שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

ארה"ב מרככת עמדה: אסור שמובארק יעזוב כעת

למרות הקריאות לפרישתו של נשיא מצרים מתפקידו, מאחורי הקלעים נעשים מאמצים "להשתמש" במובארק כדי למנוע ואקום פוליטי שאליו ייכנסו האחים המוסלמים. העיתונאי קרל ברנסטין: מובארק יישאר נשיא דה-יורה אך לא דה-פקטו ובינתיים סולימאן יקדם את הרפורמות. קלינטון: עזיבת מובארק כעת - מסוכנת

ארה"ב הרשמית קראה עד-כה לנשיא מצרים, חוסני מובארק, להיענות לדרישות המפגינים ולפרוש מתפקידו, אולם מאחורי הקלעים מנהלת מחלקת המדינה מגעים קדחתניים דווקא להשאיר את מובארק בתפקידו - לפחות לעת עתה. העיתונאי קרל ברנסטין, מגלה באתר החדשות "דיילי ביסט" כי וושינגטון מנהלת מאמצים להשאיר את מובארק בתפקידו כנשיא חסר סמכויות לפי שעה, כדי לעכב את התיקונים החוקתיים באופן שיבטיח כי "האחים המוסלמים" לא יהפכו לכוח פוליטי מוביל במצרים.

 

מצרים על סף הפיכה - הדיווחים והתמונות בעמוד מיוחד :

עדכונים שוטפים על מצרים גם בפייסבוק של ynet 

 

חיזוק לדבריו של ברנסטין מגיע היום (יום ב') מכיוונה של מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, שאמרה עם שובה לוושינגטון מוועידת הביטחון במינכן כי עזיבה מיידית של מובארק "עלולה לסבך" את האתגר העצום שבהפיכת מצרים מאוטוקרטיה לדמוקרטיה.

 

קלינטון ציינה כי הממשל "ממוקד כעת יותר בהשגת העברה מסודרת של השלטון" מאשר בעזיבתו המהירה של מובארק. עם זאת, היא שבה ובירכה על החלטתו של מובארק שלא להתמודד שוב לנשיאות, על החלטת בנו גמאל לעזוב את המערכת הפוליטית ועל המגעים שמנהל המשטר עם האופוזיציה.

 

צילום: רויטרס

 

זה היום השני שסגן נשיא מצרים, עומר סולימאן, מקיים מגעים עם נציגי אופוזיציה בניסיון להביא לסיום ההפגנות ולהרגעת המתיחות בין הצבא לבין המפגינים. לדברי ברנסטין - זוכה פרס פוליצר ואחד מחושפי "פרשת ווטרגייט" בתחילת שנות ה-70 - מחלקת המדינה מנסה לנצל את המגעים הללו כדי להשיג הסכמה וקונצנזוס בינה לבין מנהיגים ערביים אחרים במזה"ת החוששים מהשתלטות איסלאמית, פוליטיקאים מצריים, אנשי עסקים ואנשי תרבות המזוהים עם המפגינים בכיכר א-תחריר.

 

ברנסטין מדגיש כי במסגרת התוכנית של מחלקת המדינה יישאר חוסני מובארק בתפקידו כנשיא זמני, חסר סמכויות, השולט במצרים דה-יורה בלבד, עד שמנגנון פוליטי חדש הכולל חוקה חדשה יאושר ותאפשר את העברת השלטון באופן שקט ומוסכם. לדבריו, אחד מקורות החשש העיקריים בוושינגטון הוא יו"ר הפרלמנט, פתחי סורור, שלפי החוקה הנוכחית אמור להיות מחליפו של מובארק. בוושינגטון מתארים את סורור כדמות "מושחתת, רודפת בצע, שעוינת את האינטרסים של ארה"ב ושל תומכי הדמוקרטיה במצרים".

  

לפי התוכנית האמריקנית, מובארק אמור לפרוש דה-פקטו מתפקידו בתוך כמה ימים וייתכן שאף יוצא מארמון הנשיאות. לאחר מכן, יועבר כובד המשקל אל המגעים שמקיים סולימאן עם נציגי האופזיציה. הממשלה הזמנית תעמול על תיקון החוקה ותקנות החירום, תביא אותם לאישור הפרלמנט ותקבע מועד לבחירות. התיקונים הללו אמורים למנוע מצב של "דלת פתוחה" שתאפשר לאחים המוסלמים לדרוש את תפקיד יו"ר הפרלנמנט.

 

"חלק מהקושי היא התפיסה שאם מובארק יילך הבעיה תיפתר" אמר גורם בוושינגטון המקורב לנושא. "מובארק כבר שייך להיסטוריה, אך הסוגייה האמיתית היא איך לבנות גשר ולקבל תוצאה יציבה ששומרת על עקרונות דמוקרטיים ולא משאירה דלת פתוחה לאחים המוסלמים. המטרה שלנו היא לייצב את המצב באופן שהמצרים יכולו להביע את עצמם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. נשיא אך ללא עוצמה
צילום: AFP
יקדם את התוכנית. סולימאן
צילום: רויטרס
מומלצים