שתף קטע נבחר

 

האקס הטרי של גוגל: למה עזב שמידט?

אריק שמידט, האיש שאמר שמי שמפריעים לו צילומי הרחוב של גוגל מוזמן לעבור דירה ושאימפריית האינטרנט יכולה לדעת מה אתם חושבים הוא כבר לא מנכ"ל גוגל. למה לו לעזוב? כי מסתבר שלהיות מנכ"ל גוגל זה לא ג'וב כזה לוהט

<< גוגל כרום OS: מהפיכה או פלופ בהתהוות?

 

רק שלושה ימים לאחר שסטיב ג'ובס הודיע שהרופא נתן לו כמה גימלים מתפקידו כקיסר אפל, התוודענו לשינוי מזעזע עולמות גם יותר, ואפילו בהנהגת אימפריה אף גדולה ממנה: אריק שמידט, מנכ"ל גוגל מזה עשר שנים, עוזב.

 

מיליארדר בן 55, שהיה שותף לעיצוב פני האינטרנט של ימינו ולמהפכת נגישות המידע, לא סתם קם מהכיסא והולך לחפש לו פרק ב' (או ג', או ד'. שמידט עבר גם בסאן, זירוקס ועוד כמה חברות). מה קרה מאחורי הקלעים של גוגל? האם הוא עזב – או הועזב? שאלות טובות. הנה תשובות טובות.

 

היכנסו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet

 

הטרויקה של גוגל

כדי להבין מה קרה, יש להבין קודם כיצד מתנהלת גוגל. אימפריית האינטרנט הוקמה בתור פרויקט מחקרי של לארי פייג' וסרגיי ברין, שני דוקטורנטים בסטנפורד, ב-1996. שנה לאחר מכן הם רשמו את גוגל כחברה רשמית, שמאחוריה רעיון מעולה: אלגוריתם חיפוש אתרים שמסוגל להבין את ההקשרים בין אתרים ולתת דירוג תוצאות שהרבה יותר קשה לזייף. בשנים שלאחר מכן הופיעו שיפורים, שינויים, שירותים מקוונים, עולם חדש של פרסום בתוצאות החיפוש ועוד פיתוחים שהפכו את גוגל לתאגיד עצום ששווה מיליארדי דולרים. ומעצמה כזו צריך לנהל. גוגל נשלטה בידי שני מייסדיה, אבל נוהלה בפועל על ידי שמידט.

 

שמידט היה האחראי על הצד העסקי והארגוני של החברה - הפעלת הסמנכ"לים, אסטרטגיה שיווקית ועוד. הוא גם היה הפנים של גוגל, והיה האישיות בקדמת הבמה באירועים גדולים של החברה. המשולש המוזר פעל כך במשך עשור, ולפני ימים נשברה ממנו צלע מהותית. לפי דיווח של הניו יורקר, מאחורי החיוכים ומסרי הפרגון ההדדי שבין הפורש והנשארים בטרויקה, יש דברים שלא תשמעו בבלוג של גוגל.

 

הקשר הסיני

בסין נמצא שוק גולשי האינטרנט הכי גדול בעולם. כמה גדול? 384 מיליון גולש וגולשת. אבל בגלל אופיו של המשטר המקומי, אין חופש ברשת הסינית. גוגל לא תוותר על שוק כל כך גדול, והסכימה לתנאי הצנזורה שהגדירה לה ממשלת סין.

 

הסימביוזה המשונה כמעט ונחתכה בשנה שעברה, עת פרץ גורם לא ידוע לשרתי גוגל בסין, על מנת להגיע לחשבונות של משתמשים מתנגדי משטר. גוגל רתחה, ואיימה שאם לא יוסרו ההגבלות במדינה, תסגור את משרדיה ותעזוב את סין. המעצמה הקומוניסטית, מצידה, טענה שעל מעצמת החיפוש לציית לחוק המקומי. אחרי חודשיים מתוחים חדלה החברה מלצנזר תוצאות חיפוש, סגרה את שרתיה, והעבירה את הגולשים הסיניים לשרתים לא מצונזרים בהונג קונג. (לאחר מכן גוגל נכנעה, כמובן, וחזרה בנימוס להציג לסינים תוצאות חיפוש ללא איזכורים שלא נוחים לממשלה).

 

כל זה קרה לעיני התקשורת ובקול גדול. מאחורי הקלעים, ארעה מלחמה נוספת – בצמרת אימפריית החיפוש. לארי פייג' וסרגיי ברין החליטו לקרוא תיגר על סין בלי להתייעץ עם שמידט. מקורבים סיפרו ששמידט זעם, ואף גילה ירידת מתח לאחר התקרית. נמסר שלאחר הפרשה, שמידט נראה עייף, מיואש וחסר אנרגיה. 

 

גוגל נחקרת, שמידט סופג אש

פרשת סין אולי זעזעה את יחסי הכוחות בצמרת, אבל לשמידט היו עוד כמה בעיות פרט לברין ופייג'. כמו למשל - כל שאר העולם.

 

כפי שלמד ג'וליאן אסנג', מי שעומד בקדמת הבמה הוא הראשון לחטוף והראשון לספוג התקפות וביקורות. בעולם בו גוגל נאשמת בשוד של מידע אישי ונחקרת בשלושים ושלוש מדינות (פרשת סטריט וויו, עליה התנצל שמידט), ובהפרת תקנות פרטיות בערך כמעט בכל מדינה שיש בה אינטרנט (פרשת גוגל באז), לא קל להיות הפרונטמן. 

 

חלק מהאש משך שמידט בכוחות עצמו. התבטאות מצערת אחת הייתה, "אנחנו יודעים היכן אתם, אנחנו יודעים היכן הייתם, אנחנו יכולים לדעת, פחות או יותר, על מה אתם חושבים" בפורום טכנולוגי בוושינגטון, ופעמים מספר צוטט באמרו "אם אם יש לך דבר מה שאינך רוצה שאנשים ידעו, אולי מוטב שלא תעשה אותו מלכתחילה". אלו לא דברים שהיינו ממליצים להגיד כשהחברה שלך נחקרת בעוון גניבת מידע.

 

כשנשאל שמידט מה יכולים לעשות אנשים שצולמו בצורה לא מחמיאה בפרויקט צילום הרחובות של החברה, לא התבלבל וענה "ניידות Street View עוברות רק פעם אחת, אז.. אתה יכול פשוט לעבור דירה, נכון?" באוגוסט האחרון גם הציע למשתמשים שמתביישים בתוצאות החיפוש שלהם להחליף את שמם.

 

ואיך תופסים את שמידט בעולם?

לאור התבטאויותיו, החברה בראשה עמד ומה שהיא מייצגת? פחות או יותר ככה:

 

 

גוגל של שמידט, גוגל של פייג'

כנראה שלשמידט היו סיבות טובות לעזוב. הלחץ וזוג המייסדים שישבו לו על הכתפיים עשו את שלהם. למרות ששמידט כתב בבלוג החברה שזה הזמן הנכון ביותר לשנות את מבנה הנהגת גוגל, ושהשלושה דנו בכך כבר כמה חודשים, כנראה שלא הכל היה מתוק מאחורי הקלעים של החברה.

 

שתי הצלעות האחרות של המשולש ימשיכו לנהל את מעצמת החיפוש, כשלארי פייג' ילבש גם את כובע המנכ"ל. מדובר באדם שונה מאוד משמידט: פייג' הוא יותר מופנם, יותר פרטי, ולא מכיר היטב את קדמת הבמה. 

 

האם המנכ"ל החדש ישנה את אופי החברה, ויגרום לה להתחיל לפעול לפי המוטו הנושן של "Don't Be Evil"? אולי בחלומות רטובים של רגולטורים באירופה: גוגל היא מכונת כסף, והיא הפכה לכזו בזכות הניהול של שמידט לא פחות מאשר בזכות הגאונות של פייג' וברין.

 

מה דעתכם? האם ה-Evil יעזוב את גוגל ביחד עם אריק שמידט, או שהחברה תמשיך לרדוף אחר המידע הפרטי שלכם ללא רחם? ספרו לנו בטוקבקים

 

גוגל חוגגת 12: תריסר הנרות של האימפריה >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ואז ברין נתן לי כזה חזוק
צילום: רויטרס
מומלצים