בדרכה של דונה גרציה
בגיל 26 הפכה דונה גרציה, בת למשפחת אנוסים מהמאה ה-16, לאחת הנשים האמידות בעולם. בדרכה, התוותה את זכויות האישה בנישואים אזרחיים - וראוי שסיפורה יעבור לדורות הבאים
בשבת האחרונה התארחתי במלון "הבית של דונה גרציה" בטבריה, בשבת שאורגנה על-ידי הקיבוץ הדתי. המלון מסתובב סביב דמותה של דונה גרציה, ממשפחת אנוסים מהמאה ה-16. גרציה הפכה בגיל 26 לאחת הנשים האמידות ביותר בעולם, לאחר שהתאלמנה וירשה רכוש עצום מבעלה.
אישה מרשימה זו, שחזרה לחיות בגלוי כיהודיה גאה, ניצלה את עושרה והונה האגדי על מנת להציל את אחיה, בני העם היהודי. בבִּרכתו של הסולטן הטורקי, יזמה דונה גרציה ופעלה לחידוש היישוב בארץ והקמת מדינה יהודית בטבריה.
גרציה, הלא היא חנה נשיא לבית מנדס, עומדת במרכז פסק דין מרתק שיצא לפני מספר חודשים מבית הדין האזורי בנתניה. הרב-דיין
אריאל ינאי מקדיש חלק נכבד מנימוקיו בפסק דין, הנוגע לנישואין אזרחיים, לסיפור פרשתה של דונה גרציה. הדיין לוקח את גרציה כמודל למצב הנוכחי, כאשר הצדדים מבקשים לברר מהו הדין הדתי בנוגע לחלוקת רכוש בנישואין אזרחיים.
גרציה הייתה נשואה בנישואין קתוליים לבעלה היהודי, וצוואתו של בעלה נעשתה על-פי חוקי הגויים, ולכן כבר בתקופתה עלתה השאלה העקרונית: "האם להכיר בנישואין קתוליים כ'מנהג המדינה' על השלכותיו הממוניות?" שאלה זו העסיקה פוסקים רבים בתקופת האנוסים, מאחר שהיה צורך לקבוע כיצד להתייחס ליהודים רבים אשר חזרו לחיק היהדות. האם נשות האנוסים, שנישאו בנישואין קתוליים, זכאיות למזונות ולירושה על-פי החוק האזרחי שבאמצעותם נישאו?
על-פי הניתוח ההלכתי של פסק הדין עולה כי הדין העברי מכיר בכך שנישואין אזרחיים אכן יוצרים חובות וזכויות בין בני זוג. גרציה, מתברר, מהווה דוגמא לכך שאישה שנישאה בנישואין אזרחיים זכאית גם על-פי הדין העברי לקבל את חלקה ברכוש בעלה. וכל זאת - לפי החוק האזרחי.
נעים להכיר, דונה
במאמר מוסגר אציין כי אני קרועה ביחס שלי לגישתו של בית הדין הרבני. אני מעודדת את הגישה הקובעת כי יש לאמץ את "מנהג המדינה" (וכמה שיותר!), ואני בוודאי תומכת ברעיון שעל הדין העברי ליישם את החוק האזרחי בנוגע לחלוקת ממון בין בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים.
עם זאת, הייתי מעדיפה שהדיינים ייקחו צעד לאחור במקרה של נישואין אזרחיים, ויאמרו כך: "הגם שלהלכה יש מה לומר במקרה של נישואין אזרחיים אנו מבינים שבני זוג אשר טרחו ונסעו עד קפריסין עשו זאת על מנת להימנע מהידיינות בבית הדין הרבני – ואנו מכבדים את רצונם. על כן אנו
מעבירים את הסמכות לדיון בנושא זה לבית המשפט האזרחי". יש להניח שביקשתי יותר מדי מבית הדין הרבני.
נחזור לגרציה. שלוחה מכאן פנייה לאנשי חינוך, למנהלים וראשי האולפנות: אל תוותרו על האישה הזאת. היא הייתה אישה ענקית בדורה. מלכים ורוזנים ביקשו קרבתה. שמה וסיפורה מככבים בתשובות הלכתיות של פוסקים קדומים ועכשוויים, כמי שהתוותה את הדרך לרעיון של "מנהג המדינה" בנוגע לזכויות אישה בנישואין אזרחיים. גרציה יכולה להוות מודל לבנותינו לאישה חזקה ומרשימה, ששילבה קריירה ומשפחה, תוך מסירות נפש לעניין היהודי ואצילות בלתי רגילה. אני כנראה חלמתי בשיעורי ההיסטוריה, או שבתקופתי לא ממש לימדו עליה. בבקשה, עשו שהבנות שלנו יידעו על אישה מדהימה זו.
- רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית העובדת ב"מרכז צדק לנשים"