ההפגנות במצרים התחדשו: מחאה אלימה בסואץ
אלפי בני אדם שבו להתעמת עם כוחות הביטחון ונתקלו בתגובה קשה: גז מדמיע וזרנוקי מים. לפני המראתו לקהיר הציע מוחמד אל-בראדעי "לעמוד בראש ממשלת מעבר, אם הרחוב ידרוש"
אלפי פעילי אופוזיציה שבו בשעות הצהריים (ה') להפגין בערים שונות ברחבי מצרים. שוטרים ירו גז מדמיע לעבר מפגינים בעיר סואץ, שבה נהרגו עד כה שלושה בני אדם במהומות, ופיזרו אחרים במרכז קהיר. גם בצפון סיני התחדשו המהומות והדרך המובילה לרפיח נחסמה.
מצרים בוערת. כל העדכונים ב-ynet:
- 40 מפגינים הואשמו בניסיון הפיכה
- אל-בראדעי: אין ברירה אלא להפגין
- הקטאר שמוביל את המהומות / פרשנות
- הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק
במקביל, באופוזיציה המצרית ממתינים בדריכות לבואו של מוחמד אל-בראדעי, לשעבר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שאמור להמריא היום מאוסטריה ולנחות בקהיר. הדיפלומט הוותיק, הנחשב למועמד פוטנציאלי בבחירות לנשיאות השנה, הבטיח להצטרף להפגנות הענק שיתקיימו מחר במדינה לרגל תפילות יום השישי.
עדי ראייה סיפרו שאלפי מפגינים התעלמו מהאיסור שהטיל משרד הפנים וזרמו למרכז העיר קהיר. שם הם ערכו מפגן מחאה מול לשכת עורכי הדין. המפגינים שבו לדרוש מהנשיא, חוסני מובארק, לוותר על השלטון. מאות מפגינים גם יצאו לרחובות בעיר איסמעיליה.
גם בעיר סואץ, שבה נהרגו שלושה מפגינים ביומיים הראשונים של המהומות, התקיימו אירועי מחאה חדשים. כוחות הביטחון לא היססו לנקוט יד קשה נגד אנשי האופוזיציה וירו לעברם גז מדמיע וכן השתמשו באמצעים לפיזור הפגנות, כמו זרנוקי מים. מוקדם יותר הבוקר הוצתה תחנת משטרה בעיר. דובר המשטרה בעיר טען שאנשיו "מפגינים איפוק" אך מתערבים כשיש סכנה לשלום הציבור.
השלטונות במצרים מתקשים למנוע את גל המחאה ששטף את מצרים מאז יום שלישי. אחרי שעצרו מאות פעילי אופוזיציה ואף האשימו עשרות מהם בניסיון הפיכה, פרסמו הרשויות אזהרה לצעירים: גורמים איסלאמיים עם "אג'נדה נסתרת" מנצלים את המחאה למטרותיהם.
אל-בראדעי בנמל התעופה בווינה, לקראת המראתו לקהיר (צילום: רויטרס)
בינתיים, בסדרת ראיונות שהעניק טרם המראתו מאוסטריה קרא אל-בראדעי למובארק "לפרוש מתפקידו" לאלתר ואף לא לעמוד בראש ממשלת מעבר זמנית. רשת הטלוויזיה
"אל-ערבייה" אף ציטטה אותו כאומר שיסכים "לקבל את מושכות השלטון לתקופת מעבר, אם הרחוב ידרוש זאת".
תנועות האופוזיציה ממשיכות לעשות שימוש יעיל ברשתות חברתיות, כמו טוויטר ופייסבוק, כדי לארגן את אירועי המחאה ברחבי המדינה. רובן ככולן הפצירו בתומכיהן להצטרף מחר למפגן מחאה שלא היה כדוגמתו בתולדות מצרים. הבחירה ביום שישי אינה מפתיעה, מאחר שמיליוני גברים ימלאו את הרחובות ממילא בדרכם למסגדים.
Read this article in English