תלוש משכורת של עובדת סוציאלית: "מהיד לפה"
רגע לפני שביתה, ריקי חושפת את תלוש המשכורת שלה ומספרת ל-ynet: "כשבאים אליי אנשים ואומרים שהם מקבלים 28 שקל לשעה, אני חושבת לעצמי בצער שאני אקדמאית ולא מגיעה לזה"
כ-10 אלפים עובדים סוציאליים הכריזו אתמול (יום ד') על סכסוך עבודה, בתקווה כי זה יביא סוף-סוף לפריצת דרך במשא ומתן התקוע על שכרם. "המאבק הזה הכרחי, אנחנו עולים לכותרות רק כשרואים דם", טוענת ריקי, שנמצאת במקצוע כבר שלוש שנים וחצי.
- תומכים במאבק? תנו לייק בעמוד הפייסבוק של ynet
"בלי המשכורת של בעלי לא היינו גומרים את החודש", מספרת ריקי, אם לשניים, שמשכורתה מגיעה ל-4,300 שקלים בחודש. "לפני חמישה חודשים, כשבעלי היה סטודנט, ממש חיינו מהיד לפה. כשמגיעים אליי אנשים ואומרים לי שהם מקבלים 28 שקל לשעה, אני חושבת לעצמי בצער שאני אקדמאית ולא מגיעה לסכום הזה".
המשא ומתן בין איגוד העובדים הסוציאליים לבין הממונה על השכר באוצר והמעסיקים לחתימת הסכם קיבוצי כללי מתנהל זה למעלה מחצי שנה, כאשר העובדים דורשים העלאת משמעותית בשכרם, שלא עודכן לטענתם ב-16 השנים האחרונות. בתוך שבועיים, העובדים מבטיחים להשבית את שירותי הרווחה בכל הארץ ולצאת להפגנות.
לדברי ריקי, העובדים הסוציאליים מתמודדים עם עומס עבודה ועומס נפשי גדול מאוד. "אני מטפלת ביותר ממאה משפחות וזה לא רק תיקים, לפעמים יום העבודה נמשך לתוך הלילה. אנחנו עובדים עם בני נוער במצוקה ואני יודעת שיש משברים גדולים, זה לא פשוט לישון בלילה. כשבן אדם מתקשר ואומר שלא קיבל קצבה מביטוח לאומי ואני יודעת שאין לו מה לאכול, אני לא נרדמת בלילות".
העובדים הסוציאליים מפנים אצבע מאשימה לעבר המדינה: "אין שום גמול, אנחנו עולים לכותרות רק כשרואים דם, ואת כל המשפחות החלשות שעוזרים להם, לא שומעים את זה", טוענת ריקי. "אנחנו מסייעים גם למגוון אוכלוסיות שנחשבות נורמטיביות, יש אנשים נורמטיביים שמגיעים למשברים ואנחנו מלווים אותם בדרך לפתרון ולשינויים בחיים. אנחנו שירות שפתוח לכולם".
משרד האוצר: הצענו - הם סירבו
מנתוני איגוד העובדים הסוציאליים לשנת 2011, עולה כי שכרו החודשי של עובד חדש ללא ותק - כלומר רוב המכריע של העובדים, הוא 4,183 שקלים ברוטו. לאחר עשר שנות ניסיון, צפויה משכורתו לעלות ל-5,148 שקלים בחודש. ורק לאחר כ-30 שנה בתפקיד, יזכה עובד סוציאלי בתפקיד בכיר למשכורת בגובה 7,257 שקלים בחודש. אפילו לא קרוב לשכר הממוצע במשק.
בעקבות ההכרזה על סכסוך עבודה, הבהירו במשרד האוצר כי במסגרת המשא ומתן הממושך, הוצע לאיגוד להחיל עליהם את הסכם המסגרת שנחתם במגזר הציבורי וקבע תוספת שכר בשיעור של 6.25%, ובנוסף תוספת שכר בשיעור של 8%, תשלום עבור הוצאות מעונות לאמהות לילדים עד גיל 5 והגדלת שיעורי ההפרשות לפנסיה - אך הם מסרבים, "וממשיכים לדרוש תוספות שכר מופרזות שמסתכמות במאות מיליוני שקלים".
במשרד האוצר דחו גם את הטענה כי שכרם של העובדים הסוציאליים לא עודכן במשך 16 שנים, "שכן העובדים קיבלו תוספות שכר במסגרת הסכמי השכר במגזר הציבורי שנחתמו במהלך שנים אלו".