שתף קטע נבחר
 

חתן הנובל כהנמן הרצה על עלות האופטימיות

פרופסור דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל בכלכלה לשנת 2002 ומחלוצי תחום תורת ההחלטות, נשא במכללת רופין הרצאה בנושא "העלויות והתועלות של אופטימיות"

זוכה פרס נובל בכלכלה לשנת 2002, פרופסור דניאל כהנמן, השתתף היום (ה') במכללת רופין באירוע לציון הוצאת ספרו של פרופסור יוסי יסעור "גם לכם לא היו מים חמים? - מדריך למניעת כשלים בקבלת החלטות". פרופסור כהנמן, שהינו מחלוצי תחום תורת ההחלטות, דיבר על "העלויות והתועלות של אופטימיות" (Costs and Benefits of Optimism). ההרצאה שודרה בשידור חי ב-ynet.

 

כהנמן הוא פרופסור לפסיכולוגיה ומומחה לכלכלה התנהגותית, בעל אזרחות ישראלית ואמריקנית, יליד תל אביב. ב-1969 החל כהנמן בעבודה פסיכולוגית מחקרית משותפת עם הפרופסור לפסיכולוגיה עמוס טברסקי. את עיקר תשומת הלב הקדישו השניים לתהליכי שיפוט אינטואיטיבי של בני אדם בנסיבות כלכליות.

 

ב-1979 פרסמו השניים בכתב עת כלכלי יוקרתי את מאמרם: "ניתוח קבלת החלטות בתנאי סיכון", אשר זכה להד נרחב במחקר הכלכלי. במאמר הציגו תיאוריה פסיכולוגית-כלכלית אשר גרסה כי קיים פער גדול בין התיאוריה הכלכלית הטהורה לבין הדרך שבה פועלים למעשה בני אדם בנסיבות כלכליות. את קיומו של פער זה תלו השניים במניעים פסיכולוגיים, אשר אינם רציונלים בהכרח, ואותם הסבירו באמצעות תיאוריות ומודלים פסיכולוגיים (מתחום הפסיכולוגיה הקוגניטיבית). הטענה כי בני אדם אינם מקבלים החלטות כלכליות על בסיס רציונלי של שיקולים כלכליים טהורים היתה מהפכנית בתחום הכלכלה.

 

מחקרם של כהנמן וטברסקי נחשב עתה לאחת מאבני היסוד של המחקר בתחום הכלכלה ההתנהגותית. בשנת 2002 זכה כהנמן בפרס נובל בכלכלה (שאותו חלק עם ורנון סמית'). ועדת הפרס הכירה גם בתרומתו המחקרית של טברסקי, אשר נפטר ב-1996, ועל כן לא היה זכאי לפרס. 

 

פרופ' יוסי יסעור, בעל תואר דוקטור בתורת ההחלטות של בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד בארה"ב, הינו מרצה לתורת ההחלטות ולמנהל עסקים במרכז האקדמי רופין. בנוסף לכך הוא מעביר סדנאות בקבלת החלטות לרופאים, לשופטים, למהנדסים, למפקדים ולמנהלים, במוסדות שונים בארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים