הלך לעולמו ההיסטוריון פרופ' מיכאל הרסגור
ההיסטוריון שהיה מוכר בזכות תוכנית הרדיו "שעה היסטורית" בגלי צה"ל, נפטר בגיל 87. הוא לימד באוניברסיטת תל-אביב ושידר את התוכנית המצליחה במשך שנים רבות: "הוא היה היסטוריון בכל רמ"ח אבריו, רצה שאנשים יחבבו היסטוריה"
ערן סבג, שהגיש לצדו של הרסגור את תוכנית הרדיו המיתולוגית, סיפר
ל-ynet כי חוכמתו של הרסגור באה לידי ביטוי בין היתר ביכולתו להעביר שיעורי היסטוריה גם בשפת היום יום. "הרבה אנשים ראו בו היסטוריון של הפרטים הקטנים, סיפורים ומעשיות. אבל אין ספק שהוא היה עושה זאת בכוונת מכוון, כדי שאנשים יחבבו את ההיסטוריה", אמר.
הרסגור בביתו. רצה שאנשים יחבבו היסטוריה (צילום: יריב כץ)
"רק מי שיודע היסטוריה לעומק, יכול לספר גם על המאפיינים והתככים של הגיבורים ההיסטוריים. הוא היה היסטוריון בכל רמ"ח אבריו. בתכנית הייתה לנו כימיה ושפה משלנו, ובכל פעם שהקלטנו את התכנית, למשך כשעה הרגשנו כאילו אנחנו חיים בתקופה שעליה דיברנו בתכנית. זו הייתה זכות גדולה להכיר את האדם הגדול הזה".
ליעד מודריק, ששידרה עמו את התוכנית בגלי צה"ל בשנים האחרונות, אמרה כי "הרסגור היה ג'נטלמן במלוא מובן המילה, אציל נפש. הוא היה איש מצחיק בצורה בלתי-רגילה וטוב-לב - הוא קיבל בסבר פנים יפות כל אדם וכל שאלה, לא משנה כמה מטופשת היא היתה".
הגה את שם קיבוצו - זיקים
הרסגור נולד ברומניה ובתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת עברה משפחתו
להתגורר בצרפת. ב-1933 חזרה משפחתו לרומניה ורוב בני המשפחה ניספו בשואה. השלטונות ברומניה גזרו עליו 20 שנות מאסר עם עבודות פרך בשל השתייכותו לתנועת השומר הצעיר. ב-1944 שוחרר ממאסר.
ב-1946 יצא מאירופה בדרכו לישראל בספינות "עצמאות" ו"קיבוץ גלויות". הספינה שבה הפליג נתפסה על-ידי הבריטים וכל נוסעיה נכלאו במחנות בקפריסין. הם שוחררו רק עם פתיחת המחנות לאחר קום מדינת ישראל. בקפריסין שינה את שמו מגולדברג להרסגור. הוא הגיע לישראל בשנת 1949. הוא היה חבר קיבוץ זיקים ואף הגה את שם הקיבוץ.
לאחר עלייתו, היה הרסגור חבר מק"י ושימש ככתב העיתון "קול העם" במוסקבה.
באותה תקופה הכיר את אשתו תמר, אם בתו ניבה. בשנת 1974 שהה הרסגור בליסבון בימי המהפכה הדמוקרטית בפורטוגל, ותולדות פורטוגל הפך לאחד מנושאי עניינו העיקריים. בשנות ה-60 קיבל הרסגור תואר ד"ר של הרפובליקה הצרפתית, הנחשב ליוקרתי במיוחד.
הרסגור כתב ספרים רבים, בהם "מהפכה בפורטוגל", "מבוא לתקופת הרנסאנס", "עידן האורות - מבוא לתולדות החברה המערב-אירופית במאה ה-18", "המאה ה-20: אירועים, תופעות ואישים בתולדות העולם וישראל", "ישראל/פלסטין: המציאות שמעבר למיתוסים, מסה" וכן "כלה שלי? לסיומו של הסכסוך הישראלי-פלסטיני".
Read this article in English