נפגעים בעימות בין תומכי מובארק למתנגדיו
מאות אלפים מתעמתים בכיכר א-תחריר בקהיר, אחרי שהמתח בין תומכי הנשיא הפורש לבין אנשי האופוזיציה הגיע לנקודת רתיחה. השוטרים ירו גז מדמיע, צבא מצרים ירה באוויר והמפגינים משני הצדדים יידו אבנים במשך דקות ארוכות. לפחות 500 איש נפצעו, אל-ג'זירה דיווחה כי אדם נהרג
למחרת הנאום ההיסטורי שסימל את סוף עידן מובארק במצרים, הגיעו גם היום (ד') רבבות בני אדם לכיכר א-תחריר שבקהיר. בניגוד לימים האחרונים, התמלא המתחם, שהיה מזוהה יותר מכל עם מחאת האופוזיציה, בעשרות אלפי תומכיו של הנשיא הפורש, חוסני מובארק, למפגן כוח נגדי. על-פי הדיווחים, לפחות 500 בני אדם נפצעו במהלך העימותים, בהם הושלכו אבנים, נורה גז מדמיע והצבא ירה באוויר.
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
- צבא מצרים למפגינים: קולכם נשמע, שובו לשגרה בעקבות מובארק: נשיא תימן לא יאריך את כהונתו
- כיכר המדינה. תחריר הפכה למרכז המחאה בקהיר
- עמרו מוסא עם המפגינים: יש צורך בחילופי שלטון
- עדכונים שוטפים בפייסבוק של ynet
ההמונים פרצו את המחסומים שהוצבו בכניסות לכיכר, הניפו את תמונת פניו של מובארק ושרו שירים לכבודו. מהצד השני התייצבו תומכי האופוזיציה הרבים, שהסתדרו בקו הגנה בשני מחנות, זה מול זה. השסע בין שתי הקבוצות מעורר חשש מפני הידרדרות לכדי מלחמת אזרחים, במיוחד לנוכח האווירה המתוחה ומלאת האמוציות.
במקביל, התפרשו כוחות משטרה באזור בניסיון למנוע את המשך ההתלקחות בין הנצים. למרות העימותים והמכות מאנשי כוחות הביטחון, צועקים המפגינים כי לא יעזבו את הכיכר, עד שמובארק לא יפרוש מהשלטון. כתב אל-ג'זירה במקום דיווח כי צבא מצרים ירה באוויר, לאחר שבימים הראשונים של המהומות הקפיד לא להתערב. הרשת הקטרית אף דיווחה כי אדם נהרג במהומות, אך לדיווח זה עדיין לא ניתן אישור.
משליכים אבנים, ומתגוננים מהן. הכיכר הפכה לשדה קרב (צילום: רויטרס)
אחד המפגינים, ח'ליל בן ה-60, שוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס והאשים את תומכיו של מובארק ואנשי הביטחון הסמויים בגרימת המהומות האלימות. "אנחנו לא נעזוב, כולנו נישאר במקום".
יריבו הפוליטי של מובארק ומי שנחשב ל"מנהיג ההפיכה", ד"ר מוחמד אל-בראדעי, הביע דאגה מהמהומות והאשים את הממשלה המצרית בשימוש ב"טקטיקה של הפחדה". "החשש שלי הוא שהעימותים יובילו לשפיכת דמים", אמר ד"ר אל-בראדעי בשיחה עם BBC. בנוסף, הוא כינה את תומכיו של הנשיא מובארק "חבורה של בריונים".
תוצכי מובארק על גמלים בכיכר א-תחריר (צילום: AP)
זמן קצר יחסית, לאחר פרוץ העימותים הצהירו אנשי מפלגת "האחים המוסלמים" כי הם מסרבים שמובאק ימשיך בשלטון עד הבחירות לנשיאות בחודש ספטמבר. "העם דוחה את כל המהלכים שהציע אמש מובארק, ולא מוכן לקבל אף אלטרנטיבה", נמסר בהצהרה ששיחררו חברי המפלגה.
בניגוד לקהל תומכי האופוזיציה המצרית, שבולטים בו אינטלקטואלים רבים, סטודנטים, אנשי משפחה ואישי דת, קשה שלא להבחין באלו שהתייצבו להגן על הנשיא הפורש. אלה, שנראים מהמון העם, היו בדיוק אלו שאליהם כיוון אמש מובארק את דבריו בנאומו.
נראה כי זירת ההתגוששות הבאה במצרים היא המאבק על החזית התקשורתית ודעת הקהל ברחוב. מהרגע שנותקה חיבור לאינטרנט ואל-ג'זירה, עלה כוחו של מובארק, שלו השליטה על כלי התקשורת הממלכתיים שמהווים כלי חשוב בגיוס ההמונים לטובת הנשיא.
"מובארק, לך ועכשיו!"
בניגוד למה שסברו רבים, הרי שנאומו של מובארק מסמן דווקא את התאוששותו בחזית התקשורתית ומהווה יריית פתיחה בקרב ההסברתי נגד המפגינים. זו, אם כן, הסיבה שמאז אמש ממשיכה הטלוויזיה הממלכתית במצרים לשדר שוב ושוב את הנאום.
המסר הוא חד וברור ומכוון לא למפגינים, שבין כה וכה אינם מחוברים לטלוויזיה. הוא נועד להגיע ללבבות עשרות המיליונים המבוהלים שנותרו בבית, שבדיוק הם אלו שמובארק חפץ באמונם. רשת הטלוויזיה יוצאת לרחובות ומראיינת אזרחים שמביעים רצון בהישארות
מובארק בשלטון.
שליח ynet לקהיר צפה אמש יחד עם המפגינים בנאומו של מובארק ושמע בקולם בעיקר זעם. "זה נגמר, הצבא לא איתו והעם לא איתו - לא ניתן לו להישאר". אלו חלק מהדברים שאמרו רבים מהמפגינים בכיכר א-תחריר בקהיר.
בעת הנאום, רבים מהמפגינים עזבו את הכיכר ונצמדו למרקעי הטלוויזיה בבתי הקפה הפזורים מסביב ולמכשירי הרדיו. אולם, עוד לפני שהנשיא מובארק סיים את נאומו, שבו ההמונים לכיכר. המפגינים, בהם צעירים אמהות וילדים, הניפו דגלים, שרו וצעקו במלוא הכוח: "מובארק, לך ועכשיו!".