הפלסטינים: קבלו את ירושלים הגדולה בהיסטוריה
כל השכונות היהודיות בירושלים בשליטה ישראלית, למעט הר חומה. זו ההצעה הפלסטינית לישראל שהועלתה במהלך המשא ומתן בין הצדדים במאי 2008. מסמכי המשא ומתן שנחשפו באל-ג'זירה חושפים שאולמרט ולבני דרשו שגם מעלה אדומים ואריאל יסופחו לישראל
"זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שאנחנו מציעים הצעה שכזו. סירבנו לעשות זאת בקמפ דייויד". כך נשמע אבו עלא, לשעבר ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, בפגישה שנערכה במאי 2008 במלון קינג דייויד בירושלים, שבה הציעו הפלסטינים לישראל סיפוח של כל השכונות היהודיות מעבר לקו הירוק בירושלים, למעט הר חומה. סאיב עריקאת אף נקב במילה העברית ירושלים, ואמר: "אנחנו מציעים את ירושלים הגדולה בהיסטוריה".
במסגרת ההדלפה הגדולה בהיסטוריה מהמשא ומתן הישראלי-פלסטיני, נחשפים 1,600 מסמכים סודיים מהעשור האחרון, כולל מפות מפורטות, שבהן מצוין אלו שטחים יקבלו הפלסטינים ואלו יישארו בשטח ישראל עם חתימת הסכם שלום. אחד המסמכים מגלה כי אבו עלא הציע לוותר על חלק משכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים במסגרת חילופי שטחים.
המו"מ נחשף - כל הדיווחים ב-ynet:
- הפלסטינים היו מוכנים לוויתורים ניכרים בירושלים
- עריקאת: העיר העתיקה שלנו, חוץ מהרובע היהודי
- הפלסטינים הציעו: מעלה אדומים - תחת ריבונותנו
- אולמרט הציע: 1,000 פליטים יעברו אלינו כל שנה
- תגובת עריקאת: ערימה של שקרים. אולמרט: יש אי-דיוקים
- גרדיאן: המסמכים - מכתב ההתאבדות של המו"מ
סאיב עריקאת, מי שמכהן כיום כראש צוות המשא ומתן, אמר לשליח האמריקני, ג'ורג' מיטשל, באוקטובר 2009 שהוא מוכן לשקול "דרכים יצירתיות" לפתור את בעיית השליטה בהר הבית - סוגיה שבגינה פוצץ יו"ר הרשות הפלסטינית לשעבר, יאסר ערפאת, את המשא ומתן בקמפ דייויד. עריקאת הביע נכונות להשאיר את הרובע היהודי וחלק מהרובע הארמני בידי ישראל, "שאר העיר העתיקה תהיה תחת שליטה פלסטינית", הבהיר עריקאת למיטשל, "על הר הבית אפשר להתדיין - יש דרכים יצירתיות להתמודד עם המצב, לדוגמה גוף או ועדה שיקבלו החלטות משותפות שם".
המסמכים, שמתעדים מאות שיחות בין המנהיגים הפלסטינים, הישראלים והאמריקנים, ביחד עם מיילים והצעות סודיות שהועלו במשא ומתן, הודלפו לערוץ הטלוויזיה הערבי "אל-ג'זירה". העיתון הבריטי "גרדיאן" שותף בסוד העניינים וקיבל חלק ניכר מהמסמכים.
חלק הארי של המסמכים כולל רשומות, פתקים ותמלילים של שיחות שתועדו על ידי בכירים ביחידת NSU - הצוות שהעניק את הגיבוי הטכני והמשפטי לצד הפלסטיני בעת המשא ומתן עם ישראל, וקיבל מימון ניכר מממשלת בריטניה. המסמכים חושפים פערים גדולים בין העמדה הפלסטינית הרשמית לבין עמדתם האישית של מנהלי המשא ומתן מהצד של הרשות.
