מתח בלבנון: "חיזבאללה ימנה היום ראש ממשלה"
לפי ההערכות, הארגון השיעי ישיג היום את הרוב הדרוש בפרלמנט כדי למנות את איש העסקים נג'יב מיקאתי לראש הממשלה הבא. צפו בשידור חי: תומכיו של ראש הממשלה המכהן סעד אל-חרירי יוצאים ל"יום זעם" ברחובות: "חיזבאללה מנסה להעביר לידי איראן את השליטה בלשכת ראש הממשלה"
המתח בלבנון ממשיך לעלות: ארץ הארזים הולכת היום (יום ג') ככל הנראה לעבר יום היסטורי, אם ההערכות במדינה יתממשו וארגון חיזבאללה יצליח לגייס את הרוב הדרוש לו בפרלמנט כדי להמליך ראש ממשלה חדש מטעמו. משמעות הדבר היא שראש הממשלה המכהן ויריבו הפוליטי הגדול של הארגון השיעי, סעד אל-חרירי, ייאלץ לפנות את מקומו.
בעקבות המגעים הקדחתניים שניהל מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה עם בעלי בריתו הפוליטיים, בהם בעל בריתו החדש מנהיג הדרוזים ווליד ג'ונבלאט הצליח בינתיים מחנה חיזבאללה להשיג את תמיכתם של 59 צירים בפרלמנט במועמד מטעמו - הטייקון ואיש העסקים נג'יב מיקאתי שמחזיק בהון של כ-3.5 מיליארד דולרים. מנגד, 49 צירים תומכים לפי שעה במועמדותו של אל-חרירי.
מהומות בטריפולי
על רקע בחירתו הצפויה ככל הנראה של ראש ממשלה מטעם חיזבאללה, פרצו אתמול מהומות בצפון לבנון באזור העיר טריפולי. מפגינים סונים הבעירו צמיגים במחאה על מועמדותו של מיקאתי מטעם הארגון השיעי.
חברי פרלמנט מוסלמים סונים בלבנון הכריזו אתמול על סדרת אירועי מחאה במסגרת "יום של זעם" שיתקיים היום ברחבי המדינה: "חיזבאללה מנסה להעביר את השליטה בלשכת ראש הממשלה לידי איראן".
בהודעה שפרסמו מארגני ההפגנה נכתב כי "חיזבאללה מחולל כיום הפיכה בניסיון להעביר את לשכת ראש הממשלה לידי שליטה איראנית. כל אדם שיקבל את מינוי ראש הממשלה מידי חיזבאללה ייחשב כבוגד".
מוסטפא עלוש, חבר הפרלמנט ממחנה חרירי, אמר במסיבת עיתונאים כי הסונים מתנגדים ל"פטרונות הפרסית" השלטת בלבנון, אולם הוא הדגיש שאירועי המחאה שיתקיימו מחר יהיו "שקטים".
ההפגנות האחרונות בלבנון הן היסטוריה קטנה בפני עצמה משום שעד כה לא ריכז תהליך הרכבת ממשלה זעם רב כל כך בקרב המונים. גם תומכי מחנהו הפוליטי של סעד אל-חרירי הצהירו כי יקיימו היום "יום זעם", נגד מועמדותו של מיקאתי.
במקביל, חרירי ממשיך להתבצר בעמדתו ולא להסיר את מועמדותו להרכיב את הממשלה הבאה ובמקום זאת לנסות למצוא מועמד של פשרה בין שני המחנות הניצים בלבנון. "כל דיבור על מועמד מוסכם הוא ניסיון לזרות חול בעיניים", אמר אתמול חרירי. "ישנו מועמד אחד ששמו הוא סעד אל-חרירי ומועמד אחר מטעם מחנה 'שמונה במארס'" (הכינוי למחנה הפוליטי בראשות חיזבאללה - ר.נ). חרירי גם הבהיר כי סיעתו לא תשתתף בשום ממשלה אותה ירכיב המועמד מטעם חיזבאללה.
הולך הביתה? תומכת בחרירי מנשקת את תמונתו בביירות (צילום: רויטרס)
חוסר הוודאות הפוליטי בלבנון נוצר אחרי שבשבוע שעבר התפטרו 11 שרים ממחנה חיזבאללה ממשלתו של סעד אל-חרירי, ובכך הביאו להפלתה. הם עשו זאת במחאה על סירובו לחזור בו מתמיכתו בבית הדין הבינלאומי לחקירת רצח אביו, ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי, שלפי הדיווחים אמור להאשים פעילי חיזבאללה בהתנקשות. כתבי האישום הוגשו בשבוע שעבר, אך עשויים לעבור עוד כמה שבועות לפחות עד שתוכנם וזהות הנאשמים ייחשפו רשמית לציבור.
נסראללה: "מבצעים בנו התנקשות פוליטית"
בנאומו שלשום טען מנהיג חיזבאללה כי תומכי חרירי מנסים לערוך "התנקשות פוליטית" לתנועתו השיעית. "הבחנו בימים האחרונים שנושא כתבי האישום קיבל תאוצה של ממש כדי ללחוץ עלינו ועל בעלי בריתנו מתוך מטרות פוליטיות.
אחרי שיוגשו כתבי האישום לא ניכנע לשום תנאים פוליטיים שייכפו עלינו", אמר נסראללה.
עוד אמר בנאומו כי "האזנתי לדבריו של ווליד ג'ונבלאט. אני מודה לו על עמדתו הנחרצת ועל עמידתה של מפלגתו לצד סוריה וה'התנגדות' ברגע רגיש זה. אנו מעריכים את מר ג'ונבלאט ומפלגתו על העמדה הזאת. אנו נייצר יחד שלב פוליטי חדש". ג'ונבלאט, מנהיג הדרוזים, הודיע בסוף השבוע כי יתמוך במחנה חיזבאללה, בצעד שנועד ככל הנראה למנוע את מינויו מחדש של אל-חרירי לראשות הממשלה.