השר בגין על הצעות הימין: הכנסת איננה בית דין
בני בגין השיב מטעם הממשלה להצעת אי-אמון מטעם הסיעות הערביות ומתח ביקורת על המאמצים לשלול מח"כ חנין זועבי את זכויותיה בעקבות השתתפותה במשט לעזה. "אני מתנגד באופן עקבי לשימוש הכנסת כבית דין", הדגיש בגין
יומיים אחרי פרסום דו"ח ועדת טירקל, התייחס הערב (יום ג') השר בני בגין לקריאות לחקור את חברת הכנסת חנין זועבי, שהיתה על המשט לעזה. בגין אמר: "אני מתנגד באופן עקבי לשימוש הכנסת כבית דין, בוודאי בעוד היועץ המשפטי לממשלה בודק האם אכן עברה זועבי עבירה פלילית".
השר בגין הזכיר את הסערה שפרצה במליאת הכנסת, בזמן שח"כ זועבי נאמה לאחר המשט. "התחוללה כאן, סמוך למקום שבו אני עכשיו עומד, התנפלות מבישה של חברי כנסת על חברת כנסת שעמדה על הדוכן ונשאה את דבריה. אני בזמנו התנגדתי לניסיונה של הכנסת ליטול את זכויותיה".
לא בית משפט, בית מחוקקים. השר בגין מגן על הממשלה (באדיבות אתר הכנסת)
בהמשך נאומו הוא תקף את זועבי על מעשיה. "חבירתה למסית והמדיח ראאד סלאח, עמידתה על הספינה, והמעשה הקטן הסמלי הזה הסיג אותנו אחור שנים אחדות מבחינת יחסים בין ערבים ישראלים. לך תסביר לאזרח - שכן מייצגת לא מייצגת. זה תפקיד שלנו".
דבריו של בגין נאמרו בתגובה להצעת אי-אמון שהוגשה נגד הממשלה מטעם סיעות חד"ש, רע"מ-תע"ל ובל"ד, תחת הכותרת "מדיניות הממשלה מעודדת חקיקה ותופעות גזעניות". השר אמר כי "על-פי התקנון, הודיעו המציעים כי המועמד להרכיב את הממשלה מטעמם, לו תצלח בידם הצעת אי האמון, הינו ח"כ מוחמד ברכה, ומשקראתי זאת נזכרתי באירוע שהיה סמוך אל אותה התנפלות בכנסת על ח"כ זועבי".
ארץ חדשה
"כאן סמוך לאולם ההרצאות, המארגנים ניצלו – לטובה, אומר מיד – כנס שנועד לדון בדרכי ההעסקה של ערבים וקידומם בידי ח"כ אורית זוארץ, תבורך על פועלה זה, וביקשו ממני המארגנים יחד עם אחרים להשתתף בדיון מוקדם ולדון בשאלות", נזכר בגין, "אני אמרתי פעמים אחרות וגם שם, כי בשנים האחרונות אוזני כרויה לפרשנות הניתנת מדי פעם על-ידי אזרחים ערבים לקושי שהם רואים בהגדרתה של מדינת ישראל לא כמדינה דמוקרטית אלא גם כמדינה יהודית. אני לא מוכרח להסכים עם הפרשנות הזו, אני חייב להכיר בכך שהיא קיימת".
"התנפלות מבישה". ח"כ זועבי והמהומה במליאה (ארכיון: גיל יוחנן)
בגין הוסיף: "בשנים האחרונות אימצתי או מנסה לאמץ הגדרה שהיא אובייקטיבית יותר, לכן גם מדויקת יותר – הגדרתה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. להתווכח עם זה – תמיד אפשר, אבל קשה. זו הגדרה מדויקת, ואני בטוח שהיא מקובלת על הרוב הגדול בבית הזה".
בגין אף סיפר כי באותו דיון שאל את ח"כ ברכה האם לא יוכל להסכים לפחות להגדרה הזאת: מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי.
"הוא חשב שניות אחדות – כולנו מכירים אותו כחושב זריז – הנה תשובתו: כן, אני מסכים להגדרתה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי בישראל. תוספת קטנה. פירוש הדבר: לא מדינת הלאום של העם היהודי בתפוצותיו, לא מדינת הלאום של יהודים בתפוצות שרשאים ויכולים וזכאים לעלות ארצה על-פי חוק השבות. היהודים היושבים כאן. זה הכל. מוגבל"..
לסיכום אמר בגין כי ראש הממשלה בנימין נתניהו רואה בדו-קיום "נדבך יסוד במציאות הישראלית", וביקש מיו"ר הכנסת להסיר את הצעת אי האמון של הסיעות הערביות מסדר היום.
Read this article in English