בפגישה שנערכה במאי 2008 בין צוות המו"מ הישראלי בראשות שרת החוץ לבני, לצוות הפלסטיני בראשות אבו עלא במלון המלך דוד בירושלים הבהירו הצדדים כי מוקדם מדי לדבר על נושא ירושלים, אך העלו את נושא חילופי השטחים בתמורה לגושי ההתנחלויות הגדולים. "יש לנו ארבעה חילוקי דעות מרכזיים", אמרה שרת החוץ לבני בפגישה, ונקבה בשמם: "מעלה אדומים, גבעת זאב שהיא מאוד חשובה, ומה שאנו מכנים האצבעות של אריאל וקדומים".
"מעלה אדומים תהפוך לפלסטינית"
בשלב זה, הציע אבו עלא את הרעיון לספח את מעלה אדומים על כל תושביה היהודים למדינה הפלסטינית. "אתה יודע שזה לא ריאלי", אמרה לבני. "הם (הפלסטינים) יהרגו אותם ביום שלמחרת". "אז תוציאו אותם, כמו שעשיתם בעזה", המשיך אבו עלא. "אנחנו נוציא הרבה מתנחלים", הבטיחה לבני, שזכתה לגיבוי מעריקאת: "אני מסכים עם ציפי. אנחנו לא רוצים שפלסטינים יהפכו לישראלים ולא רוצים שישראלים יהפכו לפלסטינים". אולם אבו עלא עמד על שלו: "לי לא אכפת אם הם יהפכו לאזרחים פלסטינים. תני להם להישאר".
בהצעה שהוצגה לפלסטינים ב-31 באוגוסט 2008, הציע אולמרט כי ישראל תספח 6.8 אחוזים מהשטחים, כולל ארבעת גושי ההתנחלויות: גוש עציון, כולל אפרתה, מעלה אדומים, גבעת זאב ואריאל, וגם את כל ההתנחלויות במזרח ירושלים, כולל הר חומה. זאת, בתמורה לשטח בגודל של 5.5 אחוזים משטחה של ישראל שיועברו לפלסטינים בחילופי שטחים.
אולמרט הציע כי המעבר הבטוח בין עזה ליהודה ושומרון יהיה בריבונות ישראלית, עם שליטה פלסטינית, ולא ייכלל בחילופי השטחים שהוזכרו לעיל. בין רמאללה לבית לחם יהיה כביש מיוחד, שיעקוף את מזרח ירושלים. מזרח ירושלים תחולק על בסיס קווי הצעת קלינטון, מלבד האגן הקדוש, ששאלת הריבונות עליו תידון בהמשך. בקעת הירדן לא מוזכרת בהצעה. עוד הציע אולמרט שישראל תקלוט 1,000 פליטים כל שנה, במשך חמש שנים, על בסיס "הומניטרי".
עריקאת נקרא אמש לאולפן אל-ג'זירה והגיב בזעם. הוא טען שהמסמכים הם "ערימה של שקרים". הוא אמר כי "אם אכן הצענו לישראלים את הרובע היהודי והארמני ואת 'ירושלים הגדולה', כפי שנטען, אז מדוע הישראלים סירבו לחתום על ההסכם הסופי? האם זה לא מוזר שוויתרנו על כל מה שישראל מבקשת ועדיין אין הסכם שלום?".
מלשכת ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, נמסר: "קראנו את הפרסומים ויש בהם אי דיוקים רבים. מפאת רגישות העניין, לא נגיב מעבר לכך". מלשכתה של שרת החוץ לשעבר, ציפי לבני, נמסר כי אין בכוונתה להתייחס לפרטי המסמכים. "לבני תמשיך ותשמור על הדיסקרטיות של המשא ומתן, וזאת לטובת האפשרות שניתן יהיה לחדש את המשא ומתן ולסיים את הסכסוך תוך שמירה על האינטרסים הישראליים הלאומיים והביטחוניים עליהם לבני שמרה במהלך המשא ומתן", נמסר מלשכתה.