שתף קטע נבחר

 

שירות לאומי: 3 התאמות להשתלת מח-עצם בחצי שנה

השירות הלאומי מכה את הסטטיסטיקה: רק לפני חצי שנה החלו ליטול מהמתנדבים החדשים דגימת דם למאגר מח העצם של "עזר מציון". התוצאה? בפרק הזמן הקצר הזה כבר נמצאו שלוש התאמות, בין מתנדבות לחולים שזקוקים להשתלה. "זה אשכרה להציל חיים, במובן הכי פשוט", אומרת יסמין חורי בת ה-19, שמח העצם שלה יציל חולה לוקמיה

חצי שנה בלבד עברה מאז הצטרפו מתנדבי השירות הלאומי-אזרחי למאגר מח העצם של "עזר מציון", וכבר ניתן לראות ניצנים ראשונים של הצלחה. נכון להיום נתנו דגימת דם והצטרפו למאגר כ-1,500 מתוך 13 אלף מתנדבי השירות הלאומי-אזרחי, כאשר שלוש מתנדבות מתוכם כבר נמצאו מתאימות לתרומה לחולים.

 

 

"בבדיקת דם פשוטה ניתן להציל חיים"

אחת משלוש הבנות שנמצאו מתאימות היא יסמין חורי בת ה-19. חורי עברה את הבדיקה רק לפני שלושה חודשים וכבר קיבלה הודעה כי היא נמצאה מתאימה בסבירות גבוהה לתרום לחולה לוקמיה.

לדבריה, כבר כשעברה את הבדיקה היא חשה שתימצא מתאימה. "היתה לי הרגשה שאני לא סתם תורמת דם למאגר מח העצם ושמישהו יחזור אלי עם זה", היא אומרת. "אנשים סיפרו לי שהם כבר 20 שנה במאגר ולא נמצאו מתאימים, ואילו אני נמצאת בו רק שלושה חודשים וכבר נמצא שאני מתאימה לאחד החולים". 

 

חורי, המתגוררת ביישוב מעגלים, מתנדבת לשירות לאומי בבית ספר לחינוך מיוחד במודיעין. ההתרגשות מכך שהיא יכולה להציל חיים ניכרת בקולה כאשר היא מדברת על ההתאמה בינה לבין חולה הלוקמיה. "זה אשכרה להציל חיים, במובן הכי פשוט", היא אומרת. "כשאני חושבת שיש בנות שהיו אתי בסמינריון ולא רצו לתרום דם כי הן פחדו מהדקירה, זה בלתי נתפס בעיני. אין לי מושג מי החולה שיקבל את התרומה, ורק שנה לאחר מכן ישנה אפשרות למפגש בינינו, אבל זה בעיני החלק הכי מדהים. אני ממש מחכה שכבר יגידו לי שאני יכולה לתרום".


אליה רביד (מימין), יסמין חורי ושר-שלום ג'רבי. "תוצאות חיוביות" (צילום: יוסי זליגר)

 

מתנדבת נוספת שנמצאה מתאימה היא אליה רביד בת ה-18 מהיישוב אפרת. רביד מתנדבת לשירות לאומי בפרוייקט לתלמידים אתיופיים בבני-ברק. גם היא מצטרפת לתחושותיה של חורי ומסבירה כי אין תחושה טובה יותר מהתחושה שביכולתך להציל חיים. "זה רק מראה שאפילו בבדיקת דם פשוטה ניתן להציל חיים ולכן לא צריך לפחד מזה. גם אני הייתי רוצה שיעשו בשבילי את אותו הדבר במקרה הצורך", היא אומרת.  

 

הגדלת המאגר: מאפשרת גיוון עדתי רחב

במאגר תרומות מח העצם של עזר מציון נאספו עד היום מעל 552 אלף דגימות דם. במהלך שנות פעילותו נמצאו באמצעות המאגר כ-3,100 התאמות ובוצעו 769 השתלות מח עצם.

 

ההערכה היא שהגדלת המאגר דרך מתגייסי צה"ל, שבחמש השנים האחרונות הצטרפו למאגר התורמים, והשירות הלאומי תרחיב את פוטנציאל התורמים, משום שהיא כוללת גם אוכלוסיות שאינן תורמות דם בדרך כלל, מה שמאפשר גיוון עדתי רחב יותר.

 

"אנו גאים לקחת חלק בפרויקט מאגר מח העצם של 'עזר מציון' ומאושרים למשמע הבשורות כי כבר לאחר חודשים ספורים ניתן לראות את התוצאות החיוביות של שיתוף הפעולה", אמר ל-ynet מנכ"ל השירות האזרחי-לאומי, שר-שלום ג'רבי. "הצלת חיים היא ערך עליון ואנו מברכים את הבנות אשר נרתמו למשימה חשובה זו".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי זליגר
יסמין חורי. "הייתה לי הרגשה שאני לא סתם תורמת דם"
צילום: יוסי זליגר
צילום: יוסי זליגר
אליה רביד. "לא צריך לפחד מזה"
צילום: יוסי זליגר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים