שתף קטע נבחר

 

המלכה ראניה על הכוונת בירדן: "מושחתת וגנבת"

36 ראשי שבטים שברו שתיקה ויצאו בביקורת חסרת תקדים על רעייתו של מלך ירדן, ואף השוו אותה לאשתו הידועה לשמצה של נשיא תוניסיה המודח. פרשן: "המהומות בתוניסיה ובמצרים נתנו לירדנים ביטחון לומר את מה שעד כה העדיפו ללחוש"

לילה בן עלי וסוזן מובארק נאלצו להימלט יחד עם בעליהן מההמון הזועם במצרים ובתוניסיה. האם ראניה ובעלה, מלך ירדן, הבאים בתור? היא נחשבת על ידי רבים לאחת הנשים היפות והמשפיעות בעולם, היא משקיעה את רוב מרצה בנושאים חברתיים כמו חינוך, תמיכה בצעירים ושלום. בנוסף, היא מחזיקה בתואר נחשק - מלכת ירדן. על פניו, לראניה אין על מה להלין, אך ייתכן שהיתה מעדיפה להיעלם בשבועות הקרובים מאור הזרקורים עד חלוף זעם - זעם העם הירדני, שקיבל ביטוי במכתב שפרסמו השבוע 36 ראשי שבטים ובו הטיחו במלכה ביקורת חסרת תקדים.

 

 

הטלטלות שעברו תוניסיה ומצרים בחודש האחרון לא פסחו גם על הממלכה ההאשמית. אלפי בני אדם יצאו להפגין ברחובות הממלכה לאות הזדהות עם אחיהם הערבים שמרדו ב"משטרים הרודניים". מהר מאוד התחלפו קולות העידוד והתמיכה במצרים בקריאה להפלת הממשלה הירדנית בשל מספר סיבות - המצב הכלכלי הקשה, האבטלה הגואה, מחירי המזון המאמירים וההגבלות על חופש הביטוי בממלכה.  


המהפכה הבאה אצלם בבית? עבדאללה וראניה (צילום: AP)

 

המלך עבדאללה ניסה לפני שבועיים להקדים תרופה למכה ומינה ממשלה חדשה. ראש הממשלה החדש, מערוף אל-בחית, הבטיח לפעול לשיפור המצב הכלכלי וליישום רפורמות פוליטיות וכלכליות, אך הבטחותיו לא השביעו את רצון ההמונים שיצאו להפגין ברחובות הבירה עמאן בקריאות "רוצים חירות" ו"לסלק את הממשלה".

 

בשעה שהנשיא המצרי חוסני מובארק נאלץ להיכנע לדרישת מתנגדיו והתפטר מתפקידו, עלתה המחאה העממית בירדן מדרגה נוספת. הפעם הופנתה הביקורת הציבורית אל עבר המלכה ראניה, שדווקא התייצבה אתמול לצד העם המצרי ובירכה אותו על מהפכה מוצלחת.

 

"מצרים, שבה ביליתי את שנותיי באוניברסיטה, מי ייתן ותבורכי בביטחון ושגשוג בעידן חדש זה", כתבה המלכה הירדנית בעמוד הפייסבוק שלה ו"צייצה" את אותן מילים בדיוק בחשבון הטוויטר שלה. עם זאת, הסולידריות שהיא הפגינה עם העם המצרי לא עושה רושם על רבים מאזרחי ירדן.

 

"ראניה גנבה מאוצר המדינה"

השבוע פרסמו 36 ראשי שבטים בממלכה מכתב משותף שבו הטיחו ביקורת חסרת תקדים באשתו של המלך עבדאללה. במכתב שלא חס על המלכה הירדנית בחריפותו, הואשמה ראניה ב"שחיתות, גניבת כספים מאוצר המדינה ומניפולציות לקידום תדמיתה הציבורית - בניגוד לרצון עם הירדני".   

 

במכתבם הגדילו ראשי השבטים לעשות והשוו את המלכה הירדנית ללילה טרבלסי, אשתו של נשיא תוניסיה המודח זין אל-עאבדין בן עלי, שבמשך שנים גנבה מאוצר המדינה, מילאה את כיסי בני משפחתה בכסף רב וחילקה להם קרקעות - על חשבון הציבור התוניסאי, שבאותה עת רעב ללחם וסבל מעוני נורא.

 

"אנו קוראים למלך להשיב אדמות וחוות שניתנו למשפחת יאסין (משפחתה של המלכה). האדמה שייכת לעם הירדני", כתבו ראשי השבטים במכתב ששבר טאבו במדינה, שבה העונש לאדם שמותח ביקורת על משפחת המלוכה הוא שלוש שנות מאסר.


בירכה בעמוד הפייסבוק שלה את העם המצרי על מהפכה מוצלחת. ראניה

 

ראשי השבטים גם הזהירו כי אם הממלכה הירדנית לא תפעל במהרה ותיישם רפורמות כלכליות וחברתיות, ובנוסף תתקדם לכיוון של משטר דמוקרטי מתקדם, היא תסבול מהתקוממות עממית הדומה בעוצמתה לאלה שנראו בתוניסיה ובמצרים בשבועות האחרונים.

 

"האירועים בתוניסיה ובמצרים נתנו לעם הירדני ביטחון לומר בפומבי את מה שעד כה העדיף ללחוש", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית פרשן פוליטי ירדני, שמטבע הנסיבות העדיף לשמור על אנונימיות. הוא הוסיף כי "בני העמים הערביים נהגו לחשוש ממשטריהם האוטוריטריים. הדברים השתנו וכעת המנהיגים הערבים הם אלה שחוששים מבני עמם".  

 

אזרח ירדני ובן לאחד השבטים הגדולים בממלכה סיפר שהרשויות הירדניות "הפעילו לחץ על כמה שבטים במהלך הימים האחרונים ואמרו להם להיזהר עם מה שהם אומרים לתקשורת העולמית".

 

"הכתר עלול להיות בסכנה" 

"אנחנו עדיין שומרים על נאמנות לכתר ההאשמי, אבל מאמינים שהמלך עבדאללה צריך לעצור את אשתו ואת משפחתה מניצול כוחם לרעה. אחרת, הכתר עלול להיות בסכנה", הוא אמר בעילום שם.

 

מנהיגי השבטים הזהירו במכתבם הפומבי שירדן סובלת מ"משבר סמכות" ומהשפעה הולכת וגוברת של "אנשי עסקים מושחתים הנמצאים בסביבת מקבלי ההחלטות בממלכה, משפיעים על החלטות פוליטיות ומתעלמים מהאינטרס הלאומי". הם דרשו במכתבם "להעמיד לדין את האנשים המושחתים שבזזו את המדינה ואת הקרנות הציבוריות, מבלי להתחשב במעמדם".

 

"במוקדם או במאוחר, ירדן תהיה יעד להתקוממות הזהה לאלו שאירעו בתוניסיה ובמצרים בשל דיכוי החירויות ושוד קרנות הציבור", התריעו ראשי השבטים הירדניים. ראשי השבטים אף הזהירו מפני "התערבות בהחלטות ביצועיות על ידי מי שלא ניתנו לו סמכויות לעשות כן על ידי החוקה", והתייחסו בדבריהם למלכה ראניה. "המלכה בונה מרכזים כדי לחזק את כוחה ולשרת את האינטרסים שלה, בניגוד לרצון של הירדנים", הם כתבו.


רוצים רפורמות! רוצים עבודה! מפגינים בעמאן (צילום: רויטרס) 

 

המלכה הירדנית גם הואשמה בכך שלשכתה סייעה ל-78 אלף פלסטינים להשיג אזרחות ירדנית בשנים 2005-2010. אפשר להבין מדוע התייחסו ראשי השבטים במכתבם גם לסוגיה הפלסטינית. חלק גדול מאוכלוסיית ירדן, המהווה 6.3 מיליון בני אדם, הוא ממוצא פלסטיני, ורבים בממלכה חוששים שתוספת של יותר פלסטינים אליה תקל על תוכניות ישראל להפוך את ירדן לבית חלופי עבור העם הפלסטיני.

 

גם אם דאגה המלכה ראניה להעניק אזרחות ירדנית לעשרות אלפי פלסטינים, הרי שהדבר לא אמור להפתיע לאור העובדה שהיא עצמה ממוצא פלסטיני ונולדה בכווית. משפחתה נמלטה מהמפרץ הפרסי לאחר הפלישה העיראקית לארצם בשנת 1990 והתיישבה בירדן. שם, נישאה ראניה לעבדאללה, שהיה באותה תקופה הנסיך ויורש העצר.

 

"העניים סובלים, המלכה חוגגת בראוותנות"

המלכה הירדנית היא דמות פופולרית מאוד בזירה העולמית ואף זוכה למעמד של סלבריטי. לעתים קרובות אף נוהגים כלי התקשורת לצטט אותה משום שהיא נחשבת לאחד האנשים המשפיעים ביותר בעולם. עם זאת, אורח החיים שלה עמד לא פעם תחת ביקורת - גם אם לא פומבית - בארצה שלה.

 

בחודש ספטמבר האחרון, חגגה ראניה ברוב פאר והדר את יום הולדתה ה-40 בוואדי ראם, אחד מאתרי התיירות החשובים ביותר של ירדן. רבים בממלכה לא ראו זאת בעין יפה וזעמו על ההוצאות ה"עצומות" וה"ראותניות" של מסיבת יום ההולדת, "על חשבון אוצר המדינה והעניים".

 

"הם לא אוהבים את אורח החיים של המלכה ואת חשיפת היתר שלה בציבור, ובייחוד את התערבותה במינויים פוליטיים מקומיים", הסביר לביב קמאווי, פעיל זכויות אדם ממוצא פלסטיני. לדבריו, "הביקורת שמוטחת במלכה אינה מונעת ממוצאה הפלסטיני".

 

מכתב הביקורת החריף שמוען למלך עבדאללה איננו עוד מכתב רגיל משום שמחבריו מייצגים 36 שבטים המהווים כמעט 40 אחוזים מאוכלוסיית ירדן ומשחקים תפקיד חשוב בפוליטיקה שלה ובשמירה על יציבותה. בעבר, בעת משברים הרי גורל, הוכיחו שבטים אלה את נאמנותם הרבה למשפחה ההאשמית השלטת ותמכו בה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"חילקה קרקעות לבני משפחתה". ראניה
צילום: AFP
צריך להתחיל לחשוש? המלך עבדאללה
צילום: AFP
"לא איש של רפורמות". ראש הממשלה החדש מערוף אל-בחית
צילום: רויטרס
מריח רע. מפגינים בעמאן
צילום: רויטרס
מחירי הלחם מאמירים, עבודה - אין. מפגינים בעמאן
צילום: AP
מומלצים