשני קצותיו".
לדברי המקורבים של שר הביטחון, "בנוף הנוכחי של המזרח התיכון, זה לא כזה נורא שברק יהיה שר הביטחון ויטפל בנושאים הביטחוניים הבוערים". באשר לשאלת קידום התהליך המדיני אמרו המקורבים כי "ברק ונתניהו ימשיכו לקדם את הנושא, כפי שברק עשה גם עד עכשיו". באשר לשאלה כיצד יכול ברק להמשיך לשבת באותה ממשלה עם שר החוץ אביגדור ליברמן, שכינה את ארגוני זכויות האדם מהשמאל "סייעני טרור", מסרו מקורביו של ברק כי "גם ציפי לבני ועמיר פרץ ויולי תמיר ישבו עם ליברמן".
Read this article in English