האחראים למותה של עובדת ברולדין לא ייכלאו
ב-2008 נהרגה איריס מנצור מתחת למעלית. בימ"ש קיבל את הסדרי הטיעון וגזר עבודות שירות ומאסר על תנאי על הבעלים והאופה, למרות שקבע כי ברשלנותם היו אחראים למותה. בין היתר חיברו את מתקן ההרמה בסרט הדבקה. האב: "הכל מושחת"
עבודות שירות ומאסר על תנאי - זה העונש שנגזר היום (ב') על הבעלים של סניף רולדין ברעננה בשנת 2008 ושל אופה במקום, שהורשעו במסגרת עסקת טיעון - באחריות למותה של העובדת איריס מנצור ז"ל, בת 30, לפני שלוש שנים. הבעלים, גיל ואתורי (42), נידון לארבעה חודשי עבודות שירות, לאחר שהורשע בגרימת מוות ברשלנות. האופה, שמאי סעדייב (39), שהפעיל את המעלית שפגעה בהרוגה, נידון למאסר על תנאי ולקנס של 1,000 שקלים.
בבית המשפט השלום בכפר-סבא התבררה העובדה המדהימה שסל ההרמה, שהשתחרר וצנח על ראשה של מנצור, היה מחובר בסרט
הדבקה ובחוט ברזל. ואתורי וסעדייב, כך נקבע, הבחינו בכך שהאונקל השתחרר מטבעת סל ההרמה, ובידעם שחסר מנגנון נעילה, חיברו את הסל לאונקל בסרט הדבקה ובחוט. בעל העסק גם לא דאג לתקינות מכונת ההרמה, לא לבדיקת המכונה ולא להדרכה ראויה. האופה סעדייב הידע שהמכונה חוברה בסרט הדבקה, ולמרות זאת הפעיל אותה.
"ואתורי היה ער באופן קונקרטי לחסר במנגנון הנעילה שתפקידו למנוע השתחררות האונקל מטבעת סל ההרמה, והיה שותף למעשה חסר האחריות של חיבור הסל לאונקל באמצעות סרט הדבקה וחוט ברזל קודם לתאונה", נקבע בהחלטת בית המשפט.
השופט מיכאל קרשן כתב עוד בגזר הדין, כי "מעשיהם ומחדליהם של הנאשמים אינם קלי ערך בעיני. הנאשמים ובעיקר ואתורי יצרו במעשים ומחדלים אלה סיכון ממשי לחיי אדם, סיכון אשר למרבה הצער התממש והביא למות המנוחה. הנאשמים, ובעיקר ואתורי, עבדו בעסק שכלל מכונת הרמה, מבלי לדאוג לאמצעים המינימליים להבטחת ביטחון המשתמשים באותה מעלית".
סניף רולדין בו אירע האסון (צילום: צביקה טישלר)
מוסיף השופט וקובע כי "כל מי שעיניו בראשו יכול היה להבין כי מדובר במתקן שהפעלתו מסוכנת". למרות הדברים הללו, נגזר על הבעלים מאסר בפועל בן ארבעה חודשים, שירוצה בעבודות שירות. בנוסף גזר עליו השופט עונש מאסר על-תנאי למשך ארבעה חודשים וקנס בגובה 12 אלף שקלים. השופט הסביר כי "העונש המוסכם על הצדדים ביחס לואתורי הולם ומאוזן. נלקחו בחשבון הפגיעה בקדושת החיים, מידת אחריותו של ואתורי לתאונה הקטלנית, הודייתו, על נטילת האחריות והבעת החרטה שבה, היעדר עבר פלילי, העובדה כי בני משפחת המנוחה פוצו בהליך אזרחי (אם כי התשלום הועבר להם על-ידי חברת הביטוח, וואתורי שילם רק את סכום ההשתתפות העצמית), וכן קשיים ראייתיים בהם נתקלה המאשימה, הגם שפרשת התביעה הסתיימה".
סעדייב נידון לארבעה חודשי מאסר על תנאי ולקנס בגובה 1,000 שקלים. בעניינו קובע השופט כי העונש שלו, שנקבע אף הוא בהסדר הטיעון, "מעורר קושי". סעדייב הוא עובד זוטר שפעל לפי הנחיית הממונים עליו, לרבות מנצור, "אלא שהוא היה זה שלחץ על כפתור מתקן ההרמה ומעשה זה היה המעשה הישיר האחרון בשרשרת המעשים והמחדלים שגרמו למות המנוחה, וזאת זמן לא רב לאחר שנוכח במו עיניו במצבו הרעוע של מתקן ההרמה".
השופט החליט בכל זאת לאמץ את הסדר הטיעון שלו, משום שפעל לפי הנחיותיו של בעל העסק, "גם בכל הקשור לתיקון השערורייתי שביצעו השניים בחיבור האונקל לטבעת סל ההרמה. כל אלה מפחיתים עד מאוד מאחריותו של סעדייב לעבירה בה הורשע".
בגזר הדין כתב השופט, כי לסעדייב עבר פלילי לא קל, בעיקר בעבירות רכוש, אך גם בעבירות של הפרעה לשוטר, סמים, הטרדה מינית ועוד. הוא ריצה בעבר עונשי מאסר קצרים.
בתגובה לגזר הדין אמר אביה של איריס מנצור, יחיאל שרעבי, הפנה אצבע מאשימה לרשויות. "הכול מושחת פה במדינה. ידעתי שזה
יהיה הסיפור, מהרגע שאמרו לי שיכול להיות שיהיה הסדר טיעון. אני המום, אני לא יודע מה שקורה פה במדינה. הכסף מניע כאן הכול".
האב, שלא היה באולם בית המשפט, אמר ל-ynet כי בית המשפט קבע שהשניים אשמים במות בתו. "אז בית משפט מזכה את מי שהוא קבע שהוא אחראי למוות? זה לא מצחיק, אלה חיי אדם. האחראים היו צריכים ללכת למאסר בפועל. בתחילה לא היה לי ספק שכך יהיה, אך במדינה הזו אני לא יודע מה קורה".