שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

עימותים ליליים בקהיר: אלפי מפגינים פוזרו בכוח

ההפגנות במצרים לא נגמרות: אחרי חצות פשטו שוטרים על כיכר "א-תחריר", ופיזרו תוך ירי גז מדמיע וכדורי גומי אלפי מפגינים שהתאספו שם כדי למחות על שלטון מובארק. המונים נמלטו לרחובות צדדיים, אמבולנסים פינו פצועים. "הכיכר כמו שדה קרב"

זה כבר נראה כמו יותר מסתם עוד מחאה: העימותים שפרצו אתמול במצרים במהלך ההפגנות חסרות התקדים בהיקפן נגד שלטונו של הנשיא, חוסני מובארק, נמשכו הלילה (יום ד') ביתר שאת. משטרת מצרים פשטה על כיכר מרכזית בבירה קהיר, שבה התאספו אלפי בני אדם, ופיזרה אותם תוך ירי כדורי גומי ושימוש בגז מדמיע ובאלימות קשה. עדי ראייה סיפרו כי לאחר שפוזרו המפגינים, נראתה הכיכר כמו שדה קרב. אתמול נהרגו במהומות שלושה בני אדם.

 

 

לפי דיווחים מהבירה המצרית, מעט לפני השעה 1:00 בלילה נעו שוטרים רבים לעבר כיכר "א-תחריר", שבה שהו אלפי מפגינים שהתכוונו לשבת בה לאורך הלילה. השוטרים החלו לעצור פעילי מחאה, ורדפו אחרי אחרים לרחובות צדדיים. ענני גז מדמיע מילאו את הכיכר, שבסביבתה שוכנים מבני ממשל רבים, כולל הפרלמנט.

 

צפו והאזינו: מפגינים ויריות, הלילה בכיכר "א-תחריר"

 

עדי ראייה סיפרו כי רבים מהמפגינים נכנעו לגז, ונפלו אל הקרקע כשהם סובלים מקשיי נשימה. "זה היה שדה של גז מדמיע, הכיכר התרוקנה כל-כך מהר", סיפרה גיגי איברהים, שהייתה מאחרוני המפגינים לעזוב את המקום. לדבריה, היא

נפגעה בגבה מדבר מה שהרגיש לה כמו אבן. עדים אחרים סיפרו כי שמעו רעש של נשק אוטומטי, וכי שוטרים בלבוש אזרחי רדפו אחרי כמה מאות מפגינים שהתאספו בכביש ראשי במרכז קהיר. כ-20 שוטרים נראו מכים באכזריות מפגין.

 

מפגינים חסמו גשר גדול סמוך לכיכר, העובר מעל הנילוס, והתעמתו שם עם שוטרים. שני פצועים שנראו מדממים מראשיהם נלקחו מהמקום באמבולנסים. פעילי מחאה אחרים השתלטו על עמדת משטרה, גלגלו אותה ברחוב, ואז הציתו אותה. הם גם הבעירו מחסומים והעלו באש רכב משטרתי.


מפגין בכיכר א-תחריר, הלילה (צילום: AP) 

 

שעה קלה אחרי פשיטת המשטרה הלילה, דיווחה רשת "אל-ג'זירה" כי השקט חזר אל כיכר "א-תחריר", אולם מפגינים רבים התאספו עדיין ברחובות הסמוכים לה. לפי רשת החדשות הערבית, אמבולנסים נסעו בסביבת המקום, כדי לפנות פצועים מהעימותים. שעות אחר-כך, ריח חריף של גז מדמיע אפף עדיין את מרכז קהיר, והמשטרה נותרה פרוסה בכוחות גדולים בבירה.

 

כיכר "א-תחריר" נראתה כמו שדה קרב, והייתה מלאה כולה באבנים ורסיסים. שער הכניסה למטה מפלגת השלטון בסמוך לכיכר הושחת. קבוצות של מפגינים המשיכו למחות בכמה אזורים, וניידות משטרה רדפו אחרי רבים מהם בשכונת שוברה. גם שם כיסו אבנים את הרחובות, זכר לעימות קשה שהתנהל שם. בתמונות מרחבי קהיר נראו מפגינים אוחזים אבנים גדולות, ומציגים לכתבים הזרים את הפצעים על גופם. לקראת הבוקר, נראה היה כי המפגינים נעלמו מהרחובות, לפחות בינתיים.


הפגנת הענק בכיכר א-תחריר. אמבולנסים הגיעו (צילום: רויטרס)

 

קלינטון: שלטונו של מובארק יציב

אמש דווח כי במהלך ההפגנות שנערכו אתמול ברחבי מצרים נהרגו שלושה בני אדם, בהם קצין משטרה ושני מפגינים. גורמים רפואיים מסרו כי שני המפגינים נהרגו מכדורי גומי שירו שוטרים בניסיון לפזר הפגנה בקהיר, וקצין המשטרה נהרג מאבן שהשליכו לעברו מפגינים בכיכר "א-תחריר".

 

למרות הרג המפגינים אתמול, הבהירו עמיתיהם כי אין בכוונתם להפסיק את גל המחאה שפוקד את מצרים, ושבו השתתפו אתמול לפי דיווחים רבבות בני אדם. גורמי ביטחון האשימו את תנועת האופוזיציה "האחים המוסלמים" במעורבות בהתססת ההמונים, אף שנראה כי הפעם היא לא שיחקה תפקיד ראשי בהצתת המהומות.


המשטרה נערכה מול המפגינים. מחאה גם נגד הבן גמאל (צילום: AFP)

 

גל המחאה נגד שלטונו של מובארק, המושל במצרים כבר 30 שנה, שואב כנראה השראה מההתקוממות העממית

בתוניסיה, שבה הצליחו ההמונים להביא לפני כמעט שבועיים להדחת הנשיא, זין אל-עבדין בן-עלי, אחרי 23 שנים שבהן שלט במדינה ביד רמה. כמו בתוניסיה, גם במצרים עשו פעילי המחאה שימוש נרחב ברשתות חברתיות כמו "פייסבוק" ו"טוויטר" כדי לקדם את ההפגנות. הלילה אישרה "טוויטר" כי החל מאתמול בבוקר חוסמות הרשויות במצרים את גישת אזרחיהן לאתר.

 

מאז מהלך ההדחה המוצלח בתוניסיה אירעו מהומות ביוזמת פעילי אופוזיציה גם באלג'יריה, שם נפצעו ביום שבת האחרון עשרות בעימותים עם כוחות הביטחון. גם בירדן הפגינו אלפים נגד המשטר, ובסוריה ניסה שלטונו של בשאר אסד לרכך את ההמונים על-ידי מתן הטבות כלכליות. אמש התייחסה לאירועים במצרים מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, וקראה לכל הצדדים במדינה לשמור על איפוק ולהימנע מאלימות. היא אמרה כי ארה"ב מאמינה שממשלת מובארק יציבה דיה.

 

מהומות גם היום? "אל תלכו לעבודה"

במהלך ההפגנות במצרים אתמול והלילה נשמעו קריאות רבות גם נגד בנו של הנשיא, גמאל מובארק, שהוזכר בשנים האחרונות כמועמד המוביל לרשת את אביו בכס הנשיאות. מחאות יום האתמול אירעו ביום שנחשב חג לאומי במדינה, והשווקים במצרים היו סגורים. בשעות הערב ניסו פעילי מחאה להביא לכך שגם היום הקרוב יוקדש להפגנות: "מחר, אל תלכו לעבודה. אל תלכו למכללה. כולנו נרד לרחובות כדי לעמוד יד ביד למענך, מצרים שלנו. נהיה מליונים", כתב פעיל בקבוצת פייסבוק שהייתה גורם מפתח בהוצאת ההמונים לרחובות.


מפגין בקהיר, אתמול (צילום: AFP)

 

כמו בתוניסיה, גם במצרים המצב הכלכלי הוא גורם חשוב במחאה. אוכלוסיית מצרים גדלה בקצב של שני אחוזים לשנה, ו-

60% מתושביה הם בני פחות מ-30. תשעה מכל עשרה מובטלים במצרים משתייכים לקבוצת הגילאים הזו. כ-40 אחוז מהאזרחים מרוויחים פחות משני דולרים ליום, ושליש מהמצרים אינם יודעים קרוא וכתוב.

 

אתמול הבהירו המפגינים, באמצעות רשימת דרישות שפרסמו בפייסבוק וכרזות שהועברו בכיכר "א-תחריר", כי הם דורשים שמובארק וראש הממשלה, אחמד נזיף, יתפטרו מתפקידם, שהפרלמנט יתפזר ושתוקם "ממשלה לאומית". הרשויות במצרים לא בחלו באמצעים בניסיון לשתק את ההתעוררות. הנהלת אתר "טוויטר" אישרה כי הרשויות חסמו את הגישה לרשת החברתית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה הלילה
צילום: רויטרס
כיכר א-תחריר, אמש
צילום: רויטרס
גז מדמיע בכיכר
צילום: רויטרס
כוחות הביטחון מפזרים מפגינים בכוח
צילום: AP
מומלצים