ארה"ב צמחה ב-3.2% - נמוך מהתחזיות
הכלכלנים ציפו לצמיחה בקצב שנתי של 3.5% ברבעון הרביעי. ברבעון השלישי צמחה הכלכלה האמריקנית בקצב שנתי של 2.6%. הצריכה הפרטית עלתה ב-4.4% ברבען הרביעי, גבוה מתחזיות הכלכלנים, המייחסים לנתון זה חשיבות רבה
כלכלת ארה"ב צמחה בקצב שנתי של 3.2% ברבעון הרביעי, נמוך מתחזיות הכלכלנים. העלייה בתמ"ג האמריקני נובעת בעיקרה מהשיפור בצריכה הפרטית שאחראית ל-70% מהכלכלה האמריקנית.
הסיפור המעודד של הרבעון הרביעי הוא הצריכה הפרטית, זו גדלה בקצב שנתי של 4.4%, שהיה המהיר ביותר מאז שנת 2006. הכלכלנים אגב צפו צמיחה של 4% בצריכה הפרטית, על פי חציון התחזיות של בלומברג. המשקיעים בוול סטריט מייחסים חשיבות רבה לצריכה הפרטית מאחר והיא מהווה את עיקר הביקושים בכלכלה האמריקנית.
בשנת 2010 כולה צמחה הכלכלה האמריקנית ב-2.9%, הקצב המהיר ביותר במהלך חמש השנים האחרונות. בשנת 2009 ירד התמ"ג האמריקני ב-2.6%, בעיקר עקב המשבר הפיננסי.
טרם פרסום הנתונים הרשמיים צפו הכלכלנים כי הכלכלה הגדולה בעולם רשמה קצב צמיחה שנתי של 3.5% ברבעון הרביעי, כך עלה מחציון התחזיות של 85 כלכלנים שסקר בלומברג. ברבעון השלישי צמחה ארה"ב בקצב שנתי של 2.6%.
גייטנר: הצמיחה לא מספיקה כדי להוריד את האבטלה
שר האוצר האמריקני, טימותי גייטנר, אמר שהצמיחה של כלכלת ארה"ב עדיין לא מספיק חזקה על מנת להוריד את האבטלה את לקצץ בגירעון התקציבי שמתקרב ל-1.5 טריליון דולר. "יש הרבה יותר ביטחון כעת בכך שיש לנו צמיחה יציבה", אמר גייטנר בכינוס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שוייץ, והוסיף: "זה לא זינוק. זוהי לא צמיחה שצפויה לגרום לירידה מהירה באבטלה".
בעוד מדד הדאו ג'ונס עבר את רף ה-12,000 נקודות השבוע, בפעם הראשונה מאז יוני 2008, ונתוני המאקרו הצביעו על כך שההתאוששות הכלכלית צוברת מומנטום, נתוני האבטלה בארה"ב נשארו מעל 9%. נתונים בעייתים כאלה ממתנים את האופטימיות השבוע בפגישת 2,500 בכירי הכלכלה בעולם באלפים השוויצרים.
"החדשות הטובות הן שארה"ב חווה צמיחה מחודשת", אמר ג'ו סאדי, יו"ר חברת הייעוץ בוז (Booz & Co), בראיון לבלומברג בדאבוס. "עדיין יש משבר אבטלה ונותר לחכות ולראות אם יש אסטרטגיה להתמודדות עם הגירעון", אמר.
גייטנר הוא שר האוצר האמריקני הראשון שמשתתף בכינוס בדאבוס מזה 11 שנים והבכיר ביותר בממשל אובמה שהשתתף עד כה בכנס.
בראיון עם צ'רלי רוז, אמר גייטנר שבעוד שהגירעון התקציבי אינו יכול להישאר ברמתו הנוכחית, תהייה זו טעות לקצץ בגירעון מוקדם מידי. הוא אף אמר כי הלחץ על התקציבים של מדינות ארה"ב קטן ולא גדל ושהוא יציג בקרוב תוכנית עבור חברות משכנתאות בבעלות המדינה.
גייטנר אמר שכמה שווקים מתעוררים יוכלו לעדן את הקשר שלהן לדולר והביע ביטחון בכך שגוש האירו יישאר מאוחד. כשנשאר אם ישאר שר האוצר בשנים הקרובות אמר: "אני מתפתה לומר שאני מקווה שלא, אך אשאר שר האוצר כל עוד אובמה רוצה שאשאר"