52%: הכי תורמים לצה"ל - הדתיים
האלוף נווה היה עשוי להיות הרמטכ"ל הדתי הראשון וסקר ynet-גשר מגלה כי חילונים רבים היו דורשים ממנו הצהרת נאמנות לממשלה לפני ההלכה. עם זאת, רוב האוכלוסייה רואה בציבור הדתי כתורם ביותר לצבא, ומי הכי פחות? התל-אביבים
לתפקיד הרמטכ"ל ה-20, כך נראה, כבר לא יתמנה אדם דתי, אבל מתברר שגם כך חובשי הכיפה הסרוגה נתפסים כחיילים שתורמים לצה"ל יותר מאחרים. סקר ynet ועמותת "גשר" מגלה כי למעלה ממחצית הציבור בחר בהם כאוכלוסייה שתורמת ביותר לצה"ל, מבין שש קבוצות שונות.
סקר ynet-גשר נערך על ידי מכון המחקר "פאנלס" בקרב 503 מרואיינים – מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית עומדת על 4.4%.
בחלק הראשון של הסקר התבקשו המשתתפים לבחור בקבוצת אוכלוסייה אחת או יותר שלדעתם "תורמת הכי הרבה לצה"ל". 52% מהנשאלים בחרו בדתיים, 36% בקיבוצניקים, 31% בתושבי הפריפריה, 13% במתנחלים, 10.5% בעולים החדשים ו-4% בלבד בתל אביבים.
מניתוח התוצאות עולה כי הדתיים (97%), החרדים (85%) והמסורתיים (47%) בחרו במקום הראשון את החיילים חובשי הכיפה הסרוגה, ואילו החילונים מיקמו אותם שניים לקיבוצניקים, בהפרש קטן (42.5% ו-44.6% בהתאמה).
נאמנות כפולה לרמטכ"ל דתי?
על השאלה "האם לדעתך יכול להיות רמטכ"ל דתי לצה"ל?" השיבו 58% כי "לא צריכה להיות כל בעיה", לעומתם 25% סבורים שהדבר אפשרי בתנאי שהמועמד יצהיר שהחלטות הממשלה מחייבות אותו יותר מכל פסק הלכה, ו-17% שוללים את מינויו בגלל "נאמנות כפולה".
פילוח להגדרות דתיות מלמד כי רוב החרדים (92%), הדתיים (91%) והמסורתיים (67%) רואים במינוי חובש כיפה לתפקיד הרמטכ"ל מהלך טבעי שאין להתנות אותו בהצהרת נאמנות לחוק, וגם אצל החילונים (46.5%) הייתה זו התשובה הנפוצה ביותר. 32.4% מהאחרונים תמכו בדרישה להצהרה כזו.
פרק נוסף בסקר בחן את מידת הביטחון שיחושו אזרחי ישראל במידה שמרבית מפקדי צה"ל הבכירים יהיו דתיים. 58% אמרו כי יבטחו בפיקוד העליון של הצבא, 24% חוששים ממצב זה, ו-18% חסרי דעה בעניין זה.
גם בשאלה זו מביעים רוב החרדים (92%), הדתיים (96%) והמסורתיים (67%) אמון בקצינים חובשי הכיפה, וגם אצל החילונים (47%) אפשרות זאת הייתה הנפוצה מבין השלוש.
"הצבא - מקום המפגש המרכזי"
מנכ"ל עמותת גשר, אילן גאלדור, התייחס לממצאים: "למעלה ממחצית הציבור רואה בדתיים הלאומיים את
הקבוצה שתורמת הכי הרבה לצה"ל. באותה נשימה, מהסקר עולה ששליש מהחילונים חוששים מדתיים בפיקוד הבכיר של הצבא.
"אנו בגשר רואים בצה"ל את המקום המרכזי שבו נפגשים דתיים וחילוניים באופן בלתי אמצעי. רק על ידי מפגשים אלו יפחת הפחד וירדו המחיצות. היישום של שיתוף הפעולה בין האוכלוסיות בצבא מהווה מודל גם לחיים שאחרי הצבא. למרות הפערים, אנו בגשר, נמשיך להפגיש את האוכלוסיות לבניית חברה מתוקנת ושוויונית".