"גבריאלי קונסורט" לא נכנע לארגון החרם
ההרכב, וכן תזמורת "אי-פלפיטי" והאמנים אליזבט פון מגנוס ומקסים ריזנוב, הודיעו כי ישתתפו בפסטיבל אילת למוזיקה קאמרית למרות הלחצים מצד "Boycott Israel"
ארגון Boycott Israel פרסם בסוף השבוע קריאה לאמנים בינלאומיים מובילים, המתוכננים להשתתף בפסטיבל אילת הבינלאומי ה-6 למוזיקה קאמרית, שייפתח ב-17 בפברואר, ודרש מהם לבטל לאלתר את השתתפותם. דרישת הארגון זכתה עד כה להתנגדות גורפת של אמני הפסטיבל, ובכללם דמויות מפתח והרכבים בולטים בזירת המוזיקה הקאמרית הבינלאומית, בהם תזמורת "אי-פלפיטי" והעומד בראשה, המנצח אדוארד שמידר; חברי הרכב "גבריאלי קונסורט" והעומד בראשה, המנצח הבריטי פול מקריש; הזמרות האוסטריות אליזבט פון מגנוס ואנה לה פונטן והפסנתרן ההולנדי, ג'ייקוב בוגארט; נגן הוויולה מקסים ריזנוב מבריטניה והפסנתרנית הרוסיה, אוקסנה יבלונסקיה. פניות נוספות לביטול ההשתתפות קיבלו גם שורה של מרצים, שאמורים לקחת חלק בכיתות האמן המלוות את הפסטיבל.
במכתב הפתוח, שפורסם גם באתר הרשמי של הארגון, נכתב: "כל הופעה בינלאומית בישראל, גדולה כקטנה, משמשת את מדינת ישראל לבניית פסאדה של נורמליות ולערפול הפגיעה הישראלית המתמשכת בזכויות אדם. זה נכון עוד יותר בכל הנוגע לפסטיבל אילת הבינלאומי למוזיקה קאמרית, שנתמך על ידי משרד החוץ הישראלי ובנק הפועלים - בנק שאחראי במישירין לתמיכה בפעילות כלכלית שמשמרת את השליטה הישראלית על שטחים כבושים. בקונטקסט זה חשוב לציין כי פלסטינים תחת הכיבוש הישראלי אינם מורשים על ידי החוק - ומוגבלים על ידי חומות, גדרות ומחסומים - להשתתף בפסטיבל ולצפות בהופעות שלכם".
הפעלת לחצים על אמנים שאמורים להופיע בישראל היא תופעה שהחלה במלחמת לבנון השנייה והתרחבה עם הזמן. עם זאת, עד כה הופעלו לחצים אלה בעיקר על דמויות מפתח מתחום המוזיקה הפופולרית. בפסטיבל אילת הבינלאומי למוזיקה קאמרית אמנם נתקלו בעבר בתופעה אך הפעם, הם מודים, הופתעו מהיקפיה.
רוזנברג (משמאל) עם ראש העיר אילת. מוזיקה כגשר (צילום: מקסים ריידר)
"הפעם הראשונה שהדרישה לחרם הופעלה כלפי אורח בפסטיבל היתה לפני כשנתיים. אז פנו אנשי הארגון לשחקן רוג'ר מור ואף איימו עליו", מספר ליאוניד רוזנברג, מנכ"ל הפסטיבל ומדגיש, "הפעם מדובר בפנייה ישירה לכל אמני הפסטיבל וזה בהחלט יוצא דופן".
רוזנברג הוסיף ואמר כי עד לשלב זה לא התקבלו ביטולים. "כל האמנים שאיתם דיברנו אישרו את הגעתם ואף אמרו שאין ספק שיגיעו", אמר רוזנברג והוסיף, "פסטיבל אילת הבינלאומי למוזיקה קאמרית דוגל בשיתוף ובמסר של שוויון ושלום. בין משתתפיו יש תמיד נציגות של מוזיקאים ממדינות שכנות ובפסטיבל הנוכחי תבצע תזמורת 'אי-פלפיטי' יצירה של המלחין הסורי, לאמי כרים רוסטום, שכתב עיבודים כלייזמריים עבורה.
"בתזמורת הבהירו שלא יתנו ללחץ להשפיע עליהם. אחרי הכל, מדובר בהרכב בינלאומי של סולנים צעירים שהמסר שלה הוא מסר של גלובליות, קירוב לבבות ומוזיקה מצוינת. מוזיקה היא עולם של פתיחות שמגשר בין אנשים ואחת המטרות של הפסטיבל היא לפתוח את השער לעולם כדי שיראה שאנחנו לא מפלצות".
פסטיבל אילת יתפרש השנה על פני 10 ימים, במהלכם יתקיימו יותר מעשרים קונצרטים בהשתתפות עשרות אמנים בינלאומיים. במהלך ימות השבוע ינחו סולני הפסטיבל כיתות אמן לסטודנטים.