אפקט מצרים: ר"מ עיראק חותך משכורתו בחצי
פרץ האלימות וההפגנות בתוניסיה, מצרים ותימן מדיר שינה מעיניהם של מנהיגים במדינות ערב. נורי אל-מליכי מודע לפערים הגדולים בארצו ולאבטלה המשתוללת והודיע על הצעד הפופוליסטי, לצד הבטחה כי לא יתמודד לכהונה שלישית
מנהיגי העולם הערבי בלחץ מגל המהומות וההפגנות: ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מליכי, הודיע אתמול (יום ו') כי בכוונתו להחזיר מחצית ממשכורתו השנתית, בצעד הנתפס בבגדד כניסיון להבטיח שבעיראק לא תקום תנועת מחאה דומה לזו שהתפתחה בתוניסיה, מצרים ותימן. בנוסף, אל-מליכי הצהיר כי לא יתמודד לכהונה שלישית בבחירות ב-2014.
מצרים על סף הפיכה - הדיווחים והתמונות בעמוד מיוחד :
- התהפכו היוצרות: מבריחים סחורה מעזה למצרים
- אלפי מפגינים ברפיח; אירופה: להתחיל השינוי כעת
- "יום העזיבה": המונים בתחריר, הצבא תופס פיקוד
- יומן מסע בקהיר: "איש עם נונצ'קו מנופף לשלום"
- נשארים עם היד על הדופק גם בפייסבוק של ynet
בראיון לסוכנות החדשות הצרפתית AFP, אמר אל-מליכי שבכוונתו לשנות את החוקה העיראקית כדי שלא תאפשר לראש ממשלה לכהן יותר משתי כהונות. "שמונה שנים מספיקות לראש ממשלה לקדם אג'נדה", אמר אל-מליכי, שעומד בראש ממשלת עיראק מאז 2006.
החלטתו של ראש הממשלה לקצץ בשכרו התקבלה בתדהמה, בין היתר לאור העובדה שהוא סירב במשך 5 השנים שבהן הוא מוביל את עיראק לחשוף כמה הוא משתכר. על-פי הערכות שונות מדובר בסכום של 360 אלף דולר לשנה לכל הפחות.
אל-מליכי הסביר את המהלך הפופוליסטי כניסיון "לצמצם את הפער בין עשירים לעניים". זאת, על-רקע המצב הכלכלי הקשה במדינה והפסקות החשמל והמים הבלתי פוסקות. "בכוונתי להפחית 50 אחוז ממשכורתי החל מהחודש הזה. זו התרומה שלי כדי לצמצם את פערי השכר בין פקידי המדינה. המהלך הזה יסייע לצמצם את ההבדלים ברמת החיים של המעמדות השונות בחברה", אמר אל-מליכי.
הצעדים של ראש הממשלה פורסמו אחרי מטיפים עיראקים, שיעים וסונים, הזהירו את הממשלה כי אי טיפול בעוני, בדיכוי ובשחיתות יובילו להתקוממות עממית נוסח מצרים, תוניסיה ותימן. "כל הממשלות - אפילו אלה שאימצו את הדמוקרטיה - צריכות ללמוד את הסיבות שהובילו לזעם העממי המדהים נגד המשטרים במדינות הללו. הן צריכות להפיק את הלקחים ממה שקרה", אמר השייח עבד אל-מהדי אל-כרבליה, נציגו של האייטוללה השיעי עלי אל-סיסטאני.
מאז החלו המהומות הנרחבות בתוניסיה, מצרים ותימן - נערכו בעיראק הפגנות מצומצמות נגד השחיתות הפושה במנגנוני הביטחון, נגד האבטלה הגואה ובעיות הקשות באספקת החשמל והמים. נתוני הממשל האמריקני מצביעים על-כך שכ-30 אחוז מהעיראקים מובטלים וכי הבתים ברחבי המדינה זוכים בממוצע לשלוש שעות ביום של מים וחשמל.
"ראינו את ההתקוממות בתוניסיה, אך השירותים שם טובים יותר שלנו", סיפרה אחת המפגינות, וויסאם סאביר בת 45, שלקחה חלק בהתגודדות קטנה במרכז בגדד. "הבעיות של עיראק חמורות בהרבה באלה של שכנותיה הערביות. איפה הדמוקרטיה והחופש שהבטיחו לנו? עיראק היא עוד דיקטטורה".