שתף קטע נבחר

ניצחון הכלניות: למרות העיכוב, עכשיו הן כבר פה

החורף השחון אומנם עיכב את פריחתן, אבל השבוע הן כבר החלו לצוץ על פני האדמה. קבלו את הכלניות בשלל צבעים, שבשבועות הקרובים יציפו את אזורי הפריחה, בעיקר בצפון

עד לפני עשר שנים הן היו אלמוניות. כלניות בכל צבעי הקשת של לבן, סגול, ורוד, תכלת ואדום שהסתתרו בין עצי האיקליפטוסים לצד כביש הסרגל. מי שידע את הסוד היו טייסי המטוסים הקלים שהמריאו ממנחת מגידו וראו את מרבדי הצבע מבצבצים בין הצמרות. אליהם הצטרפו תושבי העמקים שהעבירו את המידע מפה לאוזן. הם נהגו לצאת לטיולי טבע בשיא החורף כדי לצפות בתופעת הטבע הייחודית שמתרחשת על סף ביתם.

 

לפני כעשר שנים החלה קק"ל, שאחראית על השטח היערני באזור, לטפל, לטפח ולסדר את האתר למטיילים. הוכשרו שבילי הליכה מסודרים והכלניות הפכו לשיחת הכפר. כמות המבקרים גדלה משנה לשנה, ונוספו חבלים דקים שתוחמים את השטחים כדי למנוע נזקים. השבילים רופדו ברסק עצים שמורכב משבבי גזעים ואצטרובלים בצורה עיצובית שמוסיפה חן לאתר.

 

לפני מספר שנים הוגשה תוכנית להרחבת מנחת מגידו ומתחם הכלניות עמד בסכנת הכחדה. קק"ל הצליחה לעצור את תוכנית ההרחבה והכלניות ניצלו. בתחילת נובמבר 2010 החלו לשפץ את כביש 75 הסמוך למנחת. כלים כבדים קרצפו במשך הלילה את האספלט הישן ו"הרסק השחור" הועמס על 12 משאיות. לפנות בוקר, בתום העבודה הם חיפשו מקום לשפוך את הפסולת ובחסות הדמדומים ועצי האיקליפטוסים הם כיסו בהר שחור שטח גדול שמתחתיו שכבו הגיאופיטים של הכלניות וחיכו לבוא הגשם.


עמדו בסכנת הכחדה. כלנית אדומות (צילום: עופר וילנצ'יק, קק"ל)

 

שלי בן ישי, יערן קק"ל, שהגיע לשטח בבוקר חשש שקבלן מע"צ יפנה את האספלט ו"יגלח" את פני השטח יחד עם הגיאופיטים של הכלניות. התקשורת שדיווחה על הפגיעה בטבע הניעה את הגלגלים במהירות, וכבר בבוקר שלמחרת התייצבו עובדי מע"צ מלווים בפועלים כדי לפנות את רסק האספלט.

 

הכלניות זכו לטיפול קוסמטי מוקפד. הערימה השחורה הוסרה בשלבים. עד לגובה 15 סנטימטרים עבדו כלים כבדים. השלב הבא היה עם בובקט (כף ללא שיניים) שגרף את השטח עד לגובה 5 סנטימטרים והשאר בעבודה ידנית של מגרפות. החלקיקים הקטנים שנותרו נאספו אחד אחד עד שהאדמה חזרה לצבעה הטבעי. בשבועיים האחרונים החלו לצוץ העלים והכלניות הוכיחו שוב שהן בלתי מנוצחות.

 

צבע הכלנית תלוי באקלים ובסוג הקרקע

החורף השחון עיכב את פריחתן גם בשטחים שלא נפגעו אבל השבוע הן כבר החלו לצוץ על פני האדמה. מטיילים שאוהבים לחוות את הפריחה בשלביה הראשונים יוכלו לראות בימים הקרובים את הכלניות שפרחו בשלל צבעי הקשת. שפע העלים הירוקים, שמכסים את האדמה, מרמזים על המרבד הסמיך שיכסה את האזור בשבועות הבאים. כשנכנסים למנחת מגידו משביל הגישה המרכזי נחלקת חורשת האיקליפטוסים לצד דרומי וצד צפוני. בכל צד ישנו מסלול הליכה מעגלי ובצד הצפוני ישנן גבעות מלאכותיות שמאפשרות מבט מן הגובה אל משטחי הפריחה.

 

יער האיקליפטוסים שימש בעבר כחומר גלם לרפתות ולבניית תומכות עץ במטעים וסייע גם בהורדת מפלס מי התהום באזור והפחתת רמת המליחות של האדמה. הכלניות החלו לפרוח והתרבו במהלך השנים. דווקא הכלנית האדומה שהיא הנפוצה והשכיחה ביותר בארץ, נדירה במנחת מגידו. ההשערה היא שתנאי האקלים והקרקע הם אלה שמניבים את הגוונים המיוחדים של הכלניות שאופייניות לאזור.

 

  • איך מגיעים: מכביש הסרגל מספר 65 פונים על פני השילוט למנחת מגידו.


לא כולם ידעו עליהן. כלניות במנחת מגידו (צילום: רונית סבירסקי, קק"ל)

 

דרך נוף יער בית קשת: פריחה, מצפורים ותצפיות

מספר אזורים סמוכים שמציעים ריכוזי כלניות, הם דרך נוף יער בית קשת, יער בלפור ודרך נוף קריית אתא.

 

בדרך נוף יער בית קשת, שאורכה כ-18 קילומטרים, ישנו שילוט הכוונה, מצפורים וחניונים לבילוי בחיק הטבע. הדרך יוצאת ממחנה שמשון אל חניון מלכת הולנד ועוברת בצל עצי אורן. משם למצפור וחניון קטן בשם "תרען" בדרך העולה לרכס הרי נצרת עם תצפיות נוף לחרמון, הר כנען, מירון והכרמל. ממשיכים לחניון ומצפור בית היערן שניצב בלב חניון פיקניק וממנו יוצא שביל הליכה קצר שמוביל למצפור.

 

תצפית פנורמית על יער אלוני בית קשת ולעבר גבעת המורה, התבור, הגלבוע, רמת כוכב ורמת יבנאל. משם אל מצפור אלוני בית קשת, תל גובל וחניון אלון, ממנו יוצא "שביל הטרשים" הטבעתי שבסמוך אליו ניתן לראות אזורי פריחה. ממשיכים לנחל אזנות המתחבר לערוץ נחל השבעה מצפון לקיבוץ בית קשת חוצים יער אלונים בתצורת יער פארק אשר ניתן להבחין במרבדי כלניות בינות עצי האלון, ומשם להמשיך למצפור התבור והאורנים המנדטוריים למרגלות הר דבורה.

 

היעדים הבאים הם חניון נחל ברק, חניון הר דבורה וחניון ומצפור יער צ'רצ'יל שמתנשא לגובה 350 מטרים מעל פני הים. ממנו נשקפת תצפית לעבר בקעת כסולות ,עמק יזרעאל גבעת המורה, הגלבוע, הר אמיר וצפון הרי השומרון, ובצמוד אליו מצוי חניון קטן.

 

  • איך מגיעים: מכביש עפולה-צומת גולני (כביש 65) וכביש צומת המוביל-צומת גולני (כביש 77).


תצפית שממנה ניתן לראות פריחה. יער בית קשת (צילום:דרור ארצי, קק"ל)

 

יער בלפור: פריחה מול נוף העמק

בצמוד לעיירה מגדל העמק נמצא מוקד פריחה נוסף בלב יער בלפור. הכלניות והרקפות מתגמלות את אלה שמתאמצים לחפש אותן. השטחים נחבאים במורדות התחתונים של היער ומסלול ההליכה מתפרש על פני מספר קילומטרים. בישורת התחתונה מול נוף העמק, מתעצמת פריחת הכלניות. כשעומדים על השביל מול שדה הכלניות נפרשת תצפית נוף אל עמק יזרעאל, השדות המעובדים, מאגרי המים שמנצנצים בשמש, בתיה של עפולה, גבעת המורה, עמק רמת מנשה וקיבוץ גניגר. כשממשיכים עם השביל לכיוון השיפולים הדרומיים של היער, מתגלים מרבדי רקפות למרגלות עצי האורן.

 

  • איך מגיעים: מכביש 75 פונים לכביש 7555 לכיוון מגדל העמק (חולפים על פני אחד ממטעי השקדים הגדול בצפון שנמצא בשיא פריחתו), ברמזור עם אשכול הענבים פונים שמאלה עד כיכר פרץ סנטר, ממשיכים עד כיכר המזרקה ופונים שמאלה לרחוב הנשיאים, משם לרחוב ששת הימים ולפי השילוט אל יער בלפור.

 


שטחים נחבאים ופורחים. כלניות ביער בלפור (צילום: רונית סבירסקי, קק"ל)

 

דרך נוף קריית אתא: משטח אדום של כלניות

מסלול טיול בדרך נוף קריית אתא משלב פריחות, ארכיאולוגיה וחניוני פיקניק בצל העצים. המסלול מתחיל בשכונת גבעת טל שבקריית אתא. נוסעים דרך חורש אלון תבור, אלה ישראלית ולבנה רפואית. בדרך תצפיות נוף לכיוון מפרץ חיפה, הכרמל, עמק זבולון ונחל ציפורי.

 

כלניות ורקפות פורחות בכל פינה. בין עצי היער פזורים חניוני נופש פעיל ובהם שולחנות פיקניק מאבן, עץ או מוזאיקה ומתקני משחקים. ממשיכים אל חרבת אושה שנמצאת בתוך שטח מגודר המשמש גם למרעה בקר. נכנסים לגן לאומי, עוברים דרך מעבר הולכי רגל מיוחד שאינו מאפשר יציאה לבקר ונתקלים במשטח אדום של כלניות.

 

ניתן לסיים את המסלול בפיקניק באתר הסמוך לחרבת אושה וישנה אפשרות להשלים את הנסיעה על דרך הנוף עד הישוב אלון הגליל.

 

  • איך מגיעים: מצומת סומך (כביש 780). ברמזור הראשון פונים מזרחה (שמאלה), ממשיכים בדרך מנחם בגין, כ-3.5 קילומטרים, עד קצה הכביש. בכיכר האחרונה פונים מזרחה אל דרך הנוף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלניות יער בית קשת
צילום: קרדיט דרור ארצי , קקל
כלניות סגולות במנחת מגידו
צילום: רונית סבירסקי, קקל
כלניות ורודות. הצבע תלוי באקלים ובקרקע
צילום: רונית סבירסקי, קקל
מומלצים