מסמכים בבקשה: אל י-ם דרך מעבר מנדלבאום
צילומיו של אדי הירשביין מספרים הפעם את סיפורו של "מעבר מנדלבאום" בי-ם - אותו מעבר גבול עם ירדן בשנים 1948-67, שהוביל למובלעת ישראלית בצד הירדני. תמונות ללא גבולות
הפעם נביא לפניכם כמה תצלומים פרי מצלמתו של אדי הירשביין, מתוך אוסף הנמצא בתהליך תיעוד.
הצילומים משנות ה-50 של המאה הקודמת, סה"כ לפני 60-50 שנה, אבל לגבי חלק מהקוראים אלו אירועים שהתרחשו לפני שבכלל נולדו.
מי זוכר את ירושלים החצויה, כאשר המעבר בין שני חלקי העיר נעשה במעבר שנקרא "מעבר מנדלבאום". מאיפה השם מנדלבאום? מי זוכר את ימי הפגזות ישובי הצפון בשנות ה-50, עת ישבו הסורים על רכסי רמת הגולן ושלטו באש תותחים על כל שנעשה בישובים שלנו לאורך הגבול? אז הנה לפניכם תזכורת:
בחודש ינואר 1958 מונה האלוף חיים לסקוב להיות הרמטכ"ל החמישי של צה"ל (אגב, לסקוב היה בתפקיד זה רק שנתיים עקב חילוקי דעות עם הדרג המדיני). באותו חודש הקימו מצרים וסוריה איחוד ביניהם שנקרא קע"ם (קהילה ערבית מאוחדת), שמטרתו תקיפת ישראל.
מאבק השליטה על הצומת
וכך באותה שנה, כאשר יצאו חקלאיי היישובים לעבד שטחים ליד הגבול, נפתחה עליהם אש ארטילרית ועל הישובים האזרחיים לאורך הגבול. לאחר אחת ההפגזות האלו ב-16 בדצמבר 1958, הגיע הרמטכ"ל לבקר באחד הקיבוצים שספגו את ההפגזה. גם אדי הירשביין היה שם, אבל על מעטפת התשלילים של התמונות שתיעד, הוא לא ציין באיזה קיבוץ היה הביקור. תצלומים 12-1 מביאים את המראות. אולי מי מהקוראים יזהה את המקום ויספר לנו.
בשנים 1967-1948 היתה ירושלים חצויה בקו הגבול שבין ישראל לממלכת ירדן. מעבר גבול הוקם על הדרך שהובילה להר הצופים. היה זה בצומת הרחובות שמואל הנביא-סנט ג'ורג'. ליד צומת זה התרחש אסון שיירת הדסה. במלחמת העצמאות התרחשו קרבות על השליטה בצומת, ולאחר המלחמה, במשך פעם בשבועיים, המשיכה לנוע דרכו שיירה להר הצופים, שנשאר כמובלעת ישראלית בצד הירדני.
בקרבה לצומת בנו את ביתם, בשנת 1927, רב שמחה ואסתר מנדלבאום, ועל שמו נקרא המעבר לאחר שהלגיון הירדני פוצץ את הבית. בצומת עברו גם צליינים, אנשי או"ם ודיפלומטים.
תצלומים 24-13 צולמו בידי אדי הירשביין במשך יומיים שהיה במקום, 25-24 בדצמבר 1958.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
- לכל הכתבות במדור "טיול לעבר"