שתף קטע נבחר
 

סופרבול XVL

יום ראשון הוא סופר סאנדיי, וההמונים כבר נוהרים לאיצטדיון הגדול בטכסס

כמובן שניתן לתרגם XVL ל-45. אבל מי שיכנה את הסופרבול מחרתיים "סופרבול 45", יתקל באותו מבט של פליאה כאילו כינה את 9/11 "היום התשיעי בחודש ספטמבר". הספורבול ישוחק ביום ראשון באיצטדיון הסופר-מודרני, מגה-גדול בכל אמת מידה אפשרית בארלינגטון, טכסס – האיצטדיון הסגור הגדול בעולם שבו מסך טלוויזיה היי-דפינישן הגדול בעולם – 60 יארד רוחבו, והוא נמתח מקו ה-20 יארד של קבוצה אחת עד קו ה-20 יארד של הקבוצה הנגדית. מחיר בניית האיצטדיון התקרב בצורה מסוכנת למיליארד וחצי דולארים. ביום ראשון הוא יארח את משחק הגמר הגדול בין AFC, פיטסבורג סטילרס, ואלופת NFC, גרין-ביי פקרס, שתי הקבוצות עם המסורת העשירה ביותר בפוטבול האמריקאי. ומה שעושה ממנו סופרבול אפילו יותר מגרה היא העובדה שהוא משחק בין שתי קבוצות המכונות קבוצות "צווארון כחול". המסורת של שתי הקבוצות היא פוטבול כפי שאלוהים התכוון שישוחק: "3 יארדז בכל נשיאת כדור, עם ענן אבק", כפי שכינה זאת פעם וודי הייס, מאמנה האגדי של אוהיו סטייט יוניברסיטי.

 


נהנה מיום גדול של מסירות. אהרון רוג'רס, הקוורטרבאק של גרין-ביי (צילום: רויטרס)

 

אפילו שמות הקבוצות מלמד מי הן: פועלי הפלדה (סטילרס) מבירת הפלדה של ארה"ב, פיטסבורג, מול מעמיסי החציר ועדרי הפרות והצאן והאורזים (הפקרס) מהעיר הקטנה גרין-ביי (110,000 תושבים) שבוויסקונסין. לי ישנה הרגשה נהדרת לפני המשחק. אילו שאלו אותי מה הציפיות שלי, אענה שכל מה שאני מבקש היא חזרה על המשחק האחרון בין השתיים (אבל לא בהכרח באותה תוצאה; מי הפייבוריטית שלי הוא סוד כמוס!) ב-20 בדצמבר, 2009. היה זה משחק שהזכיר לכל צופיו משחק גמר בפוטבול באולם סגור, מה שמכונה "ארינה פוטבול", כשעד הרגע האחרון היכה רעם אחרי רעם, מכת ברק אחרי מכת ברק. סטילרס זכו באותו משחק בתוצאה 36-37 כשנשארים כמה טיקים בלבד בשעון, והקוורטרבאק בן רות'ליסברגר מוצא את מייק וואלאס באינצ'ים האחרונים של האנד-זון, השטח בו חייבים לגעת בקרקע עם שתי כפות הרגליים בעת תפישת הכדור. המסירה הזו חתמה את הגולל על יום מסירות של 503 יארדים ע"י "ביג בן", 51 יארד בסך הכל מתחת שיא המסירות של כל הזמנים, שנקבע ע"י הקוורטרבאק האגדי נורם ואן-ברוקלין, בימים בהם בבית הלבן ישב הנשיא הארי אס. טרומן. אהרון רוג'רס, הקוורטרבאק של גרין-ביי, נהנה אף הוא מיום גדול של מסירות – 383 יארד אם לדייק, ומסירות ל-3 טאץ'-דאון. האחרון בא כשהיו רק שתי דקות לסיום, התוצאה 28-30 לפיטסבורג, וגרין-ביי פקרס החליטה ללכת על החלפה של שתי נקודות במקום הבעיטה המסורתית לנקודה אחת, מה שעשה מהתוצאה 36-30, גרין-ביי. ואז "ביג בן" עשה את השטיק שלו.

 

הכל גדול בסופרבול

אני לא יודע איך אתם מרגישים. לי ישנה הרגשה נהדרת לפני סופרבול XLV. למה ההרגשה טובה? כי הסופרבול ביום ראשון ב-6:30 שעון מזרח ארה"ב מבשל אצלי תכונה וציפייה כפי שהרגשתי לפני הקרב של שוגר ריי ליאונרד נגד מרווין הגלר ב-6 לאפריל, 1987, ה-"סופר-פייט" בסיזר פאלאס, קרב שלא אשכח לעולם בו הובטח לשוגר 11 מיליון פלוס אחוזי הכנסות, ולהגלר 12 מיליון פלוס – סכומים מטמטמי חושים אז. בנוסף לקרב הנהדר, לי היה זה יום חג כשעיתון "ידיעות אחרונות" שלח אותי לדווח על הקרב לכבוד מאמרי הראשון בעתון, שהעורכים החליטו לפרסם במוסף "7 ימים" במקום במדור הספורט. הקרב אז, כמו הסופרבול ביום ראשון, נתן מין הרגשה של קרב בין באטמן לסופרמן. אונלי דה בסט, בייבי. ופיסטבורג סטילרס וגרין-ביי פקרס נותנים לנו דה בסט.

 

תארו לכם ש-30 שניות מסך בטלוויזיה בזמן המשחק עולות יותר מהמשכורות השנתית של שון סושימן ומייסון קרוסבי, שני בועטי הפילד-גולס לשתי הקבוצות (30 שניות? 3.14 מיליון דולארים עלות למפרסם!). הכל גדול בסופרבול: האיצטדיון האדיר החדש שבנה ג'ונס בארלינגטון, טכסס; השידור ל-234 ארצות עולם (שיא עולמי ששובר את השיא האולימפי של בייג'ינג), הרעש, ההופלה, הכל.

 

עם גרין-ביי ופיטסבורג נחזה בפוטבול אמיתי: מלחמה בשוחות. נחזה בבולדוזרים אנושיים נעים בבוץ, במהירות של 5 קמ"ש, אפילו שהאיצטדיון בדאלאס לא ראה, ולא יראה בוץ לעולם. הכל זה שטיחים ודשא מלאכותי-טבעי, מין המצאה חדשה. אז איזה דשא זה, נשאל שיין דודלארי, האחראי על תחזוקת הדשא? "בוא נגיד כך: תביא לכאן כמה פרות, הן ילחכו את הדשא ואולי ינסו כמה שיבולים, אבל הן לא ישושו משמחה מהארוחה הזו". תודה מיסטר דודלארי, עכשיו הכל מובן.

 


פועלי הפלדה מפיטסבורג, בירת הפלדה של ארה"ב. הקוורטרבאק של הסטילרס (צילום: AP)

 

מה שיהיה לנו עם פקרס וסטילרס יהיה רחוק מלהיות קרב של כדורים ספירליים העפים למרחק 60 מטרים בדיוק של בלטה. במקום, יהיה לנו קרב התשה בין שתי קבוצות עם מסורת פוטבול מהעשירות בליגה, עם 18 אליפויות ביניהן (לפקרס 12, לסטילרס 6). זה קרב בין"ראשי הגבינות" (גרין-ביי) לבין "המגבות האיומות" (פיטסבורג). בין שתי קבוצות שאוהדיהן היו באים למשחק גם אם היה מתקיים באנקורג', אלאסקה, בטמפרטורה של 46 מעלות מתחת לאפס.

 

אבל השנה שתי הקבוצות לא בדיוק תפקדו כקבוצות עלית. הבה ונסתכל בהישגיהן העונה: לפיטסבורג ארבע הפסדים. לפקרס – שלא הגיעו לפלייאוף עד ליום האחרון של העונה הרגילה – יש שישה הפסדים. בכל 25 הסופרבולים האחרונים הייתה רק פעם אחת שלשתי הקבוצות גם יחד היו עשרה הפסדים. אז מה שיש לנו זה לא סופר-קבוצות, אלא קבוצות ששרדו את הליגה ונאבקות על כל דאון וכל כדור, בליגה שהייתה העונה מאד מעניינת ומהנה, אבל ליגה ללא קבוצה דומיננטית. מי נחשבו לקצת יותר "גדולות"? ניו-אינגלנד ואטלנטה. מה קרה להן? הן עפו כמו טילים ע"י קבוצות מספר שש בליגות (ב"קונפרנסים") שלהן. ומי נמצאת בקו הסיום? צדקתם! גרין-ביי עם דירוג של מספר 6 בליגה! ואני, תושב מיאמי ההולך למשחקי דולפינס באדיקות, זוכר טוב-טוב איך הקבוצה שלנו, עלובה ומשתרכת אי-שם עם רקורד של 9-7 (9 זה ההפסדים!) ניצחה בהארכה בלמבאו פילד בגרין-ביי, את פקרס, ונגד פיטסבורג המשחק לא נסתיים עד שהזיברות – שלא ידעו למי שייך הפמבל האחרון באנד זון – החליטו שיותר הגיוני לתת אותו לפיטסבורג.

 

אבל כל העבר הזה מתגמד כשלצופה הרגיל נשמעות המילים "גרין-ביי נגד פיטסבורג בסופרבול". משהו מהסוג של גלזגו סלטיקס נגד ריינג'רס בגמר הגביע, או מנצ'סטר יונייטד נגד צ'לסי בגמר הגביע האנגלי. הרייטינג יהיה בשמיים. עשרות אלפי אוהדים מתחילים לנחות בדאלאס מגרין-ביי ופיטסבורג, והמטוסים הפרטיים של מלכים ומלכות, נסיכים ונסיכות, ושייחים מערב הסעודית, דובאי וקטאר כבר נחתו בעיר. אם אין לכם כרטיס – תשכחו מזה. באי-ביי מציעים כרטיסים בעשרת אלפים ועשרים אלף דולר. סנאטורים ואנשי קונגרס מתחננים לכרטיסים שאינם, כי אין כסופרבול להראות לאומה איפה אתם עומדים בסולם העדיפות, החשיבות, והפופולאריות.

 

יום הסופרבול נחשב כבר מעל 40 שנה כיום חג אמריקאי לכל דבר. היום הנקרא "סופרבול סנדיי" ונרשמת בו צריכת האוכל השניה בגודלה אחרי חג ההודיה. 11 שידורי הטלוויזיה שנצפו ביותר בכל הזמנים, אחרי הפרק האחרון של הסידרה "מ.א.ש", הן כולן סופרבולים, כשהאחרון, בפברואר 7, 2010, בין ניו-אורלינס סיינטס ואינדיאנאפוליס קולטס, נצפה ע"י 106.5 מיליון צופים בארה"ב שבר את שיא הצפיה של כל הזמנים, כולל השיא ש"מ.א.ש" הציבה לפני 27 שנים.

 

גם עולם הפרסומות חוגג בסופרבול, שנחשב כיום כחג הפרסומות הגדול, היום שבו חברות-עתק כבאדווייזר, ג'נרל-מוטורס, ואחרות באותו סדר-גודל, מגלות בעת טיים-אאוטים והפסקות במשחק את הפרסומות החדשות שלהן. למחרת, החשובים בכתבי העת בארה"ב ובעולם, וכן אתרי האינטרנט החשובים, מדרגים את הפרסומות על פי איכותן, יעילותן, וההומור שבהן. כששלושים שניות פרסומת עולות מעל 3 מיליון דולר, כל שניית פרסומת גורמת לשבועות רבים של תכנון והכנה. במשרדים רבים בארה"ב וברחבי העולם ידברו ביום שני לא רק על המשחק, אלא גם על "נו, מה דעתך על הפרסומת של...?"

 

Meless888@hotmail.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יום הסופרבול הוא חג אמריקאי לכל דבר
צילום: MCT
מומלצים