המהומות: בחמאס חוששים מפגיעה בהברחות
ברצועת עזה חוששים כי תעשיית ההברחות ממצרים תיפגע, לאחר שכוחות צבא נוספים יוכנסו לסיני. בצה"ל עוקבים בדאגה אחר המתרחש, וחוששים כי גורמי טרור ינצלו את האנרכיה, וינסו להגביר את הברחת אמצעי לחימה דרך ציר פילדלפי
הנהגת חמאס ברצועת עזה הקפידה לשמור היום (שבת) על דממת אלחוט, בכל הנוגע למצב המידרדר במצרים. ב-48 השעות האחרונות לא נשמעה הצהרה או הכרזה של אף גורם רשמי ברצועה. אולם חילופי הירי הכבדים והעימותים שהתרחשו במשך היום בסיני, בין הבדואים לכוחות הביטחון המצרים, יצרו חוסר שקט ברצועה.
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים, הכתבות והתמונות - בעמוד מיוחד
- סולימאן מונה לסגן נשיא. 'בניו של מובארק נמלטו'
- בן-אליעזר: "אין חלופה למובארק"
- תיירים שהגיעו מקהיר: "תחושה של פחד ברחובות"
- היום הגורלי של המהומות / רון בן-ישי, פרשנות
-
נאום מובארק לא עזר: עשרות פצועים בקהיר
עדכונים שוטפים - בפייסבוק של ynet
עיקר החשש של התושבים ושל ההנהגה נובע מכך שמפעל ההברחות דרך המנהרות עלול להשתנות לרעה, בעקבות הזרמת כוחות צבא רבים לאזור. בחמאס משתמשים במנהרות באופן קבוע כדי להעביר ציוד אזרחי רב לרצועה, בכלל זה סולר שנועד להפעלת תחנות הכוח ברצועה, אחרי שהממשלה בעזה הודיעה זה מכבר כי היא מפסיקה את קניית הסולר מהרשות הפלסטינית. שינוי הסטטוס קוו בצד המצרי של המנהרות - משמעו פגיעה מיידית באספקת מוצרים אזרחים שמניעים את הכלכלה העזתית.
מפגינים בקהיר על משוריין (צילום: AP)
בעקבות האירועים מיהר סגן שר הכלכלה בממשלת חמאס, איבראהים ג'אבר, להרגיע את התושבים והודיע שנכון לעכשיו אין מחסור בדלק ברצועת עזה. כמו כן אמר ג'אבר, כי אין ולא צפוי מחסור במוצרי יסוד. "המצב ברצועת עזה לא השתנה, אני יכול להבטיח לכולם שהממשלה עוקבת אחר המכירות והקניות באופן רציף, כדי למנוע מסוחרים לנצל המצב ולקיים מונופול על מוצרים".
העימותים האלימים בחלקה המצרי של רפיח, שבמהלכן פוצצו הבדואים בניין של מנגנוני הביטחון של מצרים, העלו את הכוננות בצד הפלסטיני. כוחות המשטרה של ממשלת חמאס ברצועה הגיעו לחומה המפרידה בין רפיח הפלסטינית למצרית, לאחר שהתושבים התגודדו שם לשמע חילופי האש. בשלב מסוים הצליחו הבדואים לפוצץ מבנה שפער פתח בחומה ואנשי הביטחון של חמאס סגרו את האזור כדי למנוע הסתננויות או לחילופין בריחה של תושבים לצד המצרי.
חוששים שההברחות יגברו
גם בישראל עוקבים בדאגה אחר האירועים בקהיר. במערכת הביטחון יימשכו גם מחר הדיונים, לגבי ההשלכות האפשרויות של האירועים במצרים, ויבחנו צעדים מעשיים ראשונים. בצה"ל לא מפרטים דבר בנושא הרגיש, אבל קצינים המעורים בנעשה מודים כי לא ניתן יהיה להישאר אדישים למה שקורה בקהיר. מעבר להעמקת המעקב, יהיה צורך בפעולות ממשיות בשטח.
בהערכת המצב בראשות שר הביטחון אהוד ברק, שנערכה הערב, הוצגה תמונת המצב באשר לנעשה במצרים וכן תסריטי סיום שונים. בשנים האחרונות לא נתנה מערכת הביטחון, לרבות גופי המודיעין, משקל רב בתחזיותיה, לאפשרות להתרחשותם של אירועים מסוג אלה במצרים, דבר שגם הביא לפירוק אוגדות שתכליתן להתמודד בחזית המצרית.
יחד עם זאת, בחודשים האחרונים נערכו דיונים בנוגע ליום שלאחר סיום כהונתו של הנשיא חוסני מובארק, בשל מצבו הבריאותי, והאפשרות לשינוי קיצוני ביחסים בין שתי המדינות. בין היתר הוחלט גם להתייחס לאפשרויות אלה באופן של הכנת תכניות מבצעיות. הסכם השלום עם מצרים גרם לצה"ל להשאיר את התוכניות האלה עמוק עמוק במגירות, אפילו לגבי בניית הגדר בגבול שאמורה לעצור מסתננים - אך גם גורמי טרור. בניית הגדר החלה רק לפני שבועות ספורים ולא תסתיים לפני 2013.
בצה"ל התרכזו בשנים האחרונות בעיקר בזירה הצפונית, רצועת עזה וכמובן איראן. אפילו השקט היחסי בגדה המערבית הביא לקיצוץ משמעותי במספר הגדודים. קצינים בכירים שנשאלו בעבר על אופציה לפיה בצה"ל יצטרכו להוסיף את מצרים לתרחישי הייחוס, השיבו כי מדובר בתסריט שמוטב שלא יתרחש.
במסגרת הדיונים שנערכו הלילה, מסתכלים כעת במערכת הביטחון על אפשרויות כי גורמי טרור ינצלו את האנרכיה, וינסו במצב שנוצר להגביר את הברחת אמצעי לחימה דרך ציר פילדלפי, וכן לבצע פיגועים או להבריח גורמים עויינים בציר ה-ח'.
הגברת מודיעין
בשלב הראשון צפויים בצה"ל לבחון הגברת מודיעין וייתכן גם כי כוחות יוצבו לאורך הגבול המערבי. פעילות המצרים לאורך ציר פילדפלי הורחבה לאחרונה, לרבות בניית מכשולים שונים. עם זאת, בסיני המצרים היו פחות אפקטייביים. בכל מקרה, במצב הנוכחי במצרים, מקטין עוד יותר את תשומת הלב של מצרים בנושאים הרלוונטיים לישראל. בשלב הזה, מנסים להרגיע בצה"ל את החששות ואומרים ש אין השלכה ישירה של האירועים במצרים לאינטרסים
הביטחוניים בישראל. עם זאת, ברור מאליו כי יהיו גורמים בעלי אינטרס, שיבקשו לפעול במצב שכזה, ואז לא תהיה ברירה - אלא לשנות דפוסי פעילות.
גורם ביטחוני אמר כבר אמש ל-ynet ש"הפיכה במצרים עלולה לשנות את התפישה הביטחונית בישראל". מדובר בנושא רחב יריעה ומשמעויות, שטרם נדון בהרחבה בדיונים שנערכו הערב, אולם קצינים שמכירים את הפרטים אמרו כי צה"ל לא יוכל במצב שבו הוא נמצא כעת, הכולל אימונים נרחבים, קיצור שירות למילואים, פירוק יחידות וכדומה, גם לפעול בשגרה מול מצרים לא יציבה והמשמעות שאם אכן תתרחש הפיכה, יהיה צורך גם במהלכים דרמטיים בצבא.