שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

מובארק שומר על שתיקה, ייאלץ להקריב את הבן

בזמן שההפגנות נמשכות וההמונים מציפים את מצרים, מובארק שומר על שתיקה רועמת ונראה הדבר הוודאי היחיד אצלו הוא חוסר הוודאות. כדי לסיים את ההפגנות, הוא ייאלץ לשלם מחירים פוליטיים כבדים, כולל ויתור על השאיפה שבנו גמאל יירש אותו

כאוס מוחלט שורר כעת במצרים. קשה לנחש מה יתרחש שם בשעות הקרובות ונראה שגם הנשיא המצרי חוסני מובארק לא יודע – וזו אולי השורה התחתונה. הנשיא היה אמור לשאת דברים אחר הצהריים, אך בסופו של דבר לא יצאה שום הודעה מטעמו, בלי לספק הסברים.

 

בינתיים, כשבקרב אנשי המשטר נמשך חוסר ודאות וכל דיווח ברשתות הערביות רק מוסיף שמן למדורה, ניתן לשער שכמות המפגינים ברחובות רק תלך ותגדל וכך גם תעוזתם, וזה לא מרשם טוב למי ששואף ליציבות במצרים ובמזרח התיכון.

 

 

איש, גם כותב שורות אלה, לא שיער שהטלטלה תהיה כל כך חזקה היום בצהריים. איש לא שיער גם ש"אפקט תוניסיה" יהיה חזק כל כך. ועדיין, איש אינו יכול לנבא איך יסתיימו המהומות וכיצד, אם בכלל, ייצא מהן מובארק. 

 

ההפגנות במצרים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ואחרי הדברים הזהירים הללו, נכון לשעה זו, ובעקבות האירועים מאז הצהריים, ישנן כמה שורות תחתונות. מפגינים נטלו יוזמה והגבירו את המהומות, כוחות הביטחון לא הצליחו להשתלט על המצב, מובארק הטיל עוצר על הבירה קהיר כולה והצבא הוכנס למערכה.

 

לאחר התפתחויות דרמטיות אלה, ששמות את מצרים על סף שינוי פוליטי שטרם ברור מה טיבו, ברור שמשטרו של מובארק ייאלץ לשלם מחיר כבד כדי לסיים את ההפגנות.

 

ראש הממשלה בדרך החוצה 

ומה זה אומר? ראשית, ובלי להצהיר על כך בפומבי, נראה כי הבנייה ארוכת הטווח של הנשיא המיועד ובנו של הנשיא המכהן, גמאל מובארק, הסתיימה. נכון לשעה זו, קשה לראות, בכפוף לכל ההסתייגויות, כיצד יצליח מובארק להושיב את בנו על כס השלטון. מדובר באחת התביעות המרכזיות של המפגינים וקשה לראות איך הנשיא המצרי יצליח להתגבר על כך ולהריץ את בנו בבחירות לנשיאות, בעוד מספר חודשים, כפי שהייתה סבירות מסוימת שכך יהיה.

 

שנית, ראש הממשלה אחמד נזיף וחברי ממשלתו ככל הנראה ישלמו בכיסאותיהם. השר לסחר בינלאומי, רשיד מוחמד רשיד, כבר הוחזר אמש בחופזה והספקולציות מאמש והיום היו כי רשיד יהיה מחליפו של נזיף. במיוחד, כשהאחרון נתפס כאחראי לכשלים שנבעו מהשינויים המקרו-כלכליים של מצרים, לעלייה בשיעור האבטלה ולהאמרת מחירי מוצרי הצריכה, חרף הגדלת הסובסידיות.


מדינה בלהבות. לקוות שהמצב לא ייצא מכלל שליטה (צילום: AP)

 

שלישית, מובארק סופג ברגעים הקריטיים כתף קרה מצד וושינגטון ופריז הקוראים לו לבצע רפורמות ולהתמודד עם המפגינים ביד רכה. מדובר במצוקה של ממש. נראה כי קשה יהיה לו לפייס את דעת הקהל מבלי לתת להם תמורה של ממש. מה תהיה התמורה? אחת האפשרויות היא בחירות לנשיאות תחת פיקוח בינלאומי בעוד מספר חודשים, אולי סבב בחירות חדש לפרלמנט בשל הטענות הקשות לזיופים בבחירות מלפני מספר חודשים.

 

השורה התחתונה היא שינוי פוליטי במצרים. עד כמה עמוק הוא יהיה? קשה לנבא באווירה של דיווחי

מהומות ענק ממצרים וכשהסגר המוטל על כל המדינה אינו מצליח להיאכף באפקטיביות. צפו לשינוי בקרב שכנתנו מדרום. נותר רק לקוות כי המצב לא ייצא מכלל שליטה.

 

יו"ר הוועדה ליחסי החוץ והביטחון הלאומי בבית העליון של הפרלמנט המצרי, בכיר במפלגת השלטון במצרית מוסטפא אל-פקי, התייחס לשתיקתו של מובארק: "אני נמצאים מול ערפל. ישנו וואקום זמני", אמר לרשת אל-ג'זירה. "מובארק היה אמור לדבר וטרם דיבר. אין לנו מידע למה".

 

הוא הודה כי המהומות היום היו בגדר הפתעה טוטאלית עבור המצרים עצמם. "איש לא ציפה שאלה יהיו התוצאות של האינתיפאדה המצרית ושזו תתחולל במהירות שכזאת. לדעתי, רצונו של העם היה בגדר הפתעה. המצב עודנו לא ברור". עוד הוא אמר בהקשר אחר: "הפגיעה באינטרנט ובסלולר במצרים פגע בשמה בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גמאל מובארק
צילום: רויטרס
מובארק. ייאלץ לשלם מחיר כבד
צילום: AP
הכמות רק תלך ותגבר
צילום: AP
מומלצים