שתף קטע נבחר
 

השומר כלבי אנוכי?

האם בשנת 2011 רוויית טכנולוגיית מעקב והתרעה, עדיין יש צורך להשתמש בכלבי שמירה כדי להגן על בסיסי צה"ל ומתקנים אזרחיים רגישים? תלוי את מי שואלים. עמותות למען בעלי חיים דורשות שיפור בתנאי המחייה של החיות, אך בגופים הנעזרים בכלבים, טוענים כי החיות מטופלות על פי חוק. מומחה לאבטחה: "אין לכלבים תחליף"

"נשבר לי הלב לראות את הכלבים מאחורי גדר, קשורים בכבל ארוך. אני לא יודעת איך הם לא משתגעים מהרעשים של המטוסים ומלראות כל הזמן אנשים ובלי לקבל ליטוף. זה לא חיים, זו התעללות", אומרת טליה (השם המלא שמור במערכת), תושבת תל-אביב, החולפת מדי יום באזור הטיילת שנפתח לתנועת מטיילים, בסמוך לתחנת הכח רידינג ושדה התעופה.
 
גם טל קורנצקי, מתנדבת בעמותת "sos חיות", שמתעמלת בפארק סמוך למתקן של חברת החשמל ברמת-החייל בתל-אביב לא מבינה מדוע עדיין נעשה שימוש בכלבים. במהלך ביקוריה בקיץ האחרון באזור, היא אף פנתה לחברת החשמל בבקשה שישקלו את המשך השימוש בכלבים למטרות שמירה.
 
 
"הכלבים מסוג מעורב, נראים ידידותיים, ובהחלט מן הסוג שניתן לגדל בבית, אך לצערם הם "נבחרו" להעביר את חייהם קשורים לכבל בסמוך לקוביית בטון לוהטת. הרי מספיק השלכת פיתיון מורעל או מעקף הכבלים אליהם קשורים הכלבים כדי להיכנס למתחם. הכלבים אינם משדרים תוקפנות או הרתעה כלפי העוברים ושבים, ונראה כי הם צמאים למגע אדם, יחס אנושי חם וחברת כלבים אחרים", היא כתבה לחברה, שהגיבה בתגובה כי הכלבים מטופלים כיאות ועל פי הנדרש בחוק.

 

נושא הנחיצות של כלבי השמירה צף ועולה בשנים האחרונות. מבקרים החולפים ליד מתקנים אזרחיים וצבאיים, שחלקם ממוקמים בסמוך לערים או לצירי תנועה ראשיים ומאובטחים בעזרת כלבי שמירה, מודאגים לגורל החיות. בעמותות למען בעלי חיים מציינים כי מתקבלים דיווחים ותלונות רבות מכל רחבי הארץ כמעט בכל ימות השנה, הנוגעות כלבים הנותרים חשופים לפגעי מזג האוויר, נתונים בבדידות, קשורים בשלשלאות קצרות או ארוכות, צמאים למגע אדם וכאלה שלדעתם, אינם מתאימים לשמש ככלבי שמירה מאחר שאינם מרתיעים דיים.
 
האם בשנת 2011 עדיין יש צורך להשתמש בכלבי שמירה? אם תשאלו את צביקה נדולני, מומחה להתנהגות בעלי חיים, המשמש כיום כממונה ויועץ למערך כלבי הביטחון בתעשייה הצבאית ובעל וותק של עשרות שנים בתחום, להולכים על ארבע אין תחליף.  
 
"היום אנחנו מוצפים באמצעים טכנולוגיים רבים ומשוכללים, שמסוגלים לדווח לנו בזמן אמת על תנועות של אנשים, פריצה של גדר ואין ספק שהם מועילים להגנה על מבנים ומתקנים רגישים, אבל בכל אמצעי טכנולוגי תמיד קיים החשש שהוא יפסיק לפעול, הן עקב תקלה טכנית או עקב פעילות עויינת וישאיר את המקום חשוף ולא יתריע על חדירה. אצל הכלב זה לא קיים", הוא אומר. "כלב לא משקר ומבחינתו, איום על הטריטוריה שלו, תגרום לו לנבוח ולהתריע. השילוב של כל האמצעים הללו, נותנים את מעטפת ההגנה הנכונה".
 

צילום: דלית שחם, עריכה: יואב גרשון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מי שומר על כלבי השמירה?

כיום מוערך מספר הכלבים הנטושים בישראל למעלה ממאה אלף כלבים ומדי שנה, עשרות אלפים מורדמים מדי שנה, לאחר שננטשו או שלא נמצא עבורם בית. הכלביות הרשותיות ובבתי המחסה שלה העמותות לא עומדים תחת העומס והמספרים העצומים של החיות הנטושות. "כלב נושך או כלב תוקפני שלא מתאים לחיים כחיית מחמד עם אנשים אין לו הרבה אלטרנטיבות", מסביר נדולני. "או שהוא יורדם או שימצא חיים חדשים כאמצעי עזר לאבטחה. הוא מקבל חיים חדשים, טיפול רפואי ומזון, ובתמורה מעניק הגנה".

 

בעמותת "תנו לחיות לחיות" ו-"sos חיות", טוענים כי גם אם כלבים הוצלו מהרדמה, אין עליהם לסבול בחוץ ויש להעניק להם תנאי מחייה ראויים וחופש תנועה. "מעבר לתנאים הקשים, הכלבים שנמצאים במקומות כאלה גם חשופים לסכנות מפני עוברי אורח. לרוב, הם אינם יכולים להתגונן. בנוסף, מי שיפרוץ את הגדר יוכל לעבור את הכלבים מכיוון שהם קשורים", אומרת ריקי בצרי, יו"ר עמותת sos חיות. "אנו מאמינים כי שימוש בכלבים כאמצעי שמירה אינו אפקטיבי ומקווים שראשי החברות והגופים אשר אצלם זה נהוג יבינו זאת. גם אם גוף מסוים עושה זאת מבלי לעבור על החוק, עדיין צריך להפעיל את ההיגיון, הרגש והחמלה".

 

בעמותת "תנו לחיות לחיות", מתעתדים להגיש בימים הקרובים תביעה כנגד משרד הביטחון וצה"ל, בטענה כי הגופים הללו מתעלמים מפניותה בנוגע לתנאי החזקת כלבי השמירה ברשותם. לדברי העמותה, מצבם של "כלבי הכבל" כיום בבסיסי צה"ל וחיל האוויר, מהווים עבירה על חוק צער בעלי חיים ואף לכדי התעללות בחיות. לדברי אלטמן, "לא בכדי ישנם גופים שרוצים למנוע גישה למקומות בהם מוחזקים הכלבים, כי הם יודעים שמדובר בתנאים לא נאותים".

 

צילום: דלית שחם

 

 

תנו לחיות לחיות: הכלבים זקוקים לתנאי מחייה מינימליים

עו"ד העמותה, יונתן שפיגל ודוברת העמותה אתי אלטמן, טוען כי "מזה שנים ארוכות שצה"ל וחיל האוויר מתעלמים מחובתם לספק לכלבים שברשותם את תנאי המחייה המינימליים שהכרחיים לכל כלב, כדוגמת צל, הגנה מפני הקור והגשמים בחורף, וכן יציאה לטיול ושחרור תדיר של הכלב מהשרשרת שקושרת איתו – איך נוכל לבוא בטענות לאדם מן היישוב שלא עושה זאת? התוצאה היא שבפועל נגרמת לכלבים אלו שברשות צה"ל פגיעה קשה ויומיומית, אשר נובעת מחיי סבל במהלכם הכלבים קשורים 24 שעות, שבעה ימים בשבוע. מצב זה מנוגד לחוק צער בעלי חיים ולתקנות צער בעלי חיים".
 

במערכת הביטחון שוללים בתוקף את הטענות ומסרו בתגובה לעמותה כי נערכה בדיקה על ידי צה"ל בנושא ומהן עולה כי "הטענות הנוגעות להחזקת הכלבים בבסיסי חיל האוויר חסרות כל בסיס. כלבי האבטחה זוכים ליחס הולם, למזון ולציוד מן הטובים שבמשק, ואף נבדקים בידי וטרינרמ די שבועיים. לא זו בלבד, שהיחס ההולם לכלבים הוא מתבקש, אלא שבראייתנו, קיים קשר אמיץ בין רווחת הכלב לבין המענה ההגנתי הניתן על ידו".
 
גם בחברת החשמל סבורים כי מערך האבטחה המשולב עם כלבים מספק את הדרישות המורכבות להגנה על מתקניה. "נושא אבטחת הכלבים נבחן לאחרונה על ידי יועץ מומחה שקבע , כי זהו אמצעי יעיל אשר במקרים מסויימים ובאתרים מסויימים מהווה ערך מוסף משמעותי, זאת, בנוסף לאמצעים הטכנולוגיים הקיימים , שהיקף ואופן השימוש בהם נבחנים מעת לעת. חברת החשמל מפעילה פיקוח הדוק על הקבלן על מנת להבטיח ולוודא כי הכלבים זוכים לטיפול מתאים ולתנאי מחיה ראויים. תנאי החזקת הכלבים הולמים בהחלט ונותנים מענה בכל מזג אוויר".

 

נדולני מבין את הדאגה של אוהבי החיות לכלבי השמירה, אך הוא סבור כי תנאי ההחזקה של הכלבים כיום מספקים להם את צורכיהם. הוא אף מתנגד בתוקף למתקן להצללה של הכלב ללא מלונה. "מלונות העץ הן מקום מסתור ומגורים מצויין לכלב. העץ הוא חומר מבודד מפני חום וקור. אני דוגל בשיטה של הצבת המלונה בגובה של 40 ס"מ מעל פני הקרקע, על אדמה ולא על משטח אספלט שיכול להתלהט בקיץ. בימים החמים הכלב יכול לחפור גומה מתחת למלונה, כך שהאדמה מתחתיה היא קרה כי החום לא מגיע אליה והוא גם מקבל בריזה של מזגן טבעי. בחורף, הוא פשוט יכנס אליה אם קר לו".

 

צילום: תנו לחיות לחיות, עריכה: יואב גרשון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"כלב שמירה הוא לא כלב מחמד"

נדולני סבור כי המתקפה שפתחו עמותות למען בעלי חיים נגד גופי הביטחון לשיפור תנאי המחייה של החיות, תחזור אליהן כמו בומרנג. "תנאי המחייה של כלב מחמד אינם דומים לאלה של כלב שמירה. המחאות הללו רק יוצרות בהלה בגופים הביטחוניים, שבסופו של דבר, יחליטו להרדים את כל הכלבים ולהביא במקומם חיילים או מאבטחים, שעלותם היא עצומה בהשוואה לתפוקה והחיסכון שכלב שמירה מספק ואז מה עשינו עם כל האהבה לחיות? גרמנו למותם של מאות כלבים נפלאים".

 

לדבריו, כלב שמירה אינו מצריך הכשרה מיוחדת באם הוא שומר בגפו. "הכלב הוא חיה טריטוריאלית שרואה בשטח בו הוא נמצא את אמצעי הקיום שלו וכל איום אשר יבוא ויאיים עליו, הוא ירתיע על כך בנביחות. הטענות כי אפשר להרוג כלב שמירה הן נכונות, אבל גם מאבטח או חייל אפשר להרוג. אך כשיש לך קו עם חמישה ועשרה כלבי שמירה, אז הצלחת להרוג אחד ובינתיים, השאר כבר יתריעו על הסכנה. אני בעד לתת לכלב את התנאים הנאותים שיאפשרו לו לחיות ברווחה בזמן שהוא שומר, מי שלא יעשה זאת, מבחינתי הוא המתעלל האמיתי בחיות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלב שמירה במתחם חברת החשמל בת"א
צילום: דלית שחם
כלב שמירה באזור רידינג
צילום: דלית שחם
יש להם אלטרנטיבה?
צילום: דלית שחם
מומלצים