העימותים במצרים: 5 בני אדם נהרגו, 860 נעצרו
משרד הפנים המצרי הודיע הבוקר כי לא יתיר קיום הפגנות מחאה נוספות. עם זאת, האזרחים המתוסכלים מהמצב הכלכלי התעלמו מהאיסור והתעמתו עם כוחות הביטחון. שרת החוץ האירופית קראה למובארק: "כבד את זכותם של בני עמך לחופש ביטוי"
הם משתיקים גם אנשי תקשורת: כוחות הביטחון של מצרים עצרו שמונה עיתונאים מצרים לאחר שהשתתפו בהפגנה מול מבנה אגודת העיתונאים המצרית בקהיר. כך דיווחה היום (יום ד') רשת החדשות הערבית "אל-ג'זירה". על פי הדיווח, כוחות הביטחון המצריים הגבירו משמעותית את פריסתם ברחבי עיר הבירה.
במקביל, האיחוד האירופי קרא היום לרשויות במצרים, ובראשן לנשיא חוסני מובארק, להקשיב לבני עמם, להתמודד עם הבעיות שלהם ולכבד את זכותם להפגין. מצרים הודיעה כי עד כה נעצרו 860 בני אדם שהשתתפו בהפגנות המחאה נגד השלטון.
לשכתה של שרת החוץ האירופית קתרין אשטון קראה לרשויות המצריות "לכבד ולהגן את זכותם של אזרחי מצרים להביע את עמדותיהם הפוליטיות באמצעות הפגנות". גם ארה"ב פנתה למצרים בבקשה לבטל את האיסור לקיים הפגנות ולתת לעם המצרי לומר את דברו.
משרד הפנים המצרי הודיע מוקדם יותר היום כי לא יתיר את קיומן של הפגנות היום. עם זאת, רשת "אל-ג'זירה" מדווחת כי ההפגנות ממשיכות להתקיים בקהיר, באלכסנדריה ובסואץ.
מניין ההרוגים עלה לחמישה
אחרי שתנועות אופוזיציה קראו לתומכיה לשוב לרחובות, הבהירה הבוקר ממשלתו של חוסני מובארק כי כל משתתף בהפגנה יועמד לדין. מניין ההרוגים במהומות ביממה האחרונה עלה לחמישה.
"לא נתיר אף צעד שנוי במחלוקת, לא נתיר התקהלויות מחאה וגם לא נתיר צעדות או הפגנות", נמסר בהודעה שפרסם משרד הפנים בקהיר. "צעדים משפטיים יינקטו נגד כל אדם שיעשה כן, ואנשים אלה יועברו לידי התביעה הכללית".
גם הנשים המצריות משמיעות את קול מחאתן. קהיר (צילום: AFP)
עשרות אלפי בני אדם השתתפו אתמול באירועי המחאה הגדולים ביותר שידעה מצרים בשנים האחרונות. פעילי אופוזיציה יצאו לרחובות בכמה ערים, ובראשן קהיר ואלכסנדריה, כדי לדרוש ממובארק להתפטר מתפקידו לנוכח העוני, השחיתות והאבטלה במדינה.
המפגינים נכנעו לירי הגז
המהומות האלימות גלשו אל תוך הלילה אחרי שמפגינים סירבו להתפנות מכיכר א-תחריר. שוטרים פעלו לסלקם בכוח ואף עצרו כ-200 מהם. מאוחר יותר הודיעה כאמור מצרים כי מניין העצורים עלה ל-860.
עדי ראייה סיפרו כי רבים מהמפגינים נכנעו לגז, ונפלו אל הקרקע כשהם סובלים מקשיי נשימה. "זה היה שדה של גז מדמיע, הכיכר התרוקנה כל-כך מהר", סיפרה גיגי איברהים, שהיתה מאחרוני המפגינים לעזוב את המקום.
עדים אחרים סיפרו כי שמעו הדי נשק אוטומטי וכי שוטרים בלבוש אזרחי רדפו אחרי כמה מאות מפגינים שהתאספו בכביש ראשי במרכז קהיר. כ-20 שוטרים נראו מכים באכזריות מפגין.
הבשורה בהפגנות הפעם, בדומה למחאה שהסתיימה בהדחת נשיא תוניסיה, היתה שההפגנות אורגנו בעיקר דרך אתרים כמו פייסבוק וטוויטר. מהתמונות שצילמו המפגינים בטלפונים הסלולריים נראה כי רבבות אכן נענו לקריאות. זו היתה הסיבה לכך שכוחות המשטרה הפעילו אמצעים לפיזור הפגנות, בהם גז מדמיע, כדי להתמודד עם המחאה הסוערת.