צה"ל: רק 5,000 מ-17 אלף חיילי "נתיב" התגיירו
בעוד שהקרב סביב הגיורים הצבאיים נמשך, מתברר שפחות משליש מהחיילים שפותחים בהליך, מסיימים אותו כיהודים על-פי ההלכה. כשני-שלישים מהמשתתפים בקורס - חיילות
המדינה אישרה את גיורי צה"ל, ח"כ דוד רותם ממשיך בקידום החוק המכיר בתוקפם באופן אוטומטי, והחרדים הליטאים לא מפסיקים לתקוף את הליך הגיור - אבל כל זה לא מפריע לתוכנית "נתיב" לגייר בקרוב את החייל ה-5,000.
מנתונים שהוצגו הבוקר (יום ד') בוועדת הקליטה של הכנסת, התברר כי מאז הקמת התוכנית למדו בה כ-17 אלף חיילים שהוגדרו כלא-יהודים, אך פחות משליש מהם השלימו את תהליך הגיור. עוד התברר, כי בכל שנה מתגיירים בצה"ל כ-800 חיילים, שכשני שלישים מהם - חיילות.
את הנתונים הציגה לוועדה ראש ענף עלייה בחיל החינוך, סא"ל כרמית נפתלי. לדבריה, כיום כל חייל חמישי בצה"ל הוא עולה, ובסך הכל שירתו בסוף שנת 2010 כ-40 אלף חיילים-עולים. נפתלי ציינה כי מתוך העולים, 65% הם מחבר העמים, ו-12.5% מאתיופיה.
"צה"ל נכשל בקליטת חיילים אקדמאים"
כ-2,100 חיילים עולים מוכרים כחיילים-בודדים, וזוכים לסיוע בשכר דירה. מנתוני החיילים העולים התברר כי כ-40% מעולי אתיופיה נשפטים ונכלאים בכלא צבאי לפחות פעם אחת במהלך השירות, ואילו בקרב חיילים-עולים אחרים - 20%.
צבי אוד, יועץ לחיילים בודדים, טען כי להערכתו ישנם כ-3,000 חיילים בודדים בצה"ל - ולא רק 2,100 כגרסת הצבא, ומתוכם רק כ-600 מתגוררים בקיבוצים, בעוד השאר גרים בבתי חייל בערים או בדירות שכורות. לדבריו, צה"ל נכשל בקליטתם של חיילים אקדמאים עולים, שמוכנים לעשות שירות ארוך במקצוע בו התמחו – אך הצבא לא משבץ אותם נכון.
יו"ר הוועדה, ח"כ דני דנון ("הליכוד") הדגיש כי צה"ל אמנם מסייע בתוכניות שונות לחיילים אלה, אך מאידך גיסא, מגיעים סיפורים אישיים קשים לחברי הכנסת אודות חיילים המתקשים לקנות מזון ולמצוא מקום להתארח בשבתות ובחופשות. "על החברה הישראלית להיות מודעת לקשיי החיילים הבודדים, להקל על ההתמודדות שלהם, ולארח אותם בכל הזדמנות", אמר.