שתף קטע נבחר

ביקור חג בבנק הזרע: כך הופכים שתילים לעצים

בט"ו בשבט כדאי לזכור שהפריה מלאכותית, תאי גזע, זרעים ושאר מושגים מעולם הילודה של בני האדם חיים ונושמים גם בקרב העצים. בואו ללמוד כיצד נוצר זרע שיהפוך לעץ. רוצים לדעת היכן יש נטיעות? קבלו כמה המלצות

נראה שלכל ילד יש תמונה צרובה בתודעת ילדותו שבה הוא צועד עם עציץ ביד בט"ו בשבט. ישנם שזוכרים נטיעה בגומה קטנה, אחרים חזרו הביתה עם עציץ תבלינים קטן או יצאו לנטיעות ביערות.

 

  • רוצים לדבר על זה? כנסו לעמוד ynet בפייסבוק

 

השתילים הקטנים שגדלו והפכו ליער התחילו את דרכם מזרע זעיר. לא סתם זרע אקראי אלא אחד שעבר סדרת מיון קפדנית של "תורת הגזע". מצפים מהעצים להיות בריאים, זקופים ומשובחים והדרך להבטחת הגזע מתחילה גבוה בצמרת. לקראת ט"ו בשבט, מקיימת קק"ל אירועי נטיעות ללא תשלום - "שתיל לכל תושב" - שבהם ניתן להכיר ולטעת את יחידת העילית הגזעית של השתילים שיהפכו ליער.

 

המשימה: למעלה ממיליון עצים לנטיעה בכל הארץ

זה מתחיל בתכנון "הילודה" במחלקת היערנות והפיתוח המקצועי. המשימה היא להכין למעלה ממיליון עצים משובחים לנטיעה בכל רחבי הארץ. אנשי המחלקה קובעים את סוגי הזרעים והכמויות שיסופקו למשתלות קק"ל במהלך השנה. הזרעים צומחים על העצים ומדור "זרעים ומשתלות" אוסף אותם. היערנים עורכים סריקת מערכות מקיפה בכל היערות בארץ כדי לאתר את נבחרת העל של העצים ודוגמני הצמרת שמשמשים כ"בנק הזרע".


כולנו זוכרים שהלכנו עם שתילים, שהפכו לעצים (צילום: יעל אילן)

 

האיסוף מתבצע אך ורק מעצים שמראים יתרונות מובהקים של צמיחה מהירה, עמידות בפני מחלות ומזיקים ויציבה זקופה. עצים נוספים שלא זוכים להיכנס לנבחרת הם אלה שנושאים תכונה גנטית של הסתעפויות גזע. פיצול שעלול לגרום לשבירה ולקריסת חלקים גדולים מהעץ במהלך השנים. הזרעים נאספים מפירותיו של העץ בהתאם למועדי ההבשלה. כך נאספים אצטרובלים, בלוטים ותרמילים שונים מכ-300 מיני עצים ושיחים שיוצרים את "בנק הזרע".

 

כשהעצים גבוהים במיוחד, נדרשת למשימה יחידה אלפינית שאומנה לטפס לצמרת כדי לקטוף את הזרע הבשל.

הם נעזרים בטיפוס חבלים וסנפלינג ונקשרים בחבלים לגזע. הטיפוס איטי ומסורבל, ודורש אבטחה כפולה. זו הסיבה שלכל משימה נדרשים מספר אנשים, חלקם אחראים על מערכת האבטחה ואחרים אוספים את הפרי. איש צוות נוסף משגיח מלמטה.

 

הפירות עוברים תהליכי קילוף, מיצוי ניקוי ושטיפה. הפירות, ולעיתים הזרעים, מונחים לייבוש בשמש להסרת הקליפות ולאחר מכן עוברים טלטול כדי להפרדת הזרע מהקליפה. כשהזרעים נקיים מקליפתם הם מועברים אל מכונת הניקוי והניפוי. הזרעים המנופים והמסווגים נשקלים ועוברים בדיקות יסודיות שקובעות את כושר הנביטה והחיוניות שלהם. המצטיינים נכנסים למועדון החברים היוקרתי שממנו יצמחו עוד עצים.


בית ילודה לעצים. מכון הזרעים בבית נחמיה (צילום: שמעון לב, קק"ל)

 

תהליך המיון ותוצאותיו מועברים למחשב שבו "נאגרים" תולדות הזרע ומוצאו בארץ. המאגר מאפשר תכנון של זמינות הזרעים. מכאן מועברים הזרעים למכולות קירור בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס ו-30% לחות ומחכים ליום בו יצאו לאוויר העולם.

 

אין דרישה לעיניים כחולות

שקיות של בלוטי אלונים גדולים וקטנים, צנוברים, שקדים, ושאר זרעים מחכים לזמנם להישלח אל המשתלה. שלב ההפרייה לא פחות מורכב משלב האיסוף. בדומה להפריות מבחנה בבני אדם גם חוקרי הייעור מפתחים שיטות טבעיות שמדמות את התהליכים המתרחשים בטבע. ההזרעה הטבעית מתבצעת על ידי ציפורים או בעלי חיים אחרים שאוכלים את הזרעים,  

מעכלים אותם ופולטים אותם ממערכת העיכול. הזרע עובר תהליך כימי בקיבה עד שהוא מוצא את דרכו החוצה. במעבדה יוצרים תנאים דומים על ידי השריית הזרעים בחומצה גופרתית לפרקי זמן שונים עד להשלמת התהליך.

 

ההפרייה המלאכותית מאפשרת לחוקרים ליצור גזע משובח. אמנם אין דרישה לעיניים כחולות אבל "עצי האם" שהרכבם הגנטי נקבע מראש נועדו לספק זרעים משובחים גם לדור ההמשך. הם עומדים בקריטריונים נבחרים של צורת הגזע, מהירות הצמיחה, עמידות בפני מחלות והישרדות בתנאי יובש.


שלב ההפרייה של הזרעים מורכב. בלוטי אלונים (צילום: פנינה לבני, קק"ל)

 

כשהם מגיעים מהמעבדות למשתלות קק"ל מתחיל תהליך האינקובציה, גן הילדים,

היסודי והתיכון. לאחר טיפולי טרום נביטה של קילוף, ניקוי ושטיפה הם נזרעים בכלי גידול שנקרא "ארגז ההנבטה" ובו משתמשים במצע מיוחד. לאחר מכן הם מועברים למכולה המספקת תנאים אופטימאליים של טמפרטורה, לחות ואור עד לצמיחת השורשון והניצן. תהליך שאורך בין מספר ימים למספר שבועות בהתאם למין ולזן.

 

כשהניצן והשורשון מבצבצים מעל פני השטח מועברים הנבטים לחממה לתקופת ביניים שנקראת הקשייה עד ליצירת נצרון. זהו השלב שבו עובר הנבט לכלי גידול סופי ומתמקם בשטח המשתלה. הכלי הסופי הוא מגש גידול שכאלה יש במידות וגדלים שונים לפי גודל ונפח השורש. מגשי הגידול מכילים מצעים שונים שמותאמים לסוג השתיל.

 

השתילים מגיעים לגיל ההתבגרות שבו הם זקוקים בעיקר למזון, דישון,

ריסוס והדברה נגד מזיקים. אחרי תקופה של כ-10 חודשים הם עוברים תהליך קצר של "הקשחה" בסגנון הכנה לסיירת מטכ"ל. מורידים מעליהם את רשת הצל נותנים להם להתמודד קצת עם יובש ותנאי גידול של היער הטבעי ובשלב הזה הם מוכנים לשירות. בנטיעות ט"ו בשבט שיערכו בימים הקרובים בכל רחבי הארץ יגיעו השתילים האלה למקום שבו יוכלו לצמוח לעץ בוגר ומצמרתו יאספו את זרעי הדורות הבאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעתיד הם יהפכו לעצים. ילדים ושתילים לנטיעה
צילום: יעל אילן
מומלצים