נאסר על תשובה ועופר להתמודד על התפלה
מנכ"ל משרד רה"מ, אייל גבאי, דורש שלא לאפשר לחברת IDE שבשליטת יצחק תשובה ומשפחת עופר, להתמודד במכרז על הקמת מתקן התפלת המים באשדוד. הסיבה: החברה שולטת בכ־70% משוק ההתפלה בארץ. בתוך כך מתכננים באוצר: הצרכנים יסבסדו פרויקטים במשק המים
מסתמן: חברת התפלת המים IDE הנמצאת בבעלות משותפת של קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה וקונצרן כיל שבבעלות משפחת עופר, לא תוכל להתמודד במכרז החדש על הקמת מתקן התפלת המים באשדוד, כך נודע ל"כלכליסט". הסיבה: הנחיה שהעביר מנכ"ל משרד רה"מ אייל גבאי.
IDE מחזיקה כיום ב־50% ממתקן ההתפלה בחדרה עם שיכון ובינוי, ב־50% ממתקן ההתפלה באשקלון עם קבוצת ואוליה וב־51% ממתקן ההתפלה בשורק עם האצ'יסון. אחזקות אלה מעניקות לחברה שליטה של יותר מ־70% משוק המים המותפלים בישראל.
לטענת גבאי, לאור אחזקות החברה, התמודדותה במכרז על הקמת מתקן ההתפלה באשדוד היא בעייתית, ולכן יש למנוע מראש את השתתפותה במכרז. בהנחיית גבאי הנושא הועבר לאחרונה לבחינה משפטית, שתקבע אם אפשר למנוע מראש את השתתפות IDE במכרז.
המכרז להקמת המתקן באשדוד פורסם באמצע 2009 והתעכב בשל מחלוקת על מחירי הרכש של המים על ידי מקורות. העיכוב הביא את האוצר לידי הכרה שיש להוציא את המכרז מחדש.
הפתרון למימון פרוייקטים: ייקור התעריף
בתוך כך מתברר, כי האוצר פועל לגילום עלויות פרויקטים במשק המים בתעריף המים, על חשבון הצרכנים. כך נודע ל"כלכליסט". החלטה זו, אם תאושר על ידי רשות המים, צפויה להוביל לייקור תעריפי המים בעתיד.
מדובר בפרויקטים הנוגעים להתמודדות עם המשבר במשק המים. בין השאר, מדובר בפרויקטים לאספקת מים מותפלים ומים מליחים והשבת מי קולחין לחקלאות. המאפיין הבולט של כל הפרויקטים הוא עלותם הגבוהה, והעובדה כי אינם מכוסים על ידי התקציב הקיים אף שהנם חיוניים למשק המים. כפתרון למצב הציע האוצר כי תעריף המים לצרכן יסבסד את הפרויקטים במקום תקציב המדינה.
בהתאם למדיניות האוצר, מאז הקמת רשות המים ב־2007 היא פועלת כמשק סגור, כשהעלויות הנוגעות למי שתייה מגולמות בתעריף הצרכן הביתי, לעומת שאר הפרויקטים, כמו הקמה של קווי ביוב ומי קולחין, הממומנים מתקציב המדינה.
לאחרונה החליטו ברשות המים ובאוצר כי מקורות תבצע פרויקטים להקמת קו ביוב בטבריה ולהעתקת קווי ביוב עקב בניית גדר ההפרדה, כאשר על פי יוזמת האוצר, גם פרויקטים אלה יגולמו בתעריף המים ויביאו לעלייתו.
האוצר מסר בתגובה: "עלויות הביוב, כעלויות המים, מגולמות בתעריפי המים והביוב".