שתף קטע נבחר

 

ויקיליקס: מצרים מענה בלוגרים במכות חשמל

אתר ההדלפות ויקיליקס פרסם אמש (ו') מברקים דיפלומטיים אמריקנים העוסקים בהתמודדות של ממשלת מובארק עם הבלוגרים שלה: כליאות, עינויים, הטרדות מיניות ומכות חשמל - יחד עם חופש דיבור מפתיע למי שלא מעליב את הנשיא ומפלגתו

<< כך תבנו מערך מצלמות אבטחה ביתי בעצמכם

 

רכוב על גל המהומות, פרסם אמש (ו') אתר הדלפות המסמכים ויקיליקס אסופה של מברקים דיפלומטיים אמריקנים העוסקים במצרים. בין השאר דנים המברקים בפעילותה והשפעתה של הבלוגוספירה המצרית; בחשש של המשטר מפני בלוגרים ואקטיביסטים מקוונים; בגבולות המותר והאסור בכתיבה בבלוגים; ובאמצעים שהמשטר נוקט להצרת צעדיהם – כולל מעצרים ועינויים.

 

בואו לדבר על ההפגנות בפייסבוק של ynet | ובפייסבוק של ynet מחשבים

 

בחשבון הטוויטר של ויקיליקס מספרים שהתקבלו דיווחים לפיהם "אקטיביסטים מפקססים את (המברקים) לתוך מצרים במטרה לעקוף את חסימת האינטרנט". הממשל משבש את הגישה לרשת מאז אתמול בבוקר, במטרה למנוע ממתנגדי המשטר לפרסם מידע ולתאם הפגנות. גם אתרי חדשות, ובהם אתר האינטרנט של העיתון הנפוץ במדינה, אל-אהרם, לא היו זמינים מחוץ למצרים אמש.

 

30 אחוז מהבלוגים - פוליטיים

"הבלוגרים של מצרים משחקים תפקיד בעל חשיבות הולכת וגדלה בהרחבת הטווח של השיח הפוליטי והחברתי המקובל, ושל ביטוי עצמי", נכתב במברק שסימנו 09CAIRO544, אשר נשלח משגרירות ארה"ב בקהיר ב-30.3.2009 ומנתח את הבלוגוספירה המצרית. במברק מצוין שבתחילת אותה שנה פעלו במצרים כ-160 אלף בלוגרים שכתבו בערבית ולעתים באנגלית. איש קשר מארגון לא-ממשלתי ששמו לא הוזכר העריך כי רוב הבלוגרים הם בני 20-35, וכי כ-30% מהם כותבים בעיקר על פוליטיקה.

 

"דיונים של בלוגרים בסוגיות רגישות, כמו הטרדה מינית, מתח עדתי והצבא, מייצגים שינוי משמעותי לעומת התקופה שלפני חמש שנים", נאמר במברק. "כתיבה בבלוג מאפשרת לצעירים מצריים לפרסם את דעתם בסוגיות חברתיות ופוליטיות בדרכים ש'אי אפשר היה לדמיין לפני חמש שנים'", מצוטט גורם עלום. במדיניות הזו לא כלולים בלוגרים שעולבים ישירות בנשיא מובארק או באיסלאם, והממשלה עצרה וכלאה בלוגרים שעברו את הקווים האדומים הללו.

 

המברק מציין כי בלוגרים לא שיחקו תפקיד משמעותי במקרה עדכני של סייבר-אקטיביזם המוני – שביתת העובדים בעיר אל-מחלה אל-כברה ב-6 באפריל 2008, שאורגנה דווקא דרך פייסבוק. מי שמתעניין בבלוגוספירה המצרית מוזמן לקרוא את המברק הזה במלואו.

 

עינויים ומכות חשמל לבלוגרים

איך פועלת מצרים נגד בלוגרים שיוצאים מהקווים? מברק 10CAIRO64 מה-12.1.2010 מספר: "מצב החירום של מצרים, שנמצא בתוקף כמעט ברציפות מאז 1967, מאפשר להפעיל את 'חוק החירום 1958', שמעניק לממשלת מצרים סמכויות נרחבות לעצור אנשים בלי להגיש כתב אישום, ולהחזיקם במעצר לזמן בלתי מוגבל" (מגיב 19, המצב אצלנו שונה לחלוטין, תודה לאל: אנחנו נתונים במצב חירום כבר מ-1948).

 

"בשני העשורים האחרונים, רוב המקרים שבהם הממשלה השתמשה בחוק החירום היו מכוונים נגד קבוצות איסלמיות קיצוניות אלימות כמו אל-ג'מעה אל-איסלאמיה והג'יהאד האיסלאמי המצרי, ופעילות פוליטית של האחים המוסלמים. עם זאת, ממשלת מצרים השתמשה בחוק החירום גם בכמה מקרים בזמן האחרון נגד בלוגרים ומפגינים בנושאי תעסוקה".

 

המסמך מספר כי הבלוגר והאקטיביסט מוסאד אבו פאגר נכלא בדצמבר 2007 אחרי שפרסם פוסט על בעיות של הבדואים בסיני, הבלוגר האני נאזיר נכלא באוקטובר 2008 בעקבות פוסטים שנחשבו פוגעניים כלפי הנצרות והאיסלאם, ובלוגר נוסף, ששמו לא הוזכר, נעצר והוחזק במעצר במשך כ-90 יום.

 

מברק 09CAIRO79, שנשלח ב-15.1.2009, מספר על האלימות המשטרתית הרווחת ועל השימוש בעינויים הן נגד פושעים רגילים, במטרה להוציא מהם הודאות, והן נגד פעילים איסלאמיים. תשומת לב מיוחדת ניתנת לחברי תנועת האחים המוסלמים, שעמדו בין השאר מאחורי שביתת הפייסבוק של ה-6 באפריל 2008. המסמך מציין:

 

"הבלוגר וחבר 'תנועת ה-6 באפריל' (שם מחוק) שהמשטרה עצרה ב-20 בנובמבר נכלל בקטגוריה הזאת, והממשל המצרי ככל הנראה מענה אותו כדי להפחיד חברי '6 באפריל' אחרים ולגרום להם לנטוש את פעילותם הפוליטית. ההערה של (מחוק) תואמת את זו של חבר '6 באפריל' (מחוק) על העינויים שהוא עבר ועל הטרדה מינית לכאורה שעברה אקטיביסטית של '6 באפריל' בידי המשטרה בנובמבר האחרון. בלוגרים המקורבים ל(שם מחוק) אמרו לנו שאחרי מעצרו הוא עונה קשות עם מכות חשמל ונזקק לאשפוז, ואולם כוחות הבטחון הפסיקו לענותו כשהתחיל לשתף פעולה".

 

המברק מספר גם על השימוש בפייסבוק כפלטפורמה ביקורתית אלטרנטיבית נגד המשטרה. בשלהי 2008 סיפר איהאב יוסף, מנהל הארגון הלא-ממשלתי "המשטרה והעם למען מצרים" ולשעבר פקיד בכיר במשרד הפנים המצרי, שקרא לציבור להציע פרויקטים שיסייעו לבנות אמון הדדי בין המשטרה לאזרחים, אולם לא קיבל כמות גדולה של הצעות. לעומת זאת, הוא סיפר כי דף הפייסבוק של הארגון, שסיפק פורום לתלונות הציבור על המשטרה, עורר הרבה יותר עניין.

 

"בסביבה בלוגרית שלעתים תכופות היא ביקורתית כלפי הממשלה, ממשלת מצרים פעלה באופן סלקטיבי נגד בלוגרים מסויימים", מצויין במברק. "במקרה האחרון, ממשלת מצרים עצרה שלושה בלוגרים צעירים הקשורים לאחים המוסלמים". שניים מהם נעצרו בשדה התעופה הבינלאומי קהיר כשחזרו מכנס בחו"ל, ואחד נעצר בביתו. השלושה ביקרו את המשפטים שנערכו לחברי האחים המוסלמים בבתי משפט צבאיים, והביעו תמיכה בעצורים מהתנועה. "מקורותינו", מדווח המברק, "מאשרים כי הממשלה המצרית חוששת מבלוגרים צעירים ומעורים טכנולוגית המקושרים לאחים המוסלמים בגלל היכולת שלהם לארגן תמיכה המונית בתנועה ולארגן עצרות ואירועים אחרים דרך האינטרנט".

 

איך שולחים סמס דרך ג'ימייל? >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנות, אמש. מצרים שיבשה את הגישה לאינטרנט כדי למנוע מהמפגינים להתארגן אונליין
צילום: רויטרס
מומלצים