סופו הרשמי של עידן, מזרח תיכון חדש: סגן נשיא מצרים, עומר סולימאן,
הודיע הערב (יום ו') כי הנשיא, חוסני מובארק,
החליט לפרוש מתפקידו, ולהעביר את השליטה במדינה לידי הצבא. אחרי שעות שבהן המתינו ההמונים בכיכר א-תחריר בקהיר ל"הודעה חשובה" מלשכת הנשיאות, שידרה הטלוויזיה הממלכתית את הצהרתו הקצרה של סולימאן, לקול צהלות ההמונים. ynet העביר בשידור ישיר את החגיגות בקהיר, ואת נאום אובמה, שבו השווה את המהפכה לזו של גנדי.
היסטוריה במצרים: העדכונים האחרונים ב-ynet:
סולימאן דיבר בהודעה במשך כמה שניות בלבד, והסתפק באמירה שמובארק החליט להעביר את סמכויות השליטה
מזרח תיכון חדש, התגובות:
ישראל: לשמור על השלום: חמאס: להסיר המצור
סוכנויות הידיעות
מובארק פרש, והשחקנים האזוריים מנסים להסתגל למזרח תיכון חדש. גורם ישראלי רשמי הדגיש כי שמירה על הסכם השלום היא אינטס של שתי המדינות, בחמאס מקווים ששלטון חדש יפתח את מעבר רפיח. בראדעי: "היום המאושר בחיי, שוחררנו"
במדינה לידי הכוחות המזוינים. מוקדם יותר דיווחו כלי תקשורת ערביים כי מובארק ובני משפחתו עזבו את קהיר לשארם א-שייח, שם מחזיק הנשיא המודח בית בבעלותו.
הודעתו של סולימאן התקבלה בפרץ של שמחה גדולה בכיכר א-תחריר בקהיר, שם התבצרו ההמונים מאז תחילת המהומות במצרים לפני שלושה שבועות. מאות האלפים שנמצאים בכיכר הערב נופפו את דגליהם אל על, צרחו, בכו והריעו לניצחון המחאה. "העם הפיל את המשטר", צעק ההמון בכיכר, כשברקע נשמעות יריות שמחה.
שעה קלה אחרי הודעת הפרישה של מובארק, הודיעה שוויץ כי היא מקפיאה את נכסיו של הנשיא המודח המוחזקים במדינה. לפי ההערות, מובארק מחזיק ברחבי העולם בנכסים בשווי של 40-70 מיליארד דולר.
הטלוויזיה הממלכתית במצרים דיווחה כי הצבא עתיד לפרסם הודעה, שבה ימסור הודעה חשובה נוספת. לפי רשת "אל-ערבייה", מדובר בהכרזה על פיזור הממשלה ושני בתי הפרלמנט. מדובר בצעד משמעותי מאוד לקראת קיום בחירות חופשיות במצרים, שבהן יוכלו להשתתף גם פלגים כמו "האחים המוסלמים".
השלמת המהפכה במצרים מגיעה אחרי שלושה שבועות מהסוערים בתולדות ארץ הנילוס. הפגנות המחאה הגדולות נגד מובארק, ששלט במצרים במשך 30 שנה ביד רמה ונחשב למי שחרף קרבתו למערב דיכא זכויות אדם, החלו בעקבות המהפכה בתוניסיה בחודש שעבר. ההתקוממות נגד נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי, שהביאה להדחתו, גרמה לעם המצרי להאמין שגם הוא יכול להשמיע את קולו, כדי להדיח את מובארק, על רקע העוני והיעדר חופש הביטוי במדינה.
זיקוקים וירי באוויר בקהיר. הרוג ופצועים באל-עריש (צילום: רויטרס)
במהלך הפגנות המחאה נהרגו לפי הערכות מאות בני אדם ואלפים נפצעו, כשמפגינים התעמתו עם כוחות הביטחון של מצרים. גם אזרחים תומכי מובארק הגיעו לכיכר א-תחריר בקהיר, סמל המהפכה, וניהלו עם פעילי המחאה עימותים שבהם נפגעו מאות. הוויתורים של מובארק הגיעו בהדרגה: בתחילה הוא הכריז כי לא יתפטר, אך לעם זכות להשמיע את קולו; אתמול בערב העביר חלק מסמכויותיו לסלימאן; אבל אל מול מחאת ההמונים הנמשכת לא נותר לו אלא לפרוש.
שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרה כי האיחוד האירופי "מכבד" את החלטתו של מובארק לפרוש מתפקידו, וציינה כי חשוב כעת להאיץ את הדיאלוג בעם המצרי בדרך להקמתה של ממשלה, שבה יהיה ייצוג נרחב של כל הסיעות והפלגים במצרים.
עוד לפני ההכרזה הרשמית של סגן הנשיא סולימאן, ועל רקע הדיווחים על עזיבת מובארק, אמר גורם אמריקני רשמי כי עזיבתו של מובארק היא "צעד חיובי ראשון". הגורם הרשמי הבכיר ביקש אז להישאר בעילום שם על רקע העובדה
שההצהרה טרם נמסרה. מהבית הלבן נמסר כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, קיבל את ההודעה על פרישת מובארק
במהלך ישיבה בבית הלבן, והתפנה לצפות בטלוויזיה בתמונות השמחה מקהיר. הוא ימסור הצהרה בהמשך הערב.
כיכר המהפכה. הצבא יפזר את הממשלה והפרלמנט (צילום: רויטרס)
עוד לפני הודעת הפרישה של מובארק, נרשמו התפרעויות באזור אל-עריש, שבחצי האי סיני. בצהריים הפגינו שם כ-20 אלף
בני אדם, והתפתחו עימותים קשים בין המשטרה למפגינים. גורם רשמי בכוחות הביטחון המצריים באל-עריש מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי לפחות אדם אחד נהרג ועוד 20 נפצעו בעימותים בין מפגינים לבין המשטרה.
לטענתו, המפגין נהרג במהלך קרב יריות בין המשטרה לבין מפגינים שניסו לשחרר מפגינים שנעצרו והוחזקו בתחנת משטרה מקומית. עדי ראייה סיפרו כי מאות מפגינים הסתערו על תחנת המשטרה והבעירו כלי רכבת.