יש גם מרוויח מפיצוץ צינור הגז: יצחק תשובה
ישראל רוכשת גז ממצרים בהיקף שמוערך בכ-10 מיליון דולר לשבוע. כל עוד אספקת הגז מושבתת, רוב הרכש יעבור למאגר ים תטיס. גורמים במשק האנרגיה מעריכים שהחברות יאיצו את פיתוח תמר וגם יסכימו להצעת המדינה לגייס להן כסף לשם כך
בעלי מאגר הגז ים תטיס - חברת דלק הישראלית שבשליטת יצחק תשובה ונובל אנרג'י האמריקנית - צפויים לרשום מהפסקת אספקת הגז ממצרים לישראל הכנסות בהיקף של מיליוני דולרים ועד כ-10 מיליון דולר בשבוע. כך מעריכים גורמים בכירים במשק האנרגיה, בעקבות הפגיעה שהתרחשה אתמול (ש') בבוקר בצינורות הגז לירדן בסיני, שהפסיקה גם את האספקה לישראל, למשך שבוע לפחות.
בשוק ההון מעריכים כי מניות חברות הגז והנפט יזנקו היום (א') בבורסה בתל-אביב, גם עקב הרווח המיידי הצפוי להן מהפגיעה בצינור, וגם על רקע הכאוס במצרים והחשש לפגיעה עתידית ארוכת טווח באספקה ממנה.
חברת החשמל מייצרת כיום כמחצית מהחשמל שלה בגז טבעי, וכ-40% ממנו נרכשים ממצרים. השאר מגיע ממאגר ים תטיס. על פי הערכות, משלמת חברת החשמל לבעלת הגז המצרי, EMG, כ-10 מיליון לשבוע. עדיין לא ברור כמה מתחנות הכוח של חברת החשמל יופעלו השבוע בגז טבעי וכמה מהן יעברו להפעלה בסולר, מזוט ופחם. החברה תנסה להפעיל כמה שיותר תחנות בגז, גם בגלל הנזק הסביבתי שגורמות החלופות ובעיקר בגלל שכולן יקרות יותר.
במאגר ים תטיס נמצא גז בכמות שתספיק עד סוף 2013 אם אספקת הגז המצרית תחודש ותמשיך כרגיל, ועד סוף 2012 אם המאגר יהפוך לספק יחיד. בעלי המאגר מחזיקים גם במאגרי תמר ולוויתן, אך מאגר לוויתן ייכנס לפעולה רק לקראת סוף העשור ותמר רק לקראת 2014.
כתוצאה מכך, עלול להיווצר, במקרה של הפסקת אספקת הגז המצרית, "חור" באספקת הגז הישראלית, שבו, בשנת 2013, לא יהיה גז בארץ וכל תחנות הכוח יופעלו בחלופות יקרות - ומזהמות.
כדי למזער את הסכנה למשק, פנה השבוע שר התשתיות, עוזי לנדאו, למנהלי שותפויות הגז הישראליות, וביקש מהן להאיץ את פיתוח תמר. השותפויות, שעד כה איימו שאם מסקנות ועדת ששינסקי הם יעכבו את פיתוח תמר, הודיעו ללנדאו כי יאיצו את העבודה. יש לציין כי המלצות הוועדה קובעות כי אם תמר יופעל עד 2014 הוא יקבל הנחה במיסוי הגז.
אחד הגורמים המעכבים את הפעלת תמר היא העובדה שהשותפות טרם הצליחו למצוא לו מימון. מאחר ובלהט הוויכוח על המלצות ששינסקי, טענו החברות כי הדיונים על המיסוי מעכבים את מציאת המימון, הודיע שר האוצר, יובל שטייניץ, כי המדינה מוכנה לגייס לחברות את הכסף למימון המאגר. החברות הודיעו לשטייניץ כי אינן רוצות במימון, אך ההערכה היא שכעת יסכימו לקבל אותו.
נערכים להפסקת האספקה המצרית
בתוך כך, כינס שר התשתיות לנדאו הערב את אנשי המשרד ואת גורמי האנרגיה והתשתית לדיון הערכת מצב בעקבות הפסקת הזרמת הגז.
בדיון עלה כי בשלב זה על המשק הישראלי להיערך למספר ימים ללא אספקת גז טבעי ממצרים. כמו כן דווח כי עקב האירוע תוגברה האבטחה סביב מתקני התשתית השונים. בימים הקרובים ימשיכו במשרד התשתיות הלאומיות לעקוב אחר האירועים ולהיערך בהתאם, על מנת לשמור על אספקת חשמל סדירה אמינה ויציבה למשק הישראלי.
יש לציין כי בתרגיל שנערך לפני מספר חודשים, תורגל תרחיש של הפסקת הזרמת גז טבעי ממצרים למשק הישראלי. בעקבות התרגיל, שופרה היערכות משרד התשתיות הלאומיות וגופי התשתית, למצב של שיבושים באספקת הגז.
לדברי לנדאו: "ישראל ערוכה מבעוד מועד למצבים של הפסקת אספקת גז, וקיימת אפשרות מיידית לעבור למקורות אנרגיה חלופיים. בשל ההיערכויות המוקדמות של משרד התשתיות הלאומיות והחברות הקשורות בו, לא צפוי שיבוש באספקת החשמל".
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל ערוכה מבעוד מועד למצבים של הפסקת אספקת גז ויש לה תוכניות חלופיות למצבים כגון אלה.
"בימים הקרובים מתכננת החברה להגביר את השימוש בסולר, פחם ומזוט להפעלת היחידות בתאום עם הרשויות הרלוונטיות. יודגש כי אספקת החשמל ממשיכה כסידרה ולאור הערכותה המוקדמת של החברה, אנו לא צופים בעיות באספקת החשמל ללקוחות".
משותפויות הגז לא נמסרה תגובה